Ana Soklič je že pred odhodom na Nizozemsko poudarjala, da se ji zdi najpomembneje, da bo z nastopom zadovoljna sama. Foto: AP
Ana Soklič je že pred odhodom na Nizozemsko poudarjala, da se ji zdi najpomembneje, da bo z nastopom zadovoljna sama. Foto: AP

Na uradni evrovizijski strani so po koncu 65. izvedbe tekmovanja, ki je zmago prinesla Italiji, razkrili podrobne izide glasovanja v obeh predizborih. Pod drobnogled smo seveda vzeli slovenske glasove.

Kot sledi iz razpredelnice, je bila zmagovalka torkovega, torej "slovenskega", predizbora Malta. Njihova pevka Destiny je s pesmijo Je Me Casse pometla s konkurenco in osvojila skupno kar 325 glasov. Na drugo mesto v prvem predizboru se je uvrstila Ukrajina z 267 točkami, na tretje pa ruska pevka Manizha.

Deseterico in s tem za las uvrstitev v finale je ujel norveški predstavnik z angelskimi krili TIX, ki je za pičlih pet točk prehitel Hrvatico Albino – seštevek točk je bil 115:110 v korist Norvežana. S tem je Hrvatica na negodovanje številnih že po prvem večeru morala spakirati kovčke. Med tistimi, ki so ostali brez finala, so bili od 12. do 16. mesta še Romunija, Slovenija, Avstralija, Severna Makedonija in Irska. Slednja je na zadnjem mestu zbrala 20 točk.

Slovenija: Ana Soklič - Amen

Največ točk, sedem, prejeli od Romunije

Koga je Ana Soklič z močnim glasom in odločnim nastopom najbolj prepričala? Po pričakovanju je Slovenija več točk prejela od strokovnih komisij posameznih držav – skupno 36. Največ, sedem točk, ji je podelila romunska žirija, šest ciprska, pet malteška, po štiri norveška, azerbajdžanska in ukrajinska ter po tri makedonska in izraelska.

Mnogo slabši izkupiček je Ana Soklič dobila s telefonskim glasovanjem – na svoj račun je na tak način vknjižila le osem glasov. Na telefonskem glasovanju ji je pet točk namenila Hrvaška, tri pa Severna Makedonija. S tako slabim izkupičkom je bil finale, razumljivo, precej oddaljen.

Sorodna novica Zmagal je rock! Po 31 letih so Måneskin Evrovizijo znova pripeljali v Italijo.

Slovenija dala 12 točk Cipru in Hrvaški

Poglejmo še, kako je točke v prvem predizboru delila Slovenija. Tako kot v sobotnem finalu so bili člani slovenske strokovne žirije tudi v torek Maja Keuc, Nuša Derenda, Bojan Cvjetićanin, Raay in Boštjan Grabnar. S tako želenimi 12 točkami so slovenski glasbeni poznavalci nagradili Ciper in njihovo "hudičevo" pevko Eleno Tsagrinou. Deset točk so podelili Rusiji, osem Azerbajdžanu, sedem Hrvaški, šest Malti, pet Belgiji, štiri Severni Makedoniji, tri Norveški, dve Izraelu in eno Ukrajini.

Sorodna novica 26 pesmi finala Evrovizije 2021

Kaj pa glasbeni okus slovenskih gledalcev in poslušalcev? Slovenskih 12 točk je romalo hrvaški pevki Albini, ki je zapela poppesem Tick-Tock. Z desetimi točkami so "slovenska ušesa" nagradila Ukrajino in z osmimi Severno Makedonijo. Po znani lestvici od sedem do ene točke so glasovi pripadli še Rusiji, Norveški, Malti, Belgiji, Azerbajdžanu, Švedski in Cipru.

V drugem, četrtkovem, predizboru je slavila Švica pred Islandijo in Bolgarijo.