Armenska delegacija je v zeleni sobi (večkrat) dvignila zastavo Gorskega Karabaha. In s tem razjezila Azerbajdžance. Foto: MMC RTV SLO
Armenska delegacija je v zeleni sobi (večkrat) dvignila zastavo Gorskega Karabaha. In s tem razjezila Azerbajdžance. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, gre za sporno območje, ki je razlog za huda nesoglasja med Armenijo in Azerbajdžanom, saj Armenija podpira njegovo samostojnost in je obenem tudi edina država, ki je samooklicano republiko tudi priznala, s čimer je stopila na žulj Azerbajdžanu.

"Samo miru si želim"
Zato niti ni presenetljivo, da je armenska predstavnica Iveta Mukučjan svoje sosede tako zelo razjezila, ko je v zeleni sobi večkrat v kamero pokazala zastavo omenjenega spornega območja. Na tiskovni konferenci po polfinalu, na katerem so sodelovali vsi uvrščeni v finale, se tako ni mogla izogniti vprašanju, zakaj je to storila in zakaj v Evrovizijo vpleta politiko.

Vse o izboru za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu Ema 2016, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Youtubovem kanalu ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Razjezila azerbajdžansko novinarko (ne pa tudi predstavnice)
A medtem ko se azerbajdžanska predstavnica Samra v razpravo ni želela vpletati in je diplomatsko odgovorila, da je "Evrovizija glasbeno tekmovanje, zato je bistvo v glasbi", pa azerbajdžanske novinarke, ki je bila na tiskovni konferenci, odgovor ni zadovoljil: "Razobešanje zastave predela, ki je v resnici del mednarodno priznane države Azerbajdžan, je v nasprotju z mednarodnimi pravnimi normami in načeli, zato upam, da bodo odgovorni pri Evroviziji to zadevo vzeli resno."

"Žalujem in molim"
Mukučjanova je sicer že drugič na ta način pozornost usmerila na vprašanje Gorskega Karabaha - aprila je namreč odpovedala evrovizijsko obarvan nastop v Amsterdamu, o razlogih pa v sporočilu za javnost zapisala: "Moji dragi prijatelji iz Evrope, odločila sem se, da ne nastopim na letošnjem koncertu Eurovision in Concert, ker žalujem in molim za miroljubne armenske ljudi, ki so jih strašno mučili in ubili v Republiki Gorski Karabah. Molim za pogumne vojake, ki so umrli med branjenjem naših otrok, staršev in neodvisnosti."

Armenija kršila pravila izbora
"Mahanje z zastavo Gorskega Karabaha med prvim polfinalnim izborom je bilo škodljivo za Evrovizijo,"
so v uradni izjavi zapisali predstavniki Evropske radiodifuzne zveze. Armenska televizija AMPTV bo prejela kazen v skladu z uradnimi pravili izbora, ki pa bo znana šele po junijskem sestanku evrovizijskega odbora.

"Zavedamo se situacije v Gorskem Karabahu ter napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom, zato bomo mahanje z zastavo obravnavali kot kršenje pravil." Pravilo namreč pravi, da se med prenosom izbora ne sme promovirati nobena organizacija, institucija, politično stališče oziroma podjetja, znamke ter izdelki in storitve.

Evropska radiodifuzna zveza je dodala, da ravnanja armenske delegacije nikakor ne tolerirajo ter da bi kakršno koli nadaljnje kršenje pravil lahko vodilo do diskvalifikacije tako iz letošnjega kot tudi iz naslednjih izborov.

Posnetek s tiskovne konference si lahko pogledate spodaj.