Slovenijo bi morala v Rotterdamu s pesmijo Voda zastopati Ana Soklič. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Slovenijo bi morala v Rotterdamu s pesmijo Voda zastopati Ana Soklič. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

Večer so naslovili Eurovision: Europe Shine A Light, dogodek pa bo 16. maja ob 21. uri po srednjeevropskem času. V sklopu dogodka se bodo na netekmovalen način poklonili vsem 41 pesmim, ki bi jih na Evroviziji morali slišati letos, hkrati pa obljubljajo tudi številna presenečenja.

Večer bodo povezovali danski voditelji Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit.

V sklopu dogodka bodo povezali letošnje izvajalce z lokacij po celotni Evropi, in sicer v izvedbi evrovizijske uspešnice iz preteklosti s povezovalnim besedilom, ki je "primerno za situacijo, v kateri smo se znašli".

Sodelovala bodo tudi znana evrovizijska imena prejšnjih let, ki jih bodo povabili, da z izvedbo znanih evrovizijskih uspešnic prejšnjih let, ki jih bodo izvedli na znanih lokacijah po Evropi, sodelujejo v povezovanju Evrope.

Videoprenos bo trajal približno dve uri, med drugim ga bodo predvajali na uradnem evrovizijskem kanalu YouTube.

Teden od 10. do 16. maja je Evropska radiodifuzna zveza naslovila Evrovizijski teden, s čimer želi organizacije po celotni Evropi spodbuditi k temu, da v tem času v svojem programu še posebej podprejo tako letošnje nastopajoče kot bogato evrovizijsko zgodovino.

Letošnjih pesmi ne bo na Evroviziji 2021

"Zaradi negotovosti ob širjenju virusa SARS-CoV-2 po Evropi in ob omejitvah ter ukrepih, ki so jih sprejele sodelujoče države ter država gostiteljica, smo sprejeli težko odločitev, da letošnjega izbora ne bo," so organizatorji ob uradni odpovedi sporočili prek družbenih omrežij.

Odločitev so sprejeli z mislijo na zdravje izvajalcev, osebja, občinstva in obiskovalcev ter na razmere na Nizozemskem, v Evropi in po svetu. "Ponosni smo, da je izbor za Pesem Evrovizije ljudi brez prekinitve združeval zadnjih 64 let," so še zapisali, "tako kot vsi vi po svetu pa smo izjemno razočarani, da ga maja letos ne bo."

Po odpovedi pa so sporočili še informacijo, da letošnje pesmi ne morejo sodelovati na Evroviziji 2021, vsaka radiotelevizija pa se lahko sama odloči, ali jih bo v letu 2021 zastopal letošnji izvajalec ali ne.