Evrovizija 2014 bo potekala pod sloganom Join Us (Pridruži se nam). Foto: Eurovision.tv
Evrovizija 2014 bo potekala pod sloganom Join Us (Pridruži se nam). Foto: Eurovision.tv

Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj EBU je sporočila, da je preiskava domnevnega prirejanja telefonskih glasov lani v Azerbajdžanu pokazala, da z glasovi res ni bilo vse v redu. V Azerbajdžanu so ob tem EBU-ju zagotovili, da so poskuse prirejanja zaznali njihovi varnostni sistemi, a so glasove takoj razglasili za neveljavne.

V EBU-ju poudarjajo, da ni nobenih dokazov, da je pri prirejanju glasov sodelovala tudi azerbajdžanska televizija. Že lani, takoj po finalnem izboru Pesmi Evrovizije, so se pojavile obtožbe, da so v Azerbajdžanu glasove priredili, saj je izjemno sumljivo, da iz te države sosednji Rusiji niso namenili niti ene točke. Že pred samim izborom pa se je govorilo, da je Azerbajdžan skušal kupiti litovske glasove.

Kot v nogometu - odgovarjala bo TV-hiša
V Evropski radiodifuzni zvezi zato zdaj upajo, da bodo s strožjimi predpisi "povečali verodostojnost glasovalnega sistema in s tem zaščitili znamko tekmovanja za Pesem Evrovizije". Tudi če članici (torej televizijski postaji) ne bo dokazano, da je pri prirejanju glasov sodelovala, bo za to še vedno odgovarjala.

"Tako kot so nogometni klubi načeloma odgovorni za vedenje svojih navijačev, bomo tudi mi odgovornost pripisali televizijskim postajam, s čimer nameravamo preprečiti nepravilnosti pri glasovanju," pojasnjuje vodja izvršnega organa EBU-ja Frank Dieter Freiling.

Poskuse goljufije prepoznati in jih ustaviti
Eden najprepoznavnejših mož EBU-ja Jon Ola Sand pa dodaja: "Naš cilj je zagotoviti čim bolj poštene in pravilne izide." Ob tem dodaja: "Zavedamo se, da gledalci po vsej Evropi pričakujejo poštene rezultate in glasujejo z najboljšimi nameni, ampak žal se tako kot v skoraj vsakem drugem tekmovanju pojavljajo poskusi goljufije." "Naša naloga je take poskuse prepoznati in jih ustaviti," je odločen.