Prizorišče letošnje Evrovizije. Foto: Reuters
Prizorišče letošnje Evrovizije. Foto: Reuters

Dogodek bo v sklopu prireditev, ki bodo na Nizozemskem potekale pod imenom "fieldlab", po katerem pod strogim nadzorom spuščajo manjše skupine gledalcev v gledališča, konferenčne dvorane in na nogometne tekme. Organizatorji Evrovizije so februarja sporočili, da bodo nekateri dogodki "socialno distancirani", niso pa bili jasni, ali bo dovoljeno občinstvo.

Zdaj je jasno – kot poroča nizozemski časopis Telegraaf, bodo na generalko, polfinala in finale med 18. in 22. majem skupaj spustili največ 3.500 na Nizozemskem živečih ljudi.

Na letošnjem izboru bo nastopilo 39 držav, oboževalci pa bodo za ogled potrebovali negativni izvid testa na novi koronavirus.

Potem ko je leta 2019 zmagal nizozemski pevec Duncan Laurence s pesmijo Arcade, zdaj Nizozemska gosti 65. izdajo priljubljenega pevskega izbora, ki vsako leto pritegne okoli 200 milijonov gledalcev prek malih zaslonov.

Prejšnji teden je nizozemski premier Mark Rutte sporočil, da bodo zaradi naraščanja števila okužb v državi policijska ura in drugi ukrepi za zajezitev širjenja virusa podaljšani za tri tedne do konca aprila.

Na Nizozemskem so od začetka pandemije imeli več kot 1,2 milijona okužb s koronavirusom, 16.500 ljudi s covidom-19 pa je umrlo.