Clemens je glasbeni projekt mladega ustvarjalca Klemna Mramorja, ki se poleg glasbe ukvarja tudi z dramsko igro, režijo, sinhronizacijo risank in televizijskih serij. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Clemens je glasbeni projekt mladega ustvarjalca Klemna Mramorja, ki se poleg glasbe ukvarja tudi z dramsko igro, režijo, sinhronizacijo risank in televizijskih serij. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Avtor glasbe: Klemen Mramor
Avtorica besedila: Tina Muc
Avtor aranžmaja: Miha Gorše
Pred kratkim je sodeloval tudi pri odmevnem projektu, snemanju oglasa za priljubljeno računalniško igro Game of War ob ameriški igralki in manekenki Kate Upton. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Študent medijskih in komunikacijskih študij se redno izpopolnjuje tako glasbeno kot igralsko tudi v tujini, še najraje pa obišče London. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Klemen se je pred pisanjem glasbe ukvarjal z beatboxom, s svojim glasom je pripravil priredbe priljubljenih pesmi Justina Timberlaka, v katerih je glasbila, melodijo in spremljevalne vokale ustvaril le s svojim glasom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Od preteklih nastopov na Emi izpostavlja nastop Muff lansko leto, saj kot je dejal, je bilo to nekaj novega in svežega na izboru. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Je stari znanec oddaje Misija Evrovizija. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Njegova velika želja je bila prav uvrstitev na izbor Ema. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Clemens o EMI

Potem ko je decembra predstavil prvi singel pod novim umetniškim imenom, je svojo srečo preizkusil s prijavo na Emo in dosegel svoj cilj še pred samim izborom že s tem, da je prišel med osmerico nastopajočih.

Več o izboru EMA 2015 najdete na:
- uradni
strani Facebooka,

- Instagramu
- in na naši interaktivni podstrani.

Do izbora bomo na MMC-ju objavili pogovore z vsemi nastopajočimi. Poleg Alye in Nena Belana so to še I.C.E., Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar in Tim Kores - Kori.

Clemens se poleg glasbe ukvarja še z dramsko igro, režijo, sinhronizacijo risank in televizijskih serij. Sodeloval je tudi pri snemanju oglasa za računalniško igro Game of War, kjer je glavno vlogo odigrala ameriška igralka in manekenka Kate Upton. Clemens pa se je v mlajših letih ukvarjal tudi z beatboxom in s svojim glasom ustvaril priredbe skladb Justina Timberlakea.

Več o Clemensu pa si lahko preberete spodaj.


Klemen, začniva tam, kjer vas je širša množica gledalcev Televizije Slovenija nehala spremljati – pri izpadu iz oddaje Misija Evrovizija. Ste si po koncu snemanja oddaje mislili, da boste še kdaj tako blizu nastopu na Evroviziji, kot ste zdaj?
Vse od takrat sem se ukvarjal z glasbo, snemal coverje in iskal svoj glasbeni izraz. Pridobival sem izkušnje, iskal priložnosti in se trudil. Vse to mi bo zdaj prišlo zelo prav. Želel sem si, da bi bil še enkrat del nečesa, kar je lahko vstopnica za nastop na Evroviziji, kjer se lahko dokažeš in predstavljaš svojo državo. To mi veliko pomeni.

Kakšna izkušnja je bila Misija Evrovizija?
Zame je bilo zelo hitro vsega konec, tako da si nisem poraza jemal k srcu. Bila je dobra izkušnja, toda že takrat sem vedel, da moram predvsem nadaljevati učenje in nadgrajevanje samega sebe. Izpad iz oddaje ni vplival na moje ustvarjanje. Dobil sem občutek, kako poteka takšen šov, se naučil nastopanja pred kamerami, na televiziji. Seveda je Misija Evrovizija pustila v meni pečat, toda nastopam že celo življenje, tako da je bil to le še en košček v sestavljanki.

Pri štirih letih ste stali na odru Španskih borcev, kjer ste peli Kekčevo pesem. Kako je prišla pozneje ljubezen do klavirja in do igre?
Ravno preko tega nastopa. Vzgojiteljice v vrtcu so rekle mojim staršem, da me morajo vpisati v glasbeno šolo. Tako sem šel leto prej v glasbeno šolo, kot je v navadi. Za inštrument sem si izbral klavir. Pridno sem vadil. Poleg tega pa me petje spremlja ves čas – že od malih nog, ko je ob meni prepevala mama.

Velik del vašega življenja pa je tudi igra. Kako to, da ste se pozneje odločili za študij igre na univerzi v Angliji?
Ves čas igram. Udejstvoval sem se v raznih dramskih krožkih. Učil sem se dramske igre, improvizacije, že kot majhen sem sinhroniziral risanke … Potem sem igro malo opustil, saj sem se bolj posvetil glasbi. V srednji šoli sem iskal svoj glasbeni izraz, ko sem se »lovil« v šolskih bendih, potem pa sem si ustvaril cilj in mu sledil. To je edini način, da lahko uspeš. Odšel sem v London na »intensive acting course«, kjer sem pridobil nova znanja v plesu, igri in glasbi, izražanju na odru in pred kamero. Ogromno sem se naučil, hkrati pa sem spoznal ogromno ljudi.

Na kaj merite, ko ste omenili, da ste se "lovili" v šolskih bendih?
Vsi v srednji šoli so hoteli nekaj igrati in takrat smo naključno našli z nekim bendom. Vprašali so me, ali bi bil njihov pevec, in sem bil za. Bili smo kar uspešni, zmagali na nekaterih festivalih. Takrat smo imeli kar nekaj nastopov, ampak nisem se našel v tem. Bil je rokersko-srednješolski bend in v njih ne gre brez rocka (smeh). Takrat sem pel bolj po občutku, potem pa sem se resno lotil učenja pri učitelju petja – tehnike petja in treniranja glasu.

Če ostaneva še malo pri igri. Kako ste pristali v oglasu s Kate Upton, ki ga je snemala v Sloveniji?
Prek casting agencije sem se udeležil avdicije. Očitno sem se dobro odrezal, dobil vlogo in nekoliko večjo pozornost v reklami sami.

Kako je nastal Clemens?
Clemens je moj glasbeni projekt. Ime izhaja iz mojega imena Klemen, saj je staro ime za Klemna Klement. Iz Klementa pa je nastal Clemens. Čisto preprosto, ker se lepše sliši.

Za zdaj ste predstavili skladbo Pozab na bonton, kakšna pa bo pesem, s katero prihajate na Emo?
Pesem je zelo sproščena, iskrena, narejena iz srca in vzbuja občutek topline. Ima malo retro pridiha, kar mi je še posebej všeč. Besedilo govori o mladi ljubezni.

Koliko ste tokrat pazili na to, da s pesmijo pri ljudeh sprožite neko čustvo? Zakaj je to pomembno?
Glasba sama je eno veliko čustvo. Več daš, več dobiš. Ljudje to začutijo. Pri glasbi nikoli nisem preračunljiv.

Prvi singel je bil v slovenščini, kako bo v prihodnje oz. na Emi?
Pozab na bonton je bil najprej narejen v angleščini in nosil je naslov Put Your Clothes Back On. Podobno je bilo pri pesmi za Emo, ki sem si jo najprej zamislil v angleščini, ampak je hitro nastalo besedilo v slovenščini, ki je prav tako dobro zazvenelo in sovpadalo z melodijo. Zdaj mi je še bolj všeč, saj je slovenščina moj materni jezik, tako da bom lahko bolje predstavil občinstvu in Sloveniji, kar želim povedati. Moderni zvok doda svoje k slovenščini, ki je lahko spevna, in je tudi zanimiva. Je pa res, da sam uporabljam v besedilih veliko slengovskih besed, ampak tudi to je jezik in njegov razvoj.

Zakaj?
To je Clemens. Tako kot se izražam v pogovoru, se izražam tudi v glasbi. Gremo s časom naprej in vedno več je angleških besed v našem vsakdanjem govoru. Trudim se narediti slovenski jezik speven v svojem slogu.

Kakšne so želje za Emo?
Želja je bila priti na Emo (smeh). To je bilo za vse veliko presenečenje. Zdaj pa si želim v najboljši luči pokazati svojo glasbo širši javnosti in prikazati nastop, s katerim bom zadovoljen. Če pa mi mogoče uspe kaj več od tega, pa bom ponosen nase in na svojo ekipo.

Avtor glasbe: Klemen Mramor
Avtorica besedila: Tina Muc
Avtor aranžmaja: Miha Gorše
Clemens o EMI