Ana Soklič je v finalu letošnje Eme premagala Lino Kuduzović. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Ana Soklič je v finalu letošnje Eme premagala Lino Kuduzović. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Če ne bi bilo pandemije koronavirusa, bi zdaj glasbeniki pilili zadnje podrobnosti skladbe, potovali po Evropi in jo predstavljali na različnih televizijskih postajah, snemali evrovizijske razglednice in še kaj. A ves svet je trenutno v primežu izrednih ukrepov za zajezitev koronavirusa, zato je bila odločitev za odpoved tekmovanja, ki jo je EBU sporočil pred dobrim tednom, pričakovana.

To pa ne pomeni, da izvajalci (EBU je namreč odločil, da pesmi ne morejo sodelovati prihodnje leto, članice same pa se odločijo, ali jih bodo zastopali isti izvajalci), ki bi se morali podati na veličasten evrovizijski oder, niso razočarani. "Absolutno je neko razočaranje pri celotni ekipi, ker smo se navsezadnje kar trudili, da smo zapakirali zadevo v celoto, da je imela rdečo nit, najbolj z vidika tega, same skladbe," je nekaj dni po odpovedi Evrovizije 2020 na Nizozemskem v pogovoru za Radio Slovenija dejala Ana Soklič. V isti sapi pa poudarila: "Je pa res, da se je zdaj treba držati teh ukrepov in da je popolnoma logično in normalno, da je Evrovizija odpovedana, ker je zdravje na prvem mestu in moramo zanj skrbeti."

Ker velikega šova v Rotterdamu ne bo, se nekatere članice EBU-ja že dogovarjajo o "regijskih" tekmovanjih. Ana priznava, da ji je nekaj informacij sicer prišlo na uho, a poudarja, da se RTV Slovenija glede tega odloča sama in da bo počakala na njihovo odločitev.

Ko so pesem Voda pilili za evrovizijski nastop, so spremenili kar nekaj stvari – del so posneli tudi z orkestrom, skrajšali prvi verz, spremenili prehod ... Premiero bi predelana pesem morala doživeti ravno, ko je udarila novica o odpovedi tekmovanja.

Na zmago na Emi še vedno gleda kot na pomembno potrditev, zaradi katere je še vedno ganjena, je še dejala.

Pogovor z Ano Soklič