V grammyjevo dvorano slavnih
V grammyjevo dvorano slavnih "potuje" tudi album Whitney Houston. Foto: Reuters

Strokovna komisija Ameriške diskografske akademije, ki skrbi tudi za podelitev grammyjevih nagrad, je objavila seznam imen, ki so se s svojim ustvarjanjem v zgodovino glasbe zapisali z velikimi črkami.

"Ponosni smo, da v naš arhiv dodajamo nepozabne in tako kulturno kot zgodovinsko pomembne posnetke, ki so postali del naše glasbene, socialne in kulturne zgodovine," je v izjavi napisal Neil Portnow, predsednik Ameriške diskografske akademije, ki v grammyjevo dvorano slavnih sprejme le dela glasbenikov, starejša od 25 let, ki so kakovostna in imajo tudi zgodovinsko vrednost.

Trenutno se v grammyjevi dvorani nahaja 933 glasbenih enot, v letu 2013 pa bo v dvorano sprejetih še 27 glasbenih izdelkov.

Na seznam je omenjena komisija vključila album Paula McCartneyja Band on the Run, ki ga je posnel leta 1973 skupaj z bendom Wings, album letos umrle Whitney Houston iz leta 1985, ki ga je naslovila po svojem imenu, ter album Back in Black avstralske hardrock zasedbe AC/DC.

Poleg albumov bodo v dvorano slavnih romale še skladbe: The Piano Man Billyja Joela, The Times They Are A-Changing Boba Dylana, Hit The Road Jack Raya Charlesa, Theme from New York, New York Franka Sinatre, I Got You (I Feel Good) Jamesa Browna ...