"Odločitev je bila težka, a je bila sprejeta. Vsem se zahvaljujeva za podporo, od zdaj naprej se bova osredotočala na glasbo in ustvarjanje nastopa." Foto: EPA

Več kot 1400 predstavnikov finske glasbene industrije je januarja podpisalo peticijo, s katero so zaradi domnevnih "vojnih zločinov" v Gazi pozivali k prepovedi sodelovanja Izraela na letošnji Evroviziji. V nasprotnem primeru so zahtevali, da javna radiotelevizija Yle umakne prijavo Finske. Vodja za stike z javnostmi pri Yleju Jere Nurminen je takrat zatrdil, da spremljajo razmere in stališče Evropske radiodifuzne zveze (EBU).

Sorodna novica Če bo Izrael nastopil na Evroviziji, Finske ne bo

Ta je kljub številnim pozivom, da se Izrael izključi z glasbenega tekmovanja, pred kratkim državi dal zeleno luč za sodelovanje. Tako je tudi finska nacionalna radiotelevizija izdala končno izjavo glede udeležbe Finske v Malmöju. "Yle spoštuje odločitve EBU-ja glede evrovizijskih udeležencev – zmagovalec finskega izbora Windows95man bo zastopal Finsko," so zapisali v izjavi in dodali, da je EBU odgovoren za organizacijo dogodka in odloča, katere televizije lahko sodelujejo.

"Zavedamo se, da obstajajo različni pogledi na to temo, ki so upravičeni. Yle je EBU obvestil o razpravi na Finskem in pogledu finskega predstavnika na situacijo," je zapisal glavni urednik Yleja Ville Vilén in dodal, da upajo, da se bodo razmere na Bližnjem vzhodu čim prej rešile.

"Edina pravilna odločitev EBU-ja bi bila izključitev Izraela s tekmovanja, meniva pa, da naš odstop ne bi imel pomembnega vpliva," je dejal Teemu Keisteri, znan pod odrskim imenom Windows95man, ki pa se mu bo pri pesmi No Rules! kot gost pridružil tudi pevec Henri Piispanen. Dodala sta, da so se z drugimi tekmovalci že začeli pogovarjati, kako bi povečali skupni vpliv in svoj položaj uporabili za izvajanje pritiska na odločevalce v EBU-ju.

"Odločitev je bila težka, a je bila sprejeta. Vsem se zahvaljujeva za podporo, od zdaj naprej se bova osredotočala na glasbo in ustvarjanje nastopa," sta še napovedala, Yle pa je potrdil, da bo z izvajalcem nadaljeval priprave na majsko Evrovizijo.