Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je za sobotni finale Evrovizije, kjer je predvsem letos glasbeno dogajanje zasenčila politika, prepovedala vnos zastav Evropske unije (EU) na prizorišče v Malmöju. Poteza je požela kar nekaj ogorčenja, s tem se ni strinjal tudi podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

"Kdo zmaga manj kot mesec dni pred evropskimi volitvami, če prepovemo zastavo EU-ja na Evroviziji? Samo evroskeptiki in sovražniki Evrope," je dejal komisar, ki je še pristavil, da ne more verjeti, kaj je naredil EBU – ukrep se mu ni zdel smiseln. Obenem ga je zmotila prepoved zastav držav, ki niso sodelovale na tekmovanju. "Iskal bom pojasnila," je obljubil Schinas in dodal, da bo zadevo izpostavil vodstvu EBU-ja, poroča Politico.

Oglasila se je tudi tiskovna predstavnica predsednice komisije Ursule von der Leyen. "Vsekakor je obžalovanja vredno prepovedati zastavo, ki je zastava vseh članic EU-ja in drugih članic Sveta Evrope, ki sodelujejo na tekmovanju in pogosto plapola zraven državnih zastav na javnih zgradbah," je kritično povedala.

Tiskovni predstavnik EBU-ja je sicer dejal, da je politika evrovizijske zastave letos "enaka kot leta 2023" – oboževalci so lahko prinesli samo zastave sodelujočih držav in mavrične zastave oziroma zastave ponosa. Toda po poročanju Politica je na posnetkih lanskega dogodka mogoče videti številne zastave EU-ja v občinstvu.