Letošnji zmagovalci – ukrajinska skupina Kaluš Orkester. Foto: Reuters
Letošnji zmagovalci – ukrajinska skupina Kaluš Orkester. Foto: Reuters

EBU je v izjavi za javnost sporočil, da so odločitev sprejeli, potem ko so proučili vse možnosti, da bi tekmovanje vseeno lahko priredili v Ukrajini, in "na žalost" prišli do zaključka, da zaradi varnostnih razlogov to preprosto ni mogoče.

Posledično je EBU povabil BBC, da naj Združeno kraljestvo kot drugouvrščeno opravlja vlogo gostitelja 67. tekmovanja za pesem Evrovizije.

Ukrajina se bo kot letošnja zmagovalka samodejno uvrstila v veliki finale, skupaj s skupino t. i. velikih pet, državami, ki finančno največ prispevajo v tekmovanje (Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo).

Dolga tradicija nadomestnih izvedb

"Izjemno smo hvaležni, da je BBC sprejel organizacijo Evrovizije v Združenem kraljestvu leta 2023," je dejal Martin Österdahl, izvršni nadzornik tekmovanja za Evrovizijo.

"BBC je v preteklosti že štirikrat prevzel organizacijo za tuje zmagovalke. Z nadaljevanjem te tradicije solidarnosti vemo, da bo tekmovanje naslednje leto prikazalo ustvarjalnost in veščine ene najbolj izkušenih evropskih javnih televizij, pri tem pa zagotovilo, da se bo letošnjo zmagovalko, Ukrajino, ustrezno slavilo in zastopalo čez celotno prireditev."

Združeno kraljestvo je do zdaj rekordnih osemkrat gostilo tekmovanje za Evrovizijo, prvič leta 1960 v Londonu, zadnjič pa davnega leta 1998 v Birminghamu.

Na drugo mesto se je uvrstil britanski pevec Sam Ryder. Foto: EPA
Na drugo mesto se je uvrstil britanski pevec Sam Ryder. Foto: EPA

Britanci so se namreč v zadnjih letih izjemno slabo odrezali na tem največjem glasbenem tekmovanju Evrope in redno pristajali na repu lestvice. Negativni trend je letos obrnil Sam Ryder s pesmijo Spaceman.

Ukrajina: To bo ponovno slavje enotnosti

Odločitev, da izvedbo premaknejo na Otok, so Ukrajinci sprejeli z razumevanjem.

"Evrovizija 2023 ne bo v Ukrajini, bo pa v podporo Ukrajini. Hvaležni smo našim partnerjem pri BBC-ju, da so izkazali solidarnost z nami. Prepričan sem, da bomo skupaj lahko vnesli nekaj ukrajinskega duha v dogodek in ponovno združili celotno Evropo v naših skupnih vrednotah miru, podpore, slavja raznolikosti in talenta," je povedal direktor ukrajinske televizije UA:PBC Mikola Černoticki.

Predstavniki UA:PBC bodo pri produkciji in snovanju prireditve sodelovali z BBC-jem, da bi tako v šov kar najbolje vpletli ukrajinske elemente. Sodelovanje med obema državama bo odražal tudi logotip Evrovizije 2023, ki ga še snujejo.

Kje točno bo prireditev potekala, sicer še ni znano, pri BBC-ju še iščejo ustrezno gostiteljsko mesto, zanimanje so izrazili Glasgow, Manchester in Bristol. Mesta bodo morala dokazati, da imajo ustrezno infrastrukturo in prizorišče ter se prijaviti na razpis, ki se bo odprl ta teden.

Do zdaj je Evrovizijo štirikrat gostil London, po enkrat pa Edinburg, Brighton, Harrogate in Birmingham.