Izkušeni studijski glasbeniki in člani različnih glasbenih kolektivov klaviaturist Davor Klarič, basist Jani Hace, bobnar Sergej Ranđelović - Runjoe ter kitarist in pevec Robert Pikl so Elevators. Foto: Izštekani
Izkušeni studijski glasbeniki in člani različnih glasbenih kolektivov klaviaturist Davor Klarič, basist Jani Hace, bobnar Sergej Ranđelović - Runjoe ter kitarist in pevec Robert Pikl so Elevators. Foto: Izštekani
Elevators
Oboževalce Elevatorsov so prevzeli singli Na krilih ljubezni, Žulejne j' krmpir in Brasilica. Foto: Izštekani
Jani Hace
Haceta poznamo predvsem po njegovem delovanju v skupini Siddharta. Basist se je skupini pridružil, potem ko je skupina maja 2001 izdala drugi album z naslovom Nord in začela snemati ploščo. Hace je najprej sodeloval pri snemanju plošče, nato pa se je sam pridružil skupini. Foto: MMC RTV SLO
Tinkara Kovač
Na odru se jim bo pridružila tudi Tinkara Kovač. 'Prva logična – ne bom rekel zamenjava – priložnost, da te komade sploh še kdaj igramo, je bila Tinkara, ki odlično počne eno z drugim. Je flavtistka in pevka,' je v pogovoru za MMC dejal Hace. Foto: RTV SLO
Josipa Lisac
Hace je skupaj s hrvaško pevko Josipo Lisac sodeloval na njenem zadnjem albumu, kar je tudi razlog, da jo je povabil k sodelovanju. Foto: Jure Urek

Skupina Elevators, ki jo zaznamuje mešanica 'old-school' klaviatur, 'nažgane' kitare in 'pumpajočega' basa, je začela delovati nekaj let pred izidom prvenca Elevator music leta 2001. Najudarnejši singli s prvenca so bili Na krilih ljubezni, Žulejne j' krmpir in Brasilica. V prvi zasedbi Elevatorsov je bila tudi flavtistka in pevka Tina B., ki je zasedbo zapustila leta 2005. Po njenem odhodu se je zasedbi pridružil Mate Brodar, ki se je nato posvetil samostojni karieri, z drugo ploščo s preprostim naslovom Elevators iz leta 2008 pa je začel s skupino sodelovati še kitarist Robi Pikl.

"Naše izhodišče, zakaj počnemo, kar počnemo, je, da delamo glasbo, ki nam je všeč, ki nas zna združiti in ki nas spravi v neko dobro voljo ali do nekih skupnih občutij. Morda se to zdi in sliši malo idealistično, vendar nas to še vedno drži skupaj," je povedal v krajšem pogovoru za MMC basist skupine Jani Hace. Več pa si lahko preberete spodaj.

Kakšen izziv je za skupino, ki deluje že deset let, napolniti dvorano, kot je Kino Šiška?
Vsekakor je koncert v prestolnici vedno izziv in ima neki poseben značaj. Glede na to, da je v Ljubljani koncentracija ljudi največja, je tudi dogodkov največ. Zato je vedno izziv delati nekaj takega, ker nikoli ne veš, kako se bodo stvari obrnile v teh čudnih časih. Predvsem pa sta bil naša glavna izziv in moto, da počastimo deseto leto delovanja. Namreč deset let je minilo, odkar smo izdali naš prvi album, nato smo leta 2008 izdali še enega. Ta koncert in hkrati Izštekani, ki so dan prej, so nam velika brca oziroma spodbuda, da začnemo delati na novem materialu.

Bo repertoar v oddaji Izštekani in v Kinu Šiška kaj drugačen glede na vaše pretekle koncerte?
Repertoar bo nekoliko osvežen. Na Izštekanih bomo premierno izvedli nov komad, ki smo ga posneli in izdali kot singel, z naslovom V aorto. Poleg tega da bodo komadi predelani v akustično različico – nekateri bolj, nekateri manj – imamo tri zelo zanimive gostje, vokalistke.

Katere?
Najprej lahko omenim Aphro Teslo, zelo prodorno mlado pevko. Enkrat ko jo slišiš, jo zelo težko pozabiš. Z nami bo Tinkara Kovač, ki bo z nami zapela Na krilih ljubezni in zaigrala flavto pri komadu Polna luna. In pa še Josipa Lisac, ki bo zapela svoj komad z albuma Živim po svoje, ki sva ga naredila skupaj. Potem pa bosta z nami še Janez Dovč na harmoniki in Blaž Celarec na tolkalih. Gostje se bodo tudi v Kinu Šiška zvrstili po podobnem vrstnem redu in z istimi komadi.

Po kakšnem merilu ste zbrali vse goste?
Najprej smo se spomnili na Tinkaro, kajti naša stara vokalistka Tina G. je tudi igrala flavto. Prva logična – ne bom rekel zamenjava – priložnost, da te komade sploh še kdaj igramo, je bila Tinkara, ki odlično počne eno z drugim. Je flavtistka in pevka. Z Aphro sodelujemo v projektu Sounds of Slovenia, vsaj trije Elevatorji smo tam redni člani. Gre za zanimiv projekt, ki združuje 'all-star zasedbo', ki preigrava stare ljudske pesmi v novih aranžmajih in od tam tudi sega to sodelovanje z Aphro. Zato smo za to priložnost rekli, da naredimo nekaj njenega v našem aranžmaju. Za Josipo sem pa jaz napisal glasbo za eno pesem na njenem zadnjem albumu. In ker je to najino sodelovanje vedno malo pritajeno – jaz pridem na kakšen njen koncert odigrat ta komad –, se mi je tukaj zdela logična neka povezava, da pride ona k nam. Ona se je z veseljem odzvala in zelo smo veseli, da si je vzela čas za nas. Janez Dovč je igral harmoniko na komadu Skoči že na albumu Elevators iz leta 2008. Blaž Celarec pa je naš dolgoletni prijatelj.

Pripravljate bolj inštrumentalni ali vokalni koncert?
V bistvu ne bo toliko inštrumentalni. Kar se tiče naših vokalnih komadov, jih je vedno več. Mi smo na samem začetku pred 10 leti začeli bolj inštrumentalno in je bil vokal pri dveh, treh komadih bolj izpostavljen, preostalo pa je bila inštrumentalna glasba. Potem pa se je s prihodom Robija Pikla v bend, leta 2007, pojavila kar močna ideja, da bi prevzel kar nekaj glavnih vokalnih linij poleg našega Sergeja, ki ima tudi še neke rapovske in pripovedne momente. Mislim, da bosta vsaj dve tretjini vokalnih komadov na obeh koncertih. Tudi če niso vokalni v smislu teksta, so pa vokalize ali pa vokalne linije, ki so kot del inštrumentala vključene.

Deset let je v teh časih za glasbeno skupino dolga doba. Kako vam je uspelo?
Naše izhodišče, zakaj počnemo, kar počnemo, je, da delamo glasbo, ki nam je všeč, ki nas zna združiti in ki nas spravi v neko dobro voljo ali do nekih skupnih občutij. Morda se to zdi in sliši malo idealistično, vendar nas to še vedno drži skupaj. Koncerti, kot so v Kinu Šiška, nam ne pomenijo nikakršnega finančnega izziva, ampak popolni užitek združevanja različnih žanrov, okusov in stilov. Če to lahko delimo še s takimi gosti, kot jih bomo imeli tokrat, nas to res drži pokonci. To je naš izziv.

Kako so se Elevatorsi spopadli s pojavom "muh enodnevnic"?
Te "muhe enodnevnice" nas pa pretirano ne zanimajo niti se s tem ne obremenjujmo. Ne izogibamo se pa 'hitičnim' komadom. Če nam uspe narediti komad, ki je radijski hit, smo zelo veseli. Da ne bo pomote, da smo zapriseženi garažni sceni.

Vsi v skupini sodelujete tudi z drugimi glasbeniki in v drugih skupinah. Kako se ta sodelovanja odražajo na Elevatorsih in zvoku?
Zagotovo se nekje odražajo. Verjetno se odražajo najbolj tam, kjer se najmanj zavedajo. Zagotovo zavestno nikoli ne prenašaš nekega vpliva iz enega benda v drugega. Vsaj v mojem primeru se Siddharta in Elevators zelo razlikujeta glede stila glasbe. Bogati pa te eno z drugim. Ko prehajaš iz enega žanra v drugega, se ti te meje do neke mere začnejo brisati. In ugotoviš, da je najpomembneje, da te glasba prepriča in potem še tiste, ki ti sledijo. V tem smislu nas zagotovo bogati. Včasih nas malo časovno ovira, ker smo vsi vezani na druge projekte. In kjer je volja, je tudi moč in vedno najdemo čas tudi za Elevatorse.

Na začetku ste omenili nov album. Imate morda že kakšne zamisli zbrane zanj?
Singel V aorto, ki je te dni štartal v slovenski prostor, je mogoče neke vrste napoved, v kakšno smer bomo šli z novim albumom. Ta album je še zdaleč od tega, da bi bil na skorajšnjem vidiku. Ampak zametki so narejeni in kar nekaj demoposnetkov. Ko bo čas zrel, ko se malo poleže vse, kar počnemo, je zelo velika volja, da gremo naredit nov album - bolj gverila stil, ne v kakšnih večjih studiih, ampak precej v lastni režiji.