Na 65. Evroviziji bo sodelovalo 41 držav. Prvi polfinalni izbor bo 18. maja, drugi 20. maja, veliki finale pa 22. maja. Foto: EBU/STIJN
Na 65. Evroviziji bo sodelovalo 41 držav. Prvi polfinalni izbor bo 18. maja, drugi 20. maja, veliki finale pa 22. maja. Foto: EBU/STIJN

Organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije 2021 so se dobre tri mesece pred tekmovanjem morali spoprijeti z odločnim, a realnim pristopom v zadnji fazi priprav, piše Reuters.

Kot odgovor na pandemijo covida-19 je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) skupaj z nizozemskimi televizijskimi hišami NPO, NOS in AVROTROS ter mestom Rotterdam izključila, da lahko letošnje 65. tekmovanje poteka "normalno". To pomeni, da se scenarij A ne bo nadaljeval.

Zdravje in varnost vseh udeležencev so na prvem mestu, poudarjajo organizatorji. Foto: EPA
Zdravje in varnost vseh udeležencev so na prvem mestu, poudarjajo organizatorji. Foto: EPA

"Tekmovanje pesmi Evrovizije se bo zagotovo vrnilo maja letos kljub pandemiji, vendar je v takšnih okoliščinah žal nemogoče prireditev izvesti tako, kot smo vajeni," je povedal Martin Österdahl, izvršni nadzornik tekmovanja. Nadaljeval je: "Upamo, da se bomo lahko maja zbrali v Rotterdamu, in v prihodnjih tednih bomo storili vse, da bomo to dosegli. V nenehno spreminjajočih se razmerah si moramo vzeti čas, da premislimo in zagotovimo, kako gostiti Evrovizijo na najboljši in najvarnejši način."

Zdaj se bodo osredotočili na scenarij B, ki predvideva udeležbo in nastop vseh delegacij v Ahoy Areni, pri tem pa bodo morali upoštevati fizično razdaljo. Če katera izmed delegacij ne bo mogla priti na prizorišče tekmovanja in stopiti na evrovizijski oder, bo lahko sodelovala s posnetim nastopom.

Scenarij predvideva tudi stroge zdravstvene in varnostne ukrepe (vključno z rednim testiranjem na covid-19) v želji, da zaščitijo glasbenike, delegacije in vse druge, ki bodo sodelovali na prireditvi.

Predvidenih je devet nastopov (šest generalk, dva polfinala in veliki finale), bodisi brez občinstva bodisi z omejenim številom, ki bi omogočilo fizično razdaljo. Končna zmogljivost bo odvisna od epidemiološke slike na Nizozemskem.

Ker scenarija B in C zapovedujeta manj občinstva, so se organizatorji odločili, da bodo vrnili denar vsem, ki so kupili vstopnice. Pozneje jim bodo omogočili nov nakup, število vstopnic pa bo odvisno od vladnih smernic. Organizatorji poudarjajo, da bodo pozneje, če bodo okoliščine dopuščale, na prodaj dali več vstopnic.

Organizatorji so pripravili štiri scenarije izvedbe tekmovanja: A, B, C in D.