Voditelja sta ime Slovenija izgovorila kot zadnje, deseto. Foto: Reuters
Voditelja sta ime Slovenija izgovorila kot zadnje, deseto. Foto: Reuters

Bilo je napeto, zelo napeto, saj smo morali čakati vse do razglasitve zadnjega finalista, da smo zaslišali ime Slovenija. Veselje slovenske delegacije v green roomu je bilo, razumljivo, veliko.

Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta Sloveniji po Lei Sirk še drugo leto zapored pripela evrovizijski finale, sta po zmagi novinarju Vala 202 Roku Kuželu dejala: "Nastop je bil 'ful fajn', čakanje pa tečno, kar malo dolgočasno. Še vedno imava mešane občutke, saj se ne najdeva čisto v teh krogih, a sva vseeno vesela, da so ljudje najino pesem vzeli za svojo." Zala je dejala, da se bo v prihodnjih dneh skušala kar največ kopati, Gašper pa se želi otresti intervjujev. V finale gresta tako kot v predizbor brez pričakovanj in načrtov. Gašper je še dodal, da je bilo v dvorani "noro" vzdušje. "Ko gre zares, se je treba vživeti. Zelo rada imava najino pesem in najino glasbo, vse drugo pride zraven."

Aleksander Radič, vodja slovenske evrovizijske delegacije, pa je dejal, da časa za zabavo ne bo. "Prihajajo nove vaje, nova generalka, štirikrat moramo še vse ponoviti. Obveznosti je veliko, le jutri bomo lahko malo počivali," je dejal za Val 202.

Sorodna novica Prvi evrovizijski polfinale: Komu se je tresel glas, kdo najbolj divje plesal?

Nežno, mirno, intimno, belo

Zali in Gašperju, ki sta par tudi v zasebnem življenju, so stavnice napovedovale uvrstitev v finale, saj sta se v prvem predizboru gibala okoli osmega mesta, skupno pa sta med 41 izvajalci trenutno uvrščena na 17. mesto. V številnih nastopih pred dnevom D sta poudarjala, da se z izidom ne obremenjujeta, saj želita dati le vse od sebe. Tako kot na Emi sta se odločila za minimalističen nastop brez spremljevalnih pevcev, plesalcev ali rekvizitov na odru. Oblečena sta bila popolnoma v belo in brez ličil, saj pravita, da sta le tako "zvesta sebi", o čemer govori tudi njuna pesem.

Za sedem predstavnikov se je zgodba že končala

Prvi večer v dvorani Expo v Tel Avivu se je na odru zvrstilo 17 predstavnikov držav. Slovenski tekmeci za preboj v finale, kamor je šlo deset izmed 17 pesmi, so bili Ciper, Črna gora, Finska, Poljska, Češka, Madžarska, Belorusija, Srbija, Belgija, Gruzija, Avstralija, Islandija, Estonija, Portugalska, Grčija in San Marino.

50 odstotkov glasov prispevale žirije, 50 odstotkov glas ljudstva

Glasovanje gledalcev in poslušalcev je prispevalo polovico glasov. Strokovne komisije držav, ki so nastopale v prvem predizboru, so pesmi ocenile že v ponedeljek na drugi vaji. Glasbeni poznavalci so prav tako prispevali 50 odstotkov glasov. Po koncu glasovanja so glasove združili. Poleg 17 nacionalnih strokovnih komisij so svoje glasove v prvem predizboru oddale tudi francoska, španska in izraelska komisija. Gre za polovico držav, katerih izvajalci so neposredno uvrščeni v finale. Uvrstitve držav v predizboru bodo prireditelji razkrili šele po koncu finala.

Slovensko žirijo sestavljajo Ula Ložar, Urša Vlašič, Urša Mihevc, Žiga Klančar in Mate Bro. Točke slovenskega glasovanja bo v soboto v Tel Aviv sporočila Lea Sirk.

SLOVENIJA - Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi

Vrstni red nastopov v finalu bo določen po četrtkovem drugem predizboru. Torkovi finalisti so izžrebali le, ali bodo nastopili v prvi ali drugi polovici finala. Slovenija bo nastopila v prvi.

Štirje voditelji, Netta in Dana International

Voditelj slovenskega prenosa je bil Andrej Hofer, večer v Tel Avivu pa so povezovali Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar in Lucy Ayoub.

Večer je odprla lanska evrovizijska zmagovalka, Izraelka Netta Barzilai s predelavo svoje uspešnice Toy. Na oder pa je v t. i. show programu stopila tudi Dana International, ki je Izraelu evrovizijsko zmago z legendarno skladbo Diva prinesla leta 1998.

Evrovizijski teden v polnem teku

Neposredni prenos velikega finala boste lahko v soboto spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor ali RTV 4D. Komentator televizijskega prenosa bo Andrej Hofer, radijskega pa Andrej Karoli.

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora, ob 20. uri, si boste lahko na TV SLO 1 ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2019. Gre za reportažo iz Tel Aviva, kjer bo voditelj Nejc Šmit od blizu spremljal dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje ter spremljali Zalo Kralj in Gašperja Šantla na njunih vajah.

V četrtek bo nastopilo še drugih 18 polfinalistov, ki bodo prav tako upali na deset mest v finalu. Tam je že velikih pet držav (Francija, Španija, Nemčija, Italija in Velika Britanija) ter gostitelj Izrael.

Najboljša slovenska evrovizijska uvrstitev je sedmo mesto, ki si jo delita Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi leta 1995 in Nuša Derenda s pesmijo Energy iz leta 2001.

Pesem Evrovizije 2019: 1. predizbor iz Tel Aviva