Ozzy Osbourne vztraja, da se Black Sabbath ne bodo več vrnili. Foto: EPA
Ozzy Osbourne vztraja, da se Black Sabbath ne bodo več vrnili. Foto: EPA

Člani skupine Black Sabbath so se na pot odpravili lani januarja in obiskali 81 mest po vsem svetu. Turnejo so z dvema razprodanima koncertoma končali v Birminghamu, kjer so leta 1968 tudi ustanovili zasedbo. Skupina zatrjuje, da gre za njihov zadnji koncert, tako kitarist Tony Iommi kot basist Geezer Butler pa sta namignila, da čeprav so nehali nastopati, oboževalce morda čaka še en album.

Originalno zasedbo sta poleg omenjenih Iommija in Butlerja sestavljala še pevec Ozzy Osbourne in bobnar Bill Ward. Osbourne se je od zasedbe poslovil leta 1979, nadomestil ga je Ronnie James Dio. V prvotni zasedbi so začeli znova ustvarjati leta 1997, leta 2012 pa je sodelovanje s skupino prekinil Ward. Na svojo zadnjo turnejo so se tako odpravili v okrnjeni zasedbi, na odru sta se jim pridružila bobnar Tommy Clufetos in klaviaturist Adam Wakeman.

"To je zagotovo konec"
Na poslovilnem koncertu, ki je trajal dve uri, so zaigrali 15 pesmi, večino iz albumov Black Sabbath in Paranoid, mnogo oboževalcev pa ni moglo zadrževati solz.

"To je torej sklepni koncert. Kakšno potovanje je za nami. Neverjetno, začeli smo leta 1968 in kar težko verjamem, da smo leta 2017 še vedno tukaj. Ampak, veste kaj? Brez vas, oboževalcev, ne bi preživeli," je 16.000-glavo množico po poročanju Rolling Stona nagovoril Ozzy. Slednji je pred koncertom v intervjuju za BBC povedal, da se še živo spominja koncerta v pubu Crown v Birminghamu, saj si je sam pri sebi mislil: "Tole bo kar v redu za nekaj let, pivo in glasba. Ampak v resnici se je začela ena najbolj neverjetnih zgodb, kar si jih lahko zamislite." Prav tako je znova poudaril, da Black Sabbath po koncertu v Birminghamu ne bodo več nastopali: "To je zagotovo konec."

The final song

A video posted by Black Sabbath (@blacksabbath) on Feb 4, 2017 at 2:56pm PST