S pomočjo
S pomočjo "predvidljivih aranžmajskih standardov glasbene industrije" Purišić poskuša tistim, ki pozorno poslušajo, prenesti globlje sporočilo. Foto: Eurovision.tv

V Zagrebu je bil na sklepnem delu nacionalnega evrovizijskega izbora Dora izmed 16 finalistov končno razglašen zmagovalec. Hrvaška je namreč odločila, da jo na 68. Evroviziji, ki bo maja na Švedskem, zastopal glasbenik Baby Lasagna. Ta se bo na evrovizijski oder podal s pesmijo Rim Tim Tagi Dim.

O zmagovalcu Dore, ki je letos potekala kot mala različica Evrovizije, je odločala kombinacija glasov javnosti in žirije, ki so jo sestavljale štiri posamezne komisije iz štirih območij Hrvaške – Osijeka, Reke, Splita in Zagreba – ter štiri posamezne komisije iz štirih držav po Evropi – Nemčije, Islandije, Italije in Ukrajine.

Skladba Rim Tim Tagi Dim je zbrala kar 321 točk in zmagala z izjemno prednostjo – pesem Lying Eyes Vinka je na drugem mestu končala z 82 točkami, so zapisali na Eurovision.tv. V manj kot 24 urah od zmage se je zavihtel kar na drugo mesto evrovizijskih stavnic.

Marko Purišić se rad poigrava z različnimi žanri

Projekt Baby Lasagna, za katerim stoji 28-letni Marko Purišić iz Umaga, je lani nastal zaradi njegove potrebe, da glasbo ustvarja po lastnih željah in ne po navodilih naročnika. Svoje dolgoletne izkušnje s profesionalnim skladateljstvom uporablja za poigravanje z različnimi žanri – v preteklosti je bil tudi kitarist v rockovski skupini Manntra, s katero so se leta 2019 na Dori uvrstili na četrto mesto.

Njegov sproščeni pristop do glasbe se odraža v humornosti in ležernosti besedil. S pomočjo "predvidljivih aranžmajskih standardov glasbene industrije" Purišić poskuša tistim, ki pozorno poslušajo, prenesti globlje sporočilo o skrbeh in trpljenju našega okolja. Obenem tako želi zabavati, a vseeno opozoriti na duhovne izzive posameznika in družbe.

Najboljša uvrstitev Hrvaške na Evroviziji do zdaj je 4. mesto, ki ga je dosegla v letih 1996 in 1999. Hrvaška na glasbenem tekmovanju kot samostojna država še ni zmagala – je pa hrvaška skupina Riva v imenu Jugoslavije s konkurenco pometla leta 1989. Leto kasneje je tako hrvaška prestolnica gostila Evrovizijo.