Cupid Deluxe - lahkotni R & B z vse prej kot lahkotnim ozadjem. Foto: Domino Records
Cupid Deluxe - lahkotni R & B z vse prej kot lahkotnim ozadjem. Foto: Domino Records

28-letni Devonté Hynes je pod imenom Blood Orange sredi novembra izdal Cupid Deluxe. Takrat je o albumu povedal, da gre za nekakšno odo New Yorku, velikemu jabolku, in njegovim subkulturam. "Dolgo sem živel v Brooklynu in končno mi je uspel prehod na Manhattan. Velik del albuma je prav o tem, o spremembah, življenjskih spremembah. O premiku s stabilnega na nestabilen položaj. To smo doživeli že vsi."

In vmes je posegla usoda in zamajala že tako nestanovitne temelje: skoraj točno mesec pozneje je do tal pogorelo njegovo stanovanje v East Villageu. V požaru je poleg vsega imetja izgubil še trimesečnega kužka Cupida.

Kot je Hynes po dogodku zapisal v objavi na omrežju Tumblr, se je počutil, kot bi nekdo pritisnil na tipko "delete" in izbrisal zadnjih 10 let njegovega življenja. "Ne ostane ti nič več kot to, kar imaš na sebi v tistem trenutku. ... Vse, kar sem kdaj imel v lasti, imel rad ... vse je šlo, za vedno. Pogrešam te, Cupid." Nekaj dni pozneje je Hynes odšel v bolnišnico zaradi izčrpanosti, ko se je naslednji dan zbudil, pa je, da bi se "zamotil", impulzivno napovedal samostojni nastop v brooklynski Cameo Gallery, na katerem je igral pesmi svojega nekdanjega indiefolkovsko obarvanega benda Lightspeed Champion.

Devonte Hynes je kljub relativni mladosti (28) v glasbenih krogih dodobra uveljavljena "znamka" - sodeloval je recimo s Florence and the Machine in The Chemical Brothers, celo z Britney Spears. Njegov je povratniški hit Flatline tria Mutya Keisha Siobhan (nekoč članice Sugababes); med drugim se je konec leta 2012 podpisal pod uspešnici Sky Ferreira (Everything Is Embarassing) in Solange Knowles (Losing You), a kmalu je bilo konec prijateljstva z obema vzhajajočima pevkama. Solange mu je menda zamerila dejstvo, da se jo je v njuni ustvarjalni navezi omenjalo zgolj kot nekakšno "vokalno muzo", Sky pa to, da jo je javno okrcal po škandalu, v katerem so jo skupaj s fantom Zacharyjem Colom Smithom, frontmanom zasedbe DIIV, aretirali zaradi posedovanja (tudi trdih) mamil.

Pred tem je mladenič, ki se zadnja leta (v veliko jabolko se je preselil leta 2006) giblje na brooklynski indiesceni, a je odraščal na Otoku in je akademsko izobražen, že omenjeno, nastopal kot Lightspeed Champion - ime si je nadel po seriji stripov, ki jih je kot "neprilagojeni" najstnik risal v matematične knjige, kot multiinštrumentalist in občasni vokalist pa je bil pred tem član plesnopunkovske zasedbe Test Isicles.

Projekt Blood Orange je zagnal skoraj vzporedno s selitvijo čez lužo, leta 2011 je bil dokončan prvi (in kritiško ne ravno opevani) album Coastal Grooves, s katerega je prišlo nekaj podtalnih uspešnic - med njimi Sutphin Boulevar, Forget It in Champagne Coast, v remiksu ljubljenka glasbenih opremljevalcev modnih revij. Hynesov zdaj že prepoznavni lahkotni zvok se odkrito spogleduje z melodiko 80., besedila, v katerih se najdejo številni "obrobneži", pa niso lahkotna, mestoma prav "morriseyjevska". Glavna vokalistka albuma Cupid Deluxe ni zdaj od Hynesa odtujena Solange, ampak Devova partnerica in prva ženska zasedbe Friends Samantha Urbani, preostali sodelavci so skrbno izbrani in odlično zaokrožajo celoto. Na albumu se pojavita tudi gostujoča MC-ja: Despot (NY) in Skepta (London).

Navdih Dev Hynes črpa iz newyorške gejevske subkulture prejšnjih desetletij, (prvi album je posvetil transseksualni performerki Octavii St. Laurent, številnim znani iz dokumentarca Paris Is Burning) in je tudi zato postal nekakšna gejevska ikona, čeprav je sam heteroseksualec. V nekem intervjuju je povedal: "Osupel sem nad podtalno gejevsko kulturo New Yorka v zgodnjih 80. - kaj vse so ustvarili, kako so se izražali ... Predstavljajte si, kako težko je bilo biti črn ali gej ali črn in transseksualec pred 30 leti v New Yorku. A kljub silam, ki so delovale proti njim, so uspeli ustvariti nekaj tako lepega. Ta pogum me resnično navdihuje." Plošča, ki je zdaj pred nami, ima pravzaprav androgen zvok, saj je večinoma težko izluščiti, ali poslušamo ženski ali moški vokal.

Kot je za revijo New Yorker, v kateri so 2013 označili za njegovo najboljše in hkrati najslabše leto, povedal Hynes, za Cupid Deluxe nima v načrtu velike promocijske turneje, raje si bo vzel čas in razmislil o vsem, kar se mu je v preteklem letu zgodilo.

Ocena: 4; piše Alenka Klun