Lani je Izrael zastopala Noa Kirel s pesmijo Unicorn. Foto: EPA
Lani je Izrael zastopala Noa Kirel s pesmijo Unicorn. Foto: EPA

Finski umetniki, tudi Olavi Uusivirta, Paleface in Axel Ehnström, ki je Finsko na Evroviziji zastopal leta 2011, so med več kot 1400 predstavniki finske glasbene industrije, ki so podpisali peticijo, s katero zaradi domnevnih "vojnih zločinov" v Gazi pozivajo k prepovedi sodelovanja Izraela na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije. Če se to ne zgodi, želijo, da javna radiotelevizija Yle umakne prijavo Finske. Prejšnji mesec so podobne zahteve na islandsko javno radiotelevizijo Ruv naslovili islandski glasbeniki.

Sorodna novica "Pesem Evrovizije ostaja nepolitični dogodek, ki z glasbo združuje občinstvo po vsem svetu"

Lukas Korpelainen, eden od avtorjev peticije, je povedal, da je nesprejemljivo, da Izrael "sodeluje na tekmovanju za pesem Evrovizije, da bi izboljšal svojo podobo". Televiziji Yle pa očitajo dvojna merila. Izpostavljajo, da je bila med prvimi, ki je zahtevala prepoved udeležbe Rusije na tekmovanju leta 2022, in da "enako dejavno zagovarjanje vrednot od Yleja pričakujejo tudi zdaj".

Dan po tem, ko je Rusija leta 2022 začela obsežno invazijo v Ukrajini, je namreč predstavnik Yleja Ville Vilen dejal, da je napad Moskve "v nasprotju z vsemi vrednotami, ki jih zastopajo Yle in druge evropske televizijske postaje". EBU je kmalu zatem Rusiji prepovedal sodelovanje. Po Vilenovih besedah pa situacija v Izraelu in Gazi "ni povsem enaka". "Čeprav je grozljivo, ne gre za vojno med državama kot v primeru Rusije in Ukrajine," je povedal pred mesecem dni.

Vodja za stike z javnostmi pri Yleju Jere Nurminen je zatrdil, da spremljajo razmere in stališče Evropske radiodifuzne zveze (EBU), z organizatorjem tekmovanja in drugimi javnimi radiotelevizijami so v dogovorih. Poleg tega načrtujejo tudi srečanje z avtorji peticije.

Decembra je EBU objavil, da je Evrovizija, ki bo letos med 7. in 11. majem v švedskem mestu Malmö, "namenjena izdajateljem televizijskih programov, in ne vladam", in da Izrael sodeluje že 50 let. Zapisal je tudi, da so se članice organizacije strinjale, da izraelska javna radiotelevizija Kan "ravna v skladu s pravili tekmovanja" in da je tekmovanje "nepolitičen dogodek".