Foto: EPA
Foto: EPA

Björn Ulvaeus je v Münchnu poudaril, da je bilo lani na pretočni storitvi Spotify vsak dan objavljenih kar 100.000 pesmi in drugih posnetkov. "Se vam ne zdi, da bo umetna inteligenca lahko napisala boljšo glasbo kot veliko od teh 100.000 pesmi," se je spraševal. "Zgodilo se bo. Bojim se, da se bo zgodilo," je še dodal. Sicer se programska oprema, ki sama ustvarja vsaj dele pesmi, že uporablja v glasbeni produkciji, a je doslej bila uporabljena predvsem kot orodje za pomoč skladateljem.

Ulvaeus se je obregnil tudi ob današnji glasbeni svet in podvomil, da obstaja dovolj nadzora kakovosti. "Zelo trdo sem delal, da sem lahko prepoznal smeti," je povedal in dodal, da sta s partnerjem iz skupine ABBA Bennyjem Anderssonom zavrgla 95 odstotkov vsega, kar sta napisala, poroča STA.

Glasba ali smeti?

Spraševal se je tudi o tem, ali so sodobni glasbeniki podobno kot on in njegovi kolegi tako rigorozno odvrgli tiste skladbe, ki so "za v smeti", ali so preprosto objavili vse, kar so ustvarili. Glede na veliko novih skladb na platformi Spotifiy, je Ulvaeus menil nasprotno.

Svoj nastop na konferenci o inovacijah je uporabil tudi za poziv v podporo Ukrajini. "Pogumni Ukrajinci se bojujejo za svobodo," je dejal. "To je posredniška vojna. Ker se ne bojujejo le zase, bojujejo se tudi za nas. Vojna, ki jo morajo dobiti," je še povedal, poroča STA.