David Crosby je kot razlog za prodajo avotrskih pravic navedel epidemijo covida-19, znesek ni znan. Foto: EPA
David Crosby je kot razlog za prodajo avotrskih pravic navedel epidemijo covida-19, znesek ni znan. Foto: EPA

"Ker trenutno ni mogoče nastopati v živo, je ta posel blagoslov zame in za mojo družino in verjamem, da so to najboljši ljudje, s katerimi lahko to storimo," je 79-letni ameriški folk glasbenik povedal v sporočilu za javnost.

Crosby je že decembra lani ob valu prodaje katalogov odmevnih glasbenikov, kot sta Bob Dylan in Lindsey Buckingham, povedal, da namerava prodati svoje pravice od snemanj in izdaj. "Ne morem delati ... Streaming mi je ukradel denar," je tvitnil 7. decembra, ko je v javnost prišla novica o dogovoru Boba Dylana. V odgovor oboževalcu, ki je zapisal, da ne želijo poslušati del priznanih umetnikov v oglasih, ko ti ne bodo več nadzorovali pravic, pa je zapisal: "Če bi bili lahko plačani za plošče in igrali v živo, tega ne bi počeli. Nihče od nas."

Svoje pravice je Crosby prodal sredi zlate dobe vlagateljev, ki kupujejo pravice glasbenikov. Prodaja celotnega kataloga pesmi Boba Dylana za Universal Music naj bi bila vredna več kot 300 milijonov dolarjev. Pri založbi so jo označili za "najpomembnejši sporazum v glasbenem založništvu v tem stoletju in enega najpomembnejših vseh časov".

Crosbyjev kolega iz nekdanje zasedbe CSNY Neil Young je januarja prodal polovico celotnega kataloga pesmi skladu Hipgnosis Mercka Mercuriadisa. Prejšnji mesec pa je IAG kupil delež v glasbenem katalogu Beach Boys, vključno z njihovimi zvočnimi posnetki, blagovno znamko, izbranimi skladbami in spominki, prav tako za nerazkrito vsoto.