Foto: Eurovision.tv
Foto: Eurovision.tv

Potem ko je izraelska televizija Kan sprejela kompromis Evropske radiodifuzne zveze in naročila spremembo besedila skladbe, s katero bo Eden Golan zastopala državo na Evroviziji, in tako dobila zeleno luč za nastop, so se na spletu pojavile številne skupine, ki nasprotujejo nastopu izraelske predstavnice. Guardian poroča, da naj bi 20-letna pevka na Instagramu prejela celo grožnje s smrtjo.

Sorodna novica Izraelska javna televizija sprejela kompromis: Besedilo evrovizijske skladbe bo spremenjeno

Jean Philip De Tender, namestnik generalnega direktorja EBU-ja, je ob tem povedal: "Evropska radiodifuzna zveza se zaveda močnih čustev in mnenj, ki jih je izzvalo letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije – dogajanje v ozadju strašne vojne na Bližnjem vzhodu. Zavedamo se, da bodo ljudje želeli sodelovati v razpravi in izraziti svoje mnenje o tej tematiki. Podobe, zgodbe in nedvomna bolečina, ki so jo utrpeli ljudje v Izraelu in Gazi, so tudi nas globoko prizadele."

Pri EBU-ju so v izjavi zapisali, da želijo obravnavati vse pomisleke in razprave v zvezi s problematiko, še posebej različne kampanje na družbenih medijih proti nekaterim sodelujočim umetnikom. Navajajo, da je odločitev o vključitvi katere koli televizijske hiše, vključno z izraelskim Kanom, da se udeleži Evrovizije, v izključni pristojnosti upravnih organov Evropske radiodifuzne zveze, in ne posameznih umetnikov. "Ti umetniki prihajajo na Evrovizijo, da bi delili svojo glasbo, kulturo in univerzalno sporočilo enotnosti skozi jezik glasbe," so dodali.

Želijo si spodbujanja vključenosti

Pri EBU so navedli tudi, da so predtem pojasnili razloge za vključitev Kana v izbor za letošnjo pesem Evrovizije, kot tudi razlike med njimi kot neodvisnimi izdajatelji televizijskega programa in prejšnjimi udeleženci, ki so bili izključeni. "Čeprav močno podpiramo svobodo govora in pravico do izražanja mnenj v demokratični družbi, odločno nasprotujemo kakršni koli obliki spletne zlorabe, sovražnega govora ali nadlegovanja, usmerjenega proti našim umetnikom ali posameznikom, povezanim z natečajem. To je nesprejemljivo in popolnoma nepošteno, saj umetniki pri tej odločitvi nimajo nobene vloge," so bili jasni pri EBU-ju.

EBU mora po njihovem mnenju zagotavljati varno okolje za vse udeležence, osebje in oboževalce Evrovizije: "Še naprej bomo tesno sodelovali z vsemi zainteresiranimi stranmi za spodbujanje vrednot spoštovanja, vključenosti in razumevanja, tako na spletu kot zunaj njega.
Pozivamo vse k spoštljivemu in konstruktivnemu dialogu ter podpiramo umetnike, ki si neutrudno prizadevajo za to, kar je glasbenozabavna oddaja – da svojo glasbo delijo s svetom."

Besedilo je bilo politično

EBU je kar dvakrat zavrnil besedilo pesmi izraelske pevke, saj naj bi bilo to preveč politično, kar je v nasprotju s pravili Evrovizije. Za prvotno različico skladbe je namreč veljalo splošno mnenje, da se nanaša na žrtve Hamasovega napada v Izraelu 7. oktobra lani, ki je sprožil vojno v Gazi. Prejšnji mesec so se organizatorji Evrovizije strinjali, da bo Izrael lahko sodeloval z drugo skladbo Hurricane, ki vsebuje isto glasbo, a drugačno besedilo.