Koncerti potekajo pod sloganom
Koncerti potekajo pod sloganom "Ostanite povezani in razkuženi". Foto: Goran Lizdek in Edvin Kalić

Koncerti od doma so v trenutnem času postali stalnica. Množica koncertov, ki je preplavila družbena omrežja, je ljudi dodobra nasitila, nekatere začela že dolgočasiti. "Če govorimo o koncertih brez občinstva – kakor hitro so prišli, tako hitro postanejo dolgočasni, razen če MC ni res artikuliran in pripoveduje res zanimive zgodbe med 'songi,” pravi glasbeni urednik na Valu 202 Andrej Karoli. Bosansko-hrvaško-slovenska atrakcija Dubioza Kolektiv ima zanimivo zgodbo, predvsem pa ima šov, ki te za tistih 20 minut ne prilepi na ekran pametne naprave, pač pa te dvigne na noge in zavrti po prostorih stanovanja. "V iskanju načina, kako skrajšati dolge dni v samoizolaciji in jih narediti bolj zanimive sebi in drugim, smo se odločili, da bomo ustvarili kolektivno karantensko oddajo Dubioza," so zapisali na svojem YouTube kanalu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav člani skupine živijo v treh različnih državah in na sedmih različnih lokacijah, so njihovi nastopi popolnoma usklajeni – v zvoku, sliki, celo “odrskem” nastopu. Ne igrajo samo svojih skladb, v pretekli epizodi so na primer nanizali številne priredbe (Don't Worry Be Happy, Suada, I Fought The Law, Can't Take My Eyes Of You), občasno pa se jim pridružijo tudi glasbeni gostje. “Po svojih najboljših močeh se trudimo, da predstavo v vsaki naslednji epizodi še nadgradimo,” pravi didžej zasedbe Brano Jakubović.

"Povišajte glasnost zvočnikov, dvignite roke in plešite, kot bi na običajnem koncertu," v uvodu pove Googletta Translateovich, Dubiozina spletna pomočnica, ki poskrbi za še dodatno mero humorja in omogoči, da jih razumejo prav vsi.

Pred sedmo epizodo, ki bo na družbenih omrežjih skupine dostopna danes ob 20.30, nam je Jakubović v svojem slogu predstavil ozadje priprav in njihov trenutni življenjski ritem.

Kljub oddaljenosti so vaši karantenski šovi brezhibni. Kako zahteven je projekt s tehničnega vidika in koliko priprav je v ozadju?
Po prvi epizodi, ki se je predvajala konec marca, smo od kolegov glasbenikov prejeli na stotine sporočil. Vsi so želeli izvedeti, katero "skrivno" aplikacijo uporabljamo, ki nam omogoča skupno igranje. Aplikacija žal ne obstaja in ljudje so že ugotovili, kako to počnemo. Igramo dvajset minut, kar je približno pet ali šest pesmi. Med tednom vztrajno pripravljamo gradivo, običajno zaključimo še pred rokom. Upamo, da se bo obdobje samoizolacije kmalu končalo – to sicer pomeni konec naših spletnih šovov, a se zato vračamo na koncertne odre.

Po kakšnem ključu izbirate pesmi, ki jih zaigrate v posamezni epizodi?
V Bosni vedno zbiramo vse po "nacionalnem ključu", torej skladbe, ki so primerne za vse državljane. Srbske, bosanske in hrvaške pesmi morajo biti zastopane v enakih deležih. Vedno pa zaigramo tudi kakšno skladbo, ki bi se sicer uvrstila v skupino “ostalo”. Če bi živeli v normalni državi, kot je Slovenija, bi pesmi izbirali po tempu ali energijskem naboju, morda po jeziku. Želel bi izkoristiti to priložnost, da apeliram na Vlado Republike Slovenije, naj nam podeli državljanstvo, da bomo lahko program pripravljali kot normalni ljudje.

Verjamem, da ljudje med poslušanjem plešejo, pojejo in ploskajo. Kako se počutite, ko tega ne slišite in vidite?
Ljudje nam pošiljajo videoposnetke svojih reakcij, z nami delijo navdušenje pred novo izvedbo karantenske oddaje. Zelo se zabavamo, čeprav ustvarjamo sami. Zagotovo imamo občutek, da se vzpostavlja nekakšna komunikacija. Preberemo vse komentarje in se po svojih najboljših močeh potrudimo, da predstavo nadgradimo v vsaki naslednji epizodi.

Kako se kot glasbena skupina soočate s koronakrizo? Koliko koncertov in načrtov ste bili primorani prestaviti ali celo odpovedati?
Mislim, da bo koncertna sezona letošnjega leta v celoti odpovedana. Ta čas bomo poskušali izkoristiti za pisanje in snemanje novih skladb. Zdaj je prava priložnost, da uredimo stvari, ki jih v običajnem življenjskem tempu ne uspemo. V spalnici moram zamenjati žarnico, pokvarile so se žaluzije v dnevni sobi, odmašiti je treba odtok v kopalnici – zdaj je pravi čas, da vse to popravim in s tem izboljšam svoj odnos s partnerko, ki je zaradi “razpada” doma uvedla moratorij na seks.

Od vas smo vajeni družbeno kritičnih skladb aktualnega stanja. Lahko pričakujemo kakšno na trenutno?
Po obdobju samoizolacije in boju proti virusu nas bo pričakalo porušeno gospodarstvo. Večina vlad ni naredila dovolj za ublažitev pritiskov na gospodarstvo. Pričakujemo, da bodo žal vse tiste stare pesmi pa tudi nove, ki jih pišemo, zelo aktualne, saj bodo ljudje zagotovo prisiljeni uveljavljati svoje pravice na ulicah.