Dalaj Eegol se bo na koncertih vrnil v čas, ko je bil še Ali En in je neusmiljeno obračunal s slovensko 'levo sceno'. Foto: Primož Korošec
Dalaj Eegol se bo na koncertih vrnil v čas, ko je bil še Ali En in je neusmiljeno obračunal s slovensko 'levo sceno'. Foto: Primož Korošec

Za tako sceno k' bi človek samo bruhnu, jaz beseda mam tri: hvala, f**k you!

Iz pesmi Leva scena

Od izida legendarnega albuma Ali Ena, v katerem se je znašel tudi naslovni komad Leva scena (poslušajte ga v priloženem videoposnetku), iz katerega prihajajo uvodne vrstice - v nadaljevanju besedila si raper privošči še številna znana imena slovenskega glasbenega prizorišča -, je minilo že 15 let, projekt pa ostaja aktualen, ujet še v današnji čas.

Res je, da ob poslušanju Leve scene, skladbe z refrenom "Kakšna je ta scena, kakšen je ta folk? Debilna je ta scena in neumen je ta folk!" ugotovimo, da je večina takrat omenjenih izvajalcev še vedno dejavnih ...

Preberite še MMC-jev intervju z Dalajem Eegolom:
Od bureka do Indije

"Ali En All Around Slovenia"
Jeseni bo izšel kompilacijski album, tako imenovani "best of", z naslovom Ali En Greatest Copyright, ki ga bo spremljala koncertna turneja z bendom po Sloveniji. Umetniški vodja Ali En, danes Dalaj Eegol, jo je poimenoval All Around Slovenia Live Tour. Ali En bo za nekatere prvič, a "uradno" zadnjič nastopil z legendarnim programom Leva Scena, potem pa se vrača v Indijo, kjer živi in ustvarja že nekaj let.

Kot je Dalaj Eegol - pod tem imenom Ali Ena poznamo danes - potrdil za MMC (napovedi smo se odločili preveriti zaradi ponekod nasprotujočih si informacij o koncertih), se bo njegov ljubljanski koncert zgodil 10. oktobra v prenovljenem Kinu Šiška, saj bodo Cvetličarno, kjer je bil napovedan za 3. oktober, zaprli. Prvi pa bodo Aliena videli nastopiti Mariborčani, saj 2. oktobra prihaja v tamkajšnji ŠTUK.

Dalajeva razmišljanja o slovenskih raperjih si preberite v njegovem blogu.
Sazas sax s Kosto in Klemnom
Ob 15-letnici izida prvega albuma Leva Scena in 10-letnici drugega albuma Smetana Za Frende pa je Dalaj Eegol pripravil še eno glasbeno poslastico. V prenovljeni zvočni podobi kot novi single pred turnejo bo prihajajoča kompilacija Alienovih najvidnejših glasbenih kompozicij vsebovala tudi provokativno pesem Sazas Sax. Pesem "obdeluje" aktualno tematiko glasbenih avtorskih pravic in (ne)izplačil korektnih vsot avtorjem, pri njej pa ob Alienu sodelujeta še Kosta in Klemen Klemen kot soavtor glasbe in vokalist. Videospot za skladbo Sazas Sax si oglejte spodaj.

Producent Peter Penko je skladbo posnel v studiu, Mario Marolt je poskrbel za legendarni saksofon, Julij Zornik je zadevo zmasteriziral in režiser Branco Grabovac je vizualno gibanje treh reperjev zmontiral v videospot. "Seveda brez Sazasove pomoči," so dodali ustvarjalci.

Za tako sceno k' bi človek samo bruhnu, jaz beseda mam tri: hvala, f**k you!

Iz pesmi Leva scena