Volodomir Zelenski je želel nagovoriti evrovizijsko občinstvo, a EBU njegovi prošnji ni ugodil. Foto: Reuters
Volodomir Zelenski je želel nagovoriti evrovizijsko občinstvo, a EBU njegovi prošnji ni ugodil. Foto: Reuters

"Tekmovanje za Pesem Evrovizije je mednarodna zabavna oddaja, podvržena strogim pravilom in načelom, ki so bili postavljeni že ob njenem nastanku. Kot del teh in eden temeljnih kamnov tekmovanja je nepolitična narava dogodka," so v izjavi za javnost zapisali v EBU-ja in nadaljevali: "To načelo prepoveduje možnost političnih ali podobnih izjav v okviru tekmovanja."

"Prošnji g. Zelenskega, da bi nagovoril občinstvo na Evroviziji, čeprav je namen tega hvalevreden, žal ne moremo ustreči, saj bi bilo to v nasprotju s pravili tekmovanja," so še dodali.

Kot so še poudarili, so se tisti trenutek, ko je bilo dogovorjeno, da bo prireditev potekala v organizaciji BBC-ja v imenu ukrajinskega javnega medija UA:PBC, zavezali, da bodo ukrajinska glasba, kultura in ustvarjalnost pomemben del vseh treh večerov. "Kar 11 ukrajinskih umetnikov, vključno z lanskimi zmagovalci Kaluš Orkestra, bodo oz. so nastopali v polfinalih ali v finalu," so objavili in dodali, da so vse uradne trženjske vsebine in vsebinska zasnova dogodka nastajali v sodelovanju z ukrajinskimi glasbeniki in ukrajinsko oblikovalsko agencijo, poleg tega pa so v vseh 37 razglednic sodelujočih držav vključili podobe krajev v Ukrajini.

Prav vsi trije evrovizijski večeri bodo oz. so bili močno zaznamovani s kulturo, glasbo in kreativnostjo Ukrajine in Ukrajincev, poudarja EBU. (Na fotografiji prizor iz prvega polfinala, v torek.) Foto: EPA
Prav vsi trije evrovizijski večeri bodo oz. so bili močno zaznamovani s kulturo, glasbo in kreativnostjo Ukrajine in Ukrajincev, poudarja EBU. (Na fotografiji prizor iz prvega polfinala, v torek.) Foto: EPA

"Verjamemo, da je to najboljši način, da se spomnimo na in slavimo lansko ukrajinsko zmago na Evroviziji, ob tem pa pokažemo tudi, da smo zares "Združeni v glasbi" (gre za letošnje evrovizijskoi geslo, op. a.) v teh težkih časih," so izjavo še sklenili v EBU-ju.

Lani prepovedali nastop predstavnikom Rusije

To sicer ni prvič, da je EBU prepovedal politiko na tekmovanju. Že lani so zaradi ruskega napada na Ukrajino prepovedali nastop ruskih predstavnikov na Evroviziji, s pojasnilom, da jih skrbi, da bi vključitev Rusije na evropsko glasbeno prireditev glede na okoliščine "privedla do izgube ugleda tekmovanja".

Letos se v tem pogledu ni spremenilo nič. Ruska nacionalna televizija je namreč v odzivu na prepoved nastopa zamrznila svoje članstvo v EBU-ju, in dokler bo rusko članstvo zamrznjeno, njihovi predstavniki ne bodo mogli stopiti na evrovizijski oder.

Decembra lani je izvršni nadzornik izbora za Pesem Evrovizije, Šved Martin Österdahl, v pogovoru z nekdanjim članom zasedbe Abba, Björnom Ulvaeusom, za domačo radijsko postajo priznal, da je bila odločitev o izključitvi Rusije težka: "Seveda ves čas poudarjamo, da na Evroviziji ni prostora za politiko, a v isti sapi se moramo na tej prireditvi vedno zavzemati za temeljno vrednoto, to je demokracijo. Vsak mora imeti pravico, da je to, kar je."

Džamala je lahko pela o izgonu krimskih Tatarov, Genealogy o armenskem genocidu ne

Evrovizijski spektakel je bil v zadnjem poldrugem desetletju večkrat zaznamovan tudi z armensko-azerbajdžanskim sporom okoli Gorskega Karabaha. Azerbajdžan se je pod drobnogledom znašel leta 2009, ko se je po finalu izvedelo, da je nekaj tistih, ki so glasovali za Armenijo, obiskala in zaslišala policija.

Armenija pa je leta 2015 zaradi principa apolitičnosti Evrovizije morala spremeniti naslov pesmi, ki jo je izvedla zasedba Genealogy. Prvotni naslov je bil namreč Don't Deny ("Ne zanikaj"), kar so kritiki videli kot poziv k priznanju armenskega genocida. Na tekmovanju je bilo pesmi nato naslov Face the Shadow ("Sooči se s senco").

Podobnih zadržkov v EBU-ju sicer niso imeli leto pozneje, ko je na tekmovanju zmagala ukrajinska predstavnica Džamala s pesmijo 1944, ki govori o izgonu krimskih Tatarov. Rusija je takrat politični naravi pesmi odločno nasprotovala že pred samim tekmovanjem, a neuspešno. Nov ukrajiinsko-ruski zaplet se je zgodil že leto pozneje (2017), ko je tekmovanje potekalo v Kijevu. Ruski predstavnici Juliji Samojlovi je namreč Ukrajina prepovedala vstop v državo, ker je dve leti prej nastopila na Krimu, ki si ga je Rusija priključila leta 2014 in kamor je Samojlova po ukrajinski zakonodaji vstopila nezakonito. EBU je takrat Rusiji sicer ponudil možnost, da Samojlova sodeluje "na daljavo" iz Moskve, a je ruska nacionalna radiotelevizija to zavrnila. Zaradi njenega ravnanja je EBU sicer ukrajinski javni radioteleviziji UA:PBC izdal opozorilo pred izključitvijo s tekmovanja.

"We Don't Wanna Put In" ni nikoli zadonela na evrovizijskem odru

Z Rusijo je bil povezan tudi zaplet leta 2009, ko je Gruzija (s katero so se Rusija in samooklicani republiki Južna Osetija in Abhazija slabo leto prej zapletle v petdnevni vojaški spopad), za tekmovanje, ki je tisto leto potekalo v Moskvi, izbrala skladbo "We Don't Wanna Put In" v izvedbi popzasedbe Stephane & 3G. EBU je ocenil, da besedilo skladbe (preveč) eksplicitno kritizira ruskega političnega voditelja Vladimirja Putina, zato je izvajalca pozval, naj besedilo spremeni. Gruzijci so predlog zavrnili in tisto leto niso tekmovali.

Kršitve nemalokrat povezane z Izraelom in Palestino

Pogosti so tudi zapleti, povezani z Izraelom – večkrat se je že zgodilo, da je kakšen izmed drugih sodelujočih (ali občinstva) na takšen ali drugačen način opozoril na razmere v Gazi in Zahodnem bregu, bodisi s palestinsko zastavo bodisi z napisi, povezanimi s to tematiko.

Precej je pred leti odmevala tudi poteza (drago plačane) posebne gostje Madonne, ki je nastopila v spremljevalnem programu finala Evrovizije leta 2019 v Tel Avivu. Med njeno točko je bilo namreč mogoče videti dva plesalca, ki sta imela na hrbtu eden izraelsko, drugi pa palestinsko zastavo. EBU se je takoj odzval: "V prenosu finala sta dva Madonnina plesalca na hitro pokazala zastavi. Ta del nastopa, ki sta ga potrdila EBU in izraelska nacionalna televizija KAN, na vajah ni bil prikazan. Evrovizija je nepolitična prireditev, in Madonna je to vedela."

Se spomnite tega incidenta? Foto: Televizija Slovenija
Se spomnite tega incidenta? Foto: Televizija Slovenija

Istega leta so pravila kršili tudi islandski predstavniki, zasedba Hatari, ki so med razglasitvijo rezultatov v finalu dvignili šale v barvah palestinske zastave in z napisom Palestina. Islandska javna radiotelevizija RÚV je za to dejanje dobila denarno kazen, 5000 evrov, je nekaj mesecev pozneje poročala spletna stran navdušencev nad Evrovizijo, Wiwiblogs.