32-letna Susana Džamaladinova je nova zmagovalka Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
32-letna Susana Džamaladinova je nova zmagovalka Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jamala
Jamala se je rodila v Kirgiziji mami Armenki in očetu krimskemu Tataru. Prek prababice je pevka v sorodu z Aramom Hačaturjanom, najbolj znanim armenskim skladateljem 20. stoletja. Njeni predniki po mamini strani pa izvirajo z ozemlja Gorski Karabah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poli Genova
Bolgari so po zaslugi Poli Genove dosegli najboljšo uvrstitev na Evroviziji do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dami Im
Dami Im je poleg Jamale prepričala tako žirijo kot občinstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Michał Szpak
Največje presenečenje po glasovanju občinstva je bil Poljak Michał Szpak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Frans, Joe & Jake
Znova pri repu so pristali predstavniki Velike Britanije (na 24. mestu), med prvo deseterico pa znova Švedska (na 9. mestu). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Barei
Španija je letos tvegala in poslala Barei s pesmijo, ki ni vsebovala niti ene besede v španščini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Med junake 61. izbora pesmi Evrovizije se je zapisala tudi Belgijka Laura Tesoro, ki je končala na desetem mestu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po letu dni odsotnosti je Ukrajina nadaljevala niz uvrstitev v finale (tja se ji je uspelo uvrstiti prav vsakič, ko je nastopila na izboru). Džamala je že po drugem predizboru, kjer je nastopila tudi slovenska predstavnica ManuElla in na koncu končala na 14. mestu, postala skupaj z Avstralko Dami Im resna grožnja favoritoma stavnic Rusu Sergeju Lazarevu in Francozu Amirju. In če je bila evrovizijska javnost pripravljena na spopad Rusije in Francije, sta karte močno premešali omenjeni dami.

Džamala po letu 2005 Evrovizijo pelje nazaj v Ukrajino po zaslugi pesmi 1944, ki opisuje doživetja njene praprababice. "Zelo težko opišem, kako se počutim. Raje bi videla, da se ti grozni dogodki ne bi zgodili moji prababici, in celo bi raje videla, da ta pesem ne bi obstajala," je o osebni zgodbi o izgonu Tatarov s Krima na tiskovni konferenci pojasnila Jamala. Že ob prejemu nagrade Marcela Bezençona za najboljšo izvajalko po glasovih komentatorjev izbora pa je dejala: "Vse note, vse besede so o moji družini."

V merjenju moči na zabavnem področju je tako Ukrajina dobila bitko z Rusijo, čeprav je bil njihov vložek ogromen. V ogenj so poslali nekdanjega najstniškega idola, danes velikega zvezdnika Sergeja Lazareva. Vložili so na tisoče evrov tako v promocijske dejavnosti kot v nastop. In na koncu so zmago odnesli glasovi žirij. "Vesel sem, da nam je uspel nastop. Švedi so organizirali fantastični dogodek," je razlagal po koncu Lazarev, ki je podobno kot Francoz svojo vlogo "favorita" jemal veliko bolj sproščeno (vsaj tak vtis je puščal med predstavniki medijev) kot Avstralka in Ukrajinka, ki sta večino svojega časa preživeli v garderobah, medtem ko sta bila Lazarev in Amir na voljo za pogovore tako rekoč kadar koli.

Vse glasove na Evroviziji 2016 si lahko pogledate tukaj.

Angleščina brez pravega učinka
Če odštejemo politično ozadje (in grožnje Ukrajine, da ob ruski zmagi ne bodo nastopili prihodnje leto na izboru), je pravzaprav tokrat zmagala pesem, odpeta v maternem jeziku izvajalca. V finalu smo poleg ukrajinščine lahko slišali še francoščino (po zaslugi avstrijske predstavnice Zoë in Amirja) in italijanščino.

Amir je v letošnji zgodbi Evrovizije predstavljal protiutež ruskemu pretiravanju. Domnevno je nastop Lazarevega stal milijon evrov. "V bistvu tako pozitivnega odziva na francoskega predstavnika nisem videl že leta. Ljudje verjamejo, da se letos Francija predstavlja na dober način in kaže odlično podobo. To je zelo pomembno predvsem zaradi dogodkov v Franciji v zadnjih letih oziroma mesecih. V zadnjih tednih so se sicer pojavljali nekakšni komentarji, a ljudje, ki so jih izrekli, sploh niso poslušali skladbe, saj so menili, da je celotna skladba v angleščini. A večina francoske populacije se je na to množično odzvala na družbenih omrežjih in v medijih, zato so te govorice izginile tako hitro, kot so se tudi pojavile," je dejal francoski predstavnik za MMC.

Angleščina se je prikradla tudi v izpoved Francesce Michielin. "Vem, da je italijanščina povsod po svetu in da imamo bogato glasbeno zgodovino. Ob tem se seveda zavedam, da si Italijani želijo celotno besedilo v italijanščini, ampak pri tej pesmi imam priložnost, da povem nekaj res lepega in pozovem ljudi, da se združijo, zato je pomembno, da vsi razumejo sporočilo," je dejala Italijanka za MMC.

Bolgarska zgodba o uspehu
Še najboljši dokaz, da k uspehu na koncu pripomore prav del iskrenosti, ki pride v obliki jezika, je delček bolgarske pesmi. "Daj mi ljubofta" oz. "daj mi ljubezen" je vzklik, ki je prinesel Bolgariji najvišjo uvrstitev vseh časov. Povratnica na izbor Poli Genova ob četrtem mestu preprosto ni mogla skrivati veselja: "Tako sem ponosna na svojo državo," je za MMC ponavljala Genova, ki je spisala letošnjo himno evrovizijskih plesišč.

"Sama sem pravzaprav ena izmed avtorjev pesmi, tako da smo pesem ustvarili z ekipo. Spomnim se, ko smo naredili refren, vsi smo bili polni navdiha, plesali smo na Daj mi ljubofta. Plesali smo po studiu in vedeli smo, da je to prava pesem. Čutili smo jo," je pojasnila Genova. Bolgari so na koncu še tvegali z nastopom in zadeli v polno. "Zaljubljena sem v prihodnost, znanstveno fantastiko, filme … Moje sanje so, da bi poletela v vesolje. Res si želim v prihodnost," je razlagala Genova za MMC.

To je bila ideja, ki jo je predstavila oblikovalcu Antoniu Popovu, ki je ustvaril njeno opravo. "Malo smo tvegali. To je bila ideja, ki sem jo predstavila oblikovalcu Antoniu Popovu, skupaj sva ustvarila obleko, ampak je bilo vredno, ker je vse z lučkami zelo moderno v tem trenutku," je še razložila Genova.
Nemci brez pravega recepta
Tveganje se je obrestovalo tudi avstrijski predstavnici, ki je poleg Poljaka doživela največji skok po lestvici po zaslugi občinstva. "Zelo sem vesela, da so me ljudje uvrstili med osem najboljših izvajalcev, čeprav me žirija ni toliko marala, ampak oboževalci so najpomembnejši," je za MMC dejala Zoë, ki je po lanskem debaklu z ničlo Avstrijo znova spravila med prvo deseterico. Podoben podvig pa ni uspel nemški pevki Jamie-Lee, zaradi katere Nemčija ostaja na istem mestu kot lani - zadnjem.

Glasbene "Igre lakote"
Lanski predstavnik Avstralije Guy Sebastian je v enem izmed intervjujev opisal Evrovizijo kot filme oz. knjige Igre lakote. Pritiski na izvajalce so iz leta v leto večji. Poleg številnih vaj so tu še neskončni intervjuji z oboževalci in novinarji, nastopi po zabavah, organiziranje zabav ... Celo odpiranje barov.

Nizozemski predstavnik Douwe Bob je namreč prav v času izbora v Stockholmu odprl svoj nov bar. "Vse življenje sem delal v različnih barih, tam sem tako rekoč odrasel. V mojem domačem mestu Amsterdam so bari resnično del kulture, tam se naučiš vsega. Zato je bilo odprtje bara tukaj na neki način samoumevno. Tja sem povabil tudi predstavnike drugih držav in kar nekaj se jih je odzvalo ter so dejansko prišli, kar je bilo resnično lepo. Gre za več kot zgolj za odprtje bara. Zelo pomembno je, da se zabavaš z ljudmi in se jim približaš," je dejal Nizozemec.

A tempo je prehud tudi za izkušene. "Nisem vedela, da je tako noro, ampak tudi tako zabavno," je za MMC dejala Dami Im, zaradi katere so Avstralci upali, da le vzamejo zmago Evropi. 61. izvedba za pesem Evrovizije je poleg razburljivega glasovanja in presenečenj (naj bo to z uvrstitvami ali glasbenim gostom Justinom Timberlakom) postregla še z nekaterimi zanimivimi dejstvi.

In še pogled na Balkan
Končala se je era uspehov nordijskih držav. Finska, Norveška, Danska in Islandija so ostale brez svojega predstavnika v finalu. Slab je tudi izkupiček balkanskih držav, izmed njih se je v finale uspelo uvrstiti le Bolgariji, Hrvaški in Srbiji. "Res je, da je to popolnoma drugače, kot sem vajena, je pa velika izkušnja, kjer se nisem naučila ničesar slabega. Kamor koli sem šla v povezavi z Evrovizijo, sem se imela odlično. Hkrati pa tudi sama pesem ni žanrsko opredeljena, ima nekaj tega, kar jaz delam, simfonični orkester, bend, to je preprosto nekaj, kar je del tega, kar počnem. Tako da ni bil velik preskok in ponosna sem, da sem lahko del te zgodbe," je za MMC že pred nastopom v finalu dejala Sanja Vučić. Če sklenemo z besedami Nine Kraljić: "Žal te ne more na Evrovizijo nič pripraviti."