Slovenijo bo leta 2021 na Evroviziji zastopala Ana Soklič. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Slovenijo bo leta 2021 na Evroviziji zastopala Ana Soklič. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

"Spomladi 2020 smo se naučili, da moramo načrtovati tudi za primer svetovne krize, zato smo v skladu s tem spremenili določena pravila tekmovanja. Moramo imeti možnost, da smo fleksibilnejši, da lahko tudi v sam format tekmovanja uvajamo potrebne spremembe in da prilagajamo način, kako v teh zahtevnih časih organizirati prireditev," je pojasnil novi vodja tekmovanja Martin Österdahl.

"Kot organizatorji največje glasbene prireditve na svetu smo odločeni in združeni v tem, da tekmovanje vrnemo, dobimo novega zmagovalca in organizacijo predamo nasledniku. Ti elementi so del našega DNK-zapisa in naše zapuščine," je še dodal.

Med drugim so se odločili, da bodo začasno umaknili prepoved vnaprej posnetih spremljevalnih vokalov oziroma harmonij. Odločitev so sprejeli, saj želijo, da bi države lahko raziskovale nove ustvarjalne ideje, predvsem pa, da bodo leta 2021 lahko potovale z manjšimi delegacijami. Poleg tega ustvarjalci in producenti lahko svoje delo predstavijo kar najbližje originalni kompoziciji, sprememba pa omogoča tudi razvoj tekmovanja.

Da so spremljevalni vokali posneti na matrico, bo sicer možnost, ne pa zapisano pravilo. Vsaka delegacija se lahko odloči, da uporabi spremljevalne vokaliste – na odru ali ob odru, omogočena pa bo tudi kombinacija obojega.

Za Evrovizijo 2022 bodo o tem pravilu znova premislili in ga morda opustili, še vedno pa bodo morali v živo nastopati glavni vokalisti vseh delegacij.

Letos je Evrovizija zaradi pandemije covida-19 Evropo povezala zgolj virtualno. Foto: EBU/Kris Pouw
Letos je Evrovizija zaradi pandemije covida-19 Evropo povezala zgolj virtualno. Foto: EBU/Kris Pouw

Želijo si izbora pred polno dvorano

Österdahl poudarja še, da se morajo kot organizatorji prilagoditi, zato že dodelujejo organizacijo izbora za leto 2021. Želijo si, da bi prireditev prihodnje leto potekala pred polno areno gledalcev in da bi bila takšna, kot jo vsi poznajo in imajo radi. "A poleg tega želimo tudi, da Evrovizija ostane agilna in zvesta svojim tradicijam, vrednotam in zgodovini. Ko se tekmovanje leta 2021 vrne, želimo, da ostane za vedno."

Leta 2021 bo sicer Slovenijo na izboru zastopala Ana Soklič. Zaradi evrovizijskih pravil na Nizozemskem ne bo odmevala pesem Voda, s katero je Sokličeva februarja slavila zmago na Emi. "Sem zelo počaščena in vesela. Potrudila se bom po svojih najboljših močeh. Čaka me veliko dela. Imam občutek velike odgovornosti do sebe in Slovenije, da bom čim bolje zastopala državo. Hvala vesolju za to priložnost," je dejala Sokličeva. Način izbora evrovizijske pesmi za prihodnje leto še ni določen.