Lanina pesem, posneta za Luhrmanov film Veliki Gatsby, je bila med favoriti za oskarja, nazadnje pa je Lana ostala praznih rok. Foto:
Lanina pesem, posneta za Luhrmanov film Veliki Gatsby, je bila med favoriti za oskarja, nazadnje pa je Lana ostala praznih rok. Foto:
Lana na naslovnici revije Galore. Fotografiral jo je njen fant, italijanski fotograf Francesco Carrozzini. Foto: Galore

Prva, naslovna Big Eyes, je že pricurljala v javnost in kritiki so si za zdaj enotni, da ima nedvomno precej možnosti za oskarja. Druga pesem, I Can Fly, se odvrti v odjavni špici filma. Obe sta ravno prav dramatični za zlati kipec, ne škodita tudi Lanin eterični vokal in njena pojava usodne ženske. Big Eyes in I Can Fly sta sicer lirično logično nadaljevanje njenega zadnjega albuma Ultraviolence, ki ga je pevka posnela z Danom Auerbachom iz The Black Keys.

V filmu Big Eyes, ki v kinematografe prihaja za božič, Amy Adams, še ena potencialna oskarjevska nominiranka, upodablja Margaret Keane, slavno ameriško slikarko iz 50. let, katere dela pa si je prisvojil njen soprog Walter (Christoph Walt). "Tim je Lani pokazal film in takoj se je zaljubila vanj," je za Hollywood Reporter povedal producent Larry Karaszewski. "Lanina pesem popolno izraža to, kar Margaret čuti, da se zdi kot samogovor njenih notranjih misli."

"Osramočena" akademija
To je že tretji film za Lano Del Rey - po zgoraj omenjenem Gatsbyju in Disneyjevi Zlohotnici, za katero je posnela skladbo Once Upon a Dream. 29-letna izvajalka, ki ima kar precej zagrizenih nasprotnikov, bi po vseh pravilih sicer na zadnjih oskarjih z Young and Beautiful morala osvojiti vsaj nominacijo, a je ostala praznih rok po čudnem zapletu.

Kot je poročal Deadline, so članom akademije anonimno poslali ovojnico z natiskanim lažnim člankom iz revije Variety, kjer je bilo navedeno, da so pesem Del Reyeve umaknili z glasovnic zaradi tehničnih zapletov pri premiernem datumu Velikega Gatsbyja.

Ko je novica o pismu prišla na dan, je Variety zanikal, da bi kdaj objavil članek, kdo je pismo poslal, niso nikdar izvedeli, je pa dosegel svoj namen in pesem se ni uvrstila med nominirance. Zgodba je precej osramotila Akademijo, ki podeljuje zlate kipce, mediji pa so se postavili na Lanino stran in okrcali oskarjevski odbor. Se bo Akademije zdaj Del Reyevi odkupila za napako?

Na turnejo s Courtney Love
Lana Del Rey je sicer pred dnevi napovedala, da jo bo na pomladni severnoameriški turneji The Endless Summer Tour spremljala 50-letna Courtney Love. Izbira je zanimiva ne samo zato, ker gre za dve močni ženski izvajalki, ki pa sta bili obe deležni kar nekaj kritik in sovražnosti, ampak tudi zato, ker se je pred meseci Del Reyeva zapletla v manjši spor s Frances Bean Cobain, hčerko Courtney Love in Kurta Cobaina.

Frances Bean je namreč zmotil Lanin intervju za Guardian, v katerem je pevka fatalistično izjavila, da si želi, da "bi bila že enkrat mrtva". "Smrt mladih glasbenikov nikakor ni nekaj, kar bi morali romantizirati," je na to tvitnila 22-letna Frances Bean, katere slavni oče se je ustrelil, ko je imela dve leti. Lana je pozneje dejala, da je bil citat vzet iz konteksta.