Dan D. Foto: SOJ RTV SLO/Silvijo Selman
Dan D. Foto: SOJ RTV SLO/Silvijo Selman

Člani novomeške zasedbe so se odločili, da bodo poskrbeli "za prvi open air koncert leta 2021", saj so na najbolj mrzel januarski dan nastopili pred enim od zračnikov, ki omogočajo dovod svežega zraka v sicer prazne dvorane kulturne ustanove.

Dogodek je bilo mogoče brezplačno spremljati na YouTubovem kanalu in Facebookovi strani Cankarjevega doma, kjer so dodali, da so v okviru koncerta "tihe" uspešnice zadihale na novo, "obdane z grelci in snopi žarometov, ki bodo nadomestili sončne žarke".

Oboževalci zasedbe so lahko iz domačega udobja "uživali ob novih različicah priljubljenih uspešnic, kot so Voda, Čas, Plešeš in drugih, ki bodo to postale na ta večer".

Priljubljena novomeška zasedba sicer obstaja od sredine 90. let ‒ leta 1996 sta namreč člana razpadle skupine Mercedes Band, pevec Tomislav Jovanović - Tokac in bobnar Dušan Obradinović - Obra, k sodelovanju povabila nekaj novih glasbenikov. Leta 1997 so izdali prvenec Igra. Do naslednjega albuma Katere barve je tvoj dan, ki je skupino leta 2004 z uspešnicami, kot sta Čas in Voda, izstrelil na glasbeno sceno, so zamenjali še nekaj članov.

Trenutna postava ‒ pevec in kitarist Tokac, bobnar Obra, ritem kitarist Marko Turk - Tučo, ki so v skupini od začetka, klaviaturist Boštjan Grubar in bas kitarist Nikola Sekulović ‒ je nespremenjena od leta 2006, ko se je glasbenikom kot zadnji pridružil Sekulović.

Skupina je zadnji album Knjiga pohval in pritožb (Milo Za Drago) izdala leta 2019, lani pa je med prvimi v Sloveniji svojo skladbo Ne naredi mi tega posnela v 8D-tehniki. S takšno zvočno obdelavo imajo poslušalci občutek, da glasbo slišijo v prostoru okoli sebe, so pojasnjevali takrat.

Cankarjevi torki: spletni koncert zasedbe Dan D