David Guetta, sam pred Louvrom. Foto: EPA
David Guetta, sam pred Louvrom. Foto: EPA

Zvezdniški didžej, ki je velik del pandemičnega leta preživel v Miamiju, je tokrat nastopil v domačem Parizu, a kot smo letos že vajeni, to ni bil klasičen glasbeni dogodek: pred znamenito louvrsko stekleno piramido je bil namreč povsem sam. Koncert, ki je del njegove dobrodelne kampanje Združeni doma in nosi podnaslov Drugačno novo leto, bodo prek različnih spletnih in pretočnih platform predvajali v četrtek, torej na silvestrovo.

Zbrana sredstva bo – tako kot v preteklih mesecih s koncerti v Miamiju, na Ibizi in v New Yorku – didžej namenil Unicefu in francoski dobrodelni organizaciji Les Restos du Coeur, ki zagotavlja hrano in tople obroke ljudem v stiski. Do zdaj je z omenjenimi koncerti zbral že več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev.

Pandemija je bila zanj čas za ustvarjanje

Ob tem pa je glasbenik poudaril, da je bilo zanj iztekajoče se leto manj slabo kot za številne druge glasbenike: "Sem eden izmed srečnežev. Nekaj denarja sem z leti dal na stran, tako da mi ni treba ves čas razmišljati, kaj bom naslednji teden ali naslednji mesec jedel." Pandemijo covida-19 je tako izkoristil za ustvarjanje nove glasbe, saj mu prvič po desetletjih ni bilo treba nenehno potovati s koncerta na koncert, iz države v državo, s celine na celino. Da se je lahko vsako jutro zbudil ob približno istem času, v svoji domači postelji, da je po zajtrku lahko sedel in ustvarjal, je bilo zanj neprecenljivo, je razkril v pogovoru za AP pred koncertom.

A kljub vsemu nestrpno čaka, da bo lahko znova nastopal pred občinstvom: "Svojim otrokom sem že povedal, naj uživajo, dokler sem doma, ker bom tisti trenutek, ko odprejo, izginil." "Vsak dan bom igral," je še obljubil in dodal: "Ljudje bomo spet hodili na zabave. In žurali, kot nismo še nikoli prej."

Na koncertu resda ni bilo ljudi, vseeno pa je bilo poskrbljeno za vizualni spektakel. Foto: EPA
Na koncertu resda ni bilo ljudi, vseeno pa je bilo poskrbljeno za vizualni spektakel. Foto: EPA

"Jaz se bom cepil in upam, da se bo cepilo tudi čim več drugih"

Predpogoj za to pa je, da se cepi čim več ljudi, je poudaril in svoje sodržavljane pozval, naj se cepijo: "Jaz se bom cepil in upam, da se bo cepilo tudi čim več drugih, saj ne vidim druge poti iz tega položaja." V Franciji je sicer stopnja nezaupanja v cepljenje precej visoka, po nekaterih raziskavah javnega mnenja pa se namerava proti covidu-19 cepiti manj kot polovica prebivalstva, navaja Reuters.