Springsteen je svojo glasbo prodal založbi, s katero sodeluje že od vsega začetka. Foto: AP
Springsteen je svojo glasbo prodal založbi, s katero sodeluje že od vsega začetka. Foto: AP

Skupen prodajni dogovor naj bi vključeval tako vse posnetke njegovih skladb, ki jih bo dobil Sony Music, kot založniške pravice do vseh njegovih skladb, ki bodo od zdaj v lasti Sony Music Publishing. Uradno tako založba kot glasbenik ne želita dajati izjav, a so na portalu Billboard neuradno izvedeli, da naj bi bil posel vreden dobre pol milijarde dolarjev oziroma 450 milijonov evrov.

Bruce Springsteen že od začetka svojega ustvarjanja sodeluje z založbo Columbia records, ki je v lasti podjetja Sony, tako da glasba ostaja bolj ali manj v istih producentskih rokah. Založba bo lahko zdaj avtonomno odločala o izdaji novih posnetkov in albumov z njegovo glasbo. Springsteen je v karieri prodal 135 milijonov albumov, med njimi kar 15-krat platinasti album Born in the USA in petkrat platinastega The River.

Nekateri glasbeniki, kot je David Crosby, so bili v prodajo bolj ali manj prisiljeni zaradi finančnih razmer. Foto: EPA
Nekateri glasbeniki, kot je David Crosby, so bili v prodajo bolj ali manj prisiljeni zaradi finančnih razmer. Foto: EPA

Finančna stabilnost in varnost

Springsteen ni edina rockovska in popovska legenda, ki je v zadnjem času prodala del ali pa celoten glasbeni katalog. Po podobni poti so šli tudi Bob Dylan, Paul Simon, Shakira, Neil Young, David Crosby in številni drugi.

Nekateri so se za ta korak odločili zaradi slabega finančnega položaja, na primer Crosby, a večina jih želi le unovčiti svojo slavo, ko lahko zanjo iztržijo največ. Poleg tega je, kot je v pogovoru za Yahoo povedal Neil Young, v ospredju vedno skrb za družino in potomce. "Čas teče. Rad bi zavaroval svojo družino in svojo umetnost. Dober oče načrtuje in poskrbi za svoje otroke."

Prav pandemija je številne umetnike odrezala od neposrednih dohodkov od koncertov in turnej, zato se je veliko omenjenih poslov sklenilo ravno v zadnjem letu. K temu so pripomogle še zgodovinsko nizke obrestne mere in kopica novih vlagateljev, ki iščejo varne načine za vlaganje na novo pridobljenega bogastva.