Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič
Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič

Švedski predstavniki so s skladbo Waterloo omrežili javnost pred 49 leti na Evroviziji v Brightonu v Veliki Britaniji. Muzej skupine Abba v središču švedske prestolnice Stockholm je postal pravi magnet za obiskovalce z vsega sveta, saj ga je v desetih letih obiskalo že več kot 2,5 milijona ljudi. Prihajajo tako družine z majhnimi otroki, mladi, ki so glasbo skupine ABBA spoznali šele ob gledanju filma Mamma mia, kot tudi generacije obiskovalcev, ki so plesale ob poslušanju uspešnic švedske četverice. Najstarejši obiskovalec do zdaj je imel kar 102 leti.

Koordinatorica za trženje muzeja Helena Mattsson je dejala, da 80 odstotkov obiskovalcev prihaja iz tujine, preostali so Švedi. Skupina, ki je po večdesetletni prekinitvi svoj zadnji, deveti, album izdala pred dvema letoma, je na Švedskem zelo priljubljena in je nedvomno najpomembnejši švedski glasbeni izvoz. Glede na to, da je bilo po svetu prodanih skoraj 400 milijonov plošč, skupina po prodaji spada v sam svetovni vrh. Kako uspešna je bila, pričajo tudi primerki zlatih plošč z vsega sveta, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo v muzeju.

Zaplešite s skupino Abba

Obiskovalce med obiskom muzeja spremljajo glasbene uspešnice te skupine, največji navdušenci se lahko preizkusijo tudi v petju karaok, eden glavnih magnetov pa je soba z množico pisanih oblačil, ki so jih člani skupine nosili na svojih nastopih.

Legendarna oblačila. Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič
Legendarna oblačila. Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič

Prav posebno mesto pa zavzema evrovizijska zmagovalka iz leta 1974 z naslovom Waterloo, ki je švedsko popskupino izstrelila med svetovne glasbene zvezde. Obiskovalec si ob poslušanju in gledanju posnetka nastopa na evrovizijskem odru lahko ogleda tudi originalne obleke, ki so jih na odru nosili Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog in Björn Ulvaeus.

Karaoke z avatarji zasedbe ABBA. Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič
Karaoke z avatarji zasedbe ABBA. Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič

Daleč najbolj priljubljeni kotiček pa je po besedah Helene Mattsson tisti del muzeja, ki ponuja obiskovalcem možnost, da s člani legendarne zasedbe zaplešejo, lahko pa tudi zapojejo eno od njihovi uspešnic. Na odru se seveda premikajo le avatarji članov skupine. Veliko pozornosti pritegne tudi kopija studija z večinoma originalnimi inštrumenti, v katerem so člani skupine snemali glasbo.

Abba za Švede sprva preveč komercialna

Ni pa bila glasba skupine ABBA med Švedi vedno tako priljubljena kot v zadnjih desetletjih. Koordinatorica trženja razkrije, da so Švedi v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja poslušali predvsem rock. Abbina glasba se jim je namreč zdela preveč "komercialna". So pa mnogi, ki si niso upali priznati, da jim je všeč tudi popglasba zasedbe Abba, to poslušali tako rekoč skrivaj. Ker je bilo njenemu očetu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja nerodno priznati, da uživa v glasbi Abbe, je z izgovorom, da je plošča za ženo, to kupil in šele več let pozneje priznal pravi namen nakupa. Zdaj je vse drugače, o čemer priča tudi obisk Švedov v muzeju, ki ima vrata odprta že deset let. Občasno se v njem oglasijo tudi člani skupine Abba in – kot je poudarila Helena Mattsson – se nobena stvar v muzeju ne sme naredi brez privoljenja vseh štirih nekdanjih članov Abbe.

Replika studia. Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič
Replika studia. Foto: RTV Slovenija/Igor Jurič