Radijska oddaja Vala 202 Izštekani bo v letošnji praznični december vstopila s celovečernim akustičnim programom ene najbolj prepoznavnih rock skupin pri nas - Big Foot Mame. Foto: SOJ RTV SLO/Luka Kaše
Radijska oddaja Vala 202 Izštekani bo v letošnji praznični december vstopila s celovečernim akustičnim programom ene najbolj prepoznavnih rock skupin pri nas - Big Foot Mame. Foto: SOJ RTV SLO/Luka Kaše

Oddaja bo potekala v živo v studiu v torek 1. decembra 2020 ob 20.00, z neposrednim radijskim in spletnim videoprenosom.

Edini celovečerni nastop v Izštekanih doslej so Big Foot Mama izvedli leta 1999. Vendar ni bil akustičen, skladbe so takrat na zelo duhovit način preoblekli, a se akustičnemu izzivu izognili. Za kratek utrinek so se vrnili v Izštekanih 10 2014, ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija so odigrali dve skladbi. Ko so letos koncerti usahnili in so morali za eno leto preložiti jubilejni koncert v ljubljanskih Stožicah, se je zdel pravi trenutek za uresničitev davnega načrta: Big Foot Mama v akustični preobleki. Celovečerno, z izborom največjih uspešnic 30-letne kariere v aranžmajih, kakršnih od njih nismo vajeni.

"O akustiki smo že razmišljali, a doslej ni bilo priložnosti in časa. Zdaj je časa na pretek, prihodnost nas je dohitela: ker so razmere negotove, so intimnejši nastopi trenutno edina perspektiva. In nas je akustika res izzvala, raziskujemo drugačne zvoke in ritme in se zelo zabavamo. Občutek je seveda drugačen že na vajah: prvič v karieri sedimo in ne stojimo! J," pripovedujejo člani skupine Big Foot Mama.

Jure Longyka, avtor in voditelj Izštekanih, dodaja: "Vsakega rokovskega velikana prej ali slej čaka to soočenje. Ki je soočenje s samim sabo in svojo ranljivostjo. Kakšni so Big Foot Mama, ko sestopijo z velikega zvočnega zidu? Izvrstni. Na prvih vajah, ki sem jih obiskal, mi je postalo jasno: modeli iz obstoječih komadov delajo – novo glasbo."

K soustvarjanju pogovornega dela oddaje bo vabljeno tudi občinstvo na drugi strani etra ali spletnega prenosa.

Nastop bo posnela Televizija Slovenija, koncertni posnetek bodo Bigfooti v letu 2021 izdali na nosilcu zvoka in ga predstavili javnosti na akustični turneji po Sloveniji. Za lažje čakanje in boljšo predstavo, kam jih bo tokrat odneslo, te dni v radijski eter pošiljajo več kot primerno pesem: akustično “Pot do sonca” z zadnjega studijskega albuma “Plameni v raju”. "Pot do sonca je pesem o preizkušnjah, s katerimi se v življenju spoprijema par v razmerju, o viharjih, ki jih mora prebroditi, o lekcijah, ki se jih morata oba naučiti. In precej lažje jima gre, če se stisneta skupaj," je skupina opisala pesem.

Jure Longyka, avtor in voditelj Foto: SOJ RTV SLO/Alen Orlič Belšak
Jure Longyka, avtor in voditelj Foto: SOJ RTV SLO/Alen Orlič Belšak

Izštekani so od leta 2013 že sedemkrat priredili slavnostno decembrsko poslastico pred občinstvom. Po dvajsetletnici leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na kateri so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra, leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia, in leta 2017 skupino Siddharta z desetimi gosti. Leta 2018, ob petindvajsetletnici oddaje, je koncert dobil ime Izštekanih 25, pred dvakrat razprodano dvorano je nastopilo skupno osem zasedb na čelu z Dan D. Leta 2019 so se izvajalci poklonili petindvajsetletnici izida Leve scene AliEna, prvega pravega raperskega albuma pri nas. Vsakič se je v odmevnem, razkošnem, ekskluzivnem in v večini primerov razprodanem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Posnela jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.