I. C. E. se približujejo deseti obletnici delovanja skupine, ki jo bodo praznovali z izdajo novega albuma po Emi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
I. C. E. se približujejo deseti obletnici delovanja skupine, ki jo bodo praznovali z izdajo novega albuma po Emi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Avtorji glasbe: Jalen Štremfelj, Blaž Sotošek, Renata Mohorič, Tine Janžek, Matej Sušnik
Avtorica besedila: Reneta Mohorič
Avtorji aranžmaja: Jalen Štremfelj, Blaž Sotošek, Renata Mohorič, Tine Janžek, Matej Sušnik
Zgodba petih ljubiteljev rocka se je začela pisati leta 2005, ko so vsak po svoje nadobudno zrli proti glasbenim izzivom. Tega leta naletijo drug na drugega na pobudo solističnega projekta pevke Renate, ki je za zagon potrebovala spremljevalni bend. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Čas do leta 2009 mine v znamenju dejavnega koncertiranja po vsej Sloveniji in izdaje šestih singlov: Ta song je le zate, Na liniji, Dej zaplešiva, Kje si zdaj, Živim brez navodil in Sanjaj, ki zaznamujejo prvo obdobje eksperimentiranja z glasbeno identiteto I.C.E. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Po koncertiranju s prvencem so I. C. E. odšli na "hladno". Kreativni odmor je v njih znova privrel leta 2011, ko so znova začele nastajati nove skladbe na vajah. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
I.C.E. so v ustvarjalnem pogonu vse od prihoda novega bobnarja Blaža Sotoška, ki je za bobni nadomestil Urbana Krča. Sicer pa so I.C.E. pred njima še dvakrat zamenjali bobnarja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
I. C. E. že uvrstitev na Emo ocenjujejo za velik uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
I.C.E. o EMI

Edino skupino na izboru sestavljajo pevka Renata Mohorič, kitarista Tine Janžek in Matej Sušnik, baskitarist Jalen Štremfelj in najnovejši član Blaž Sotošek za bobni. I.C.E. so se javnosti predstavili pred časom z glasbenim prvencem Na liniji, kjer so izstopali singli Kje si zdaj in naslovna skladba Na liniji.

Več o izboru EMA 2015 najdete na:
- uradni
strani Facebooka,

- Instagramu
- in na naši interaktivni podstrani.

Do izbora bomo na MMC-ju objavili pogovore z vsemi nastopajočimi. Poleg Alye in Nena Belana ter Clemens so to še: Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar in Tim Kores - Kori.

Po nekajletnem odmoru od izdajanja plošč novo napovedujejo po Emi. Z nje je ljubljansko-posavsko-gorenjska skupina že predstavila skladbo Spomni se, Stara gara in Na vrh sveta, zdaj pa jih čaka še predstavitev pesmi, s katero prihajajo na Emo - Vse mogoče.

Pred nastopom na Emi smo jih obiskali v njihovem prostoru za vaje in preverili, kako potekajo priprave. Pogovor s člani skupine si lahko preberete spodaj.


I.C.E., edina skupina na letošnji Emi. Glede na to, da že nekaj časa napovedujete izdajo novega albuma, kako to, da ste se odločili za prijavo na Emo?
Blaž: Odločili smo se predvsem, ker se nam je Ema zdela dobra iztočnica za promocijo skupine. Zdaj smo v zaključni fazi snemanja albuma in pesem, ki jo bomo predstavili na Emi, je uvod v predstavitev albuma. Kmalu po Emi sledi izid albuma in promocijski koncert.

Kakšno je bilo presenečenje, ko ste prejeli klic, da ste izbrani na Emo?
Tine: Poklicali so mene, saj sem bil kontaktna oseba, ki je pesem prijavila. Dejali so nam, naj v danem trenutku novice še ne objavljamo, ampak sam pri sebi sem si najprej rekel nekaj v smislu: "Ne se j****." (Smeh).

Zgodovina skupine sega v leto 2005. Kako ohranjate to mladostniško energijo – tako v skladbi kot v odnosih?
Tine: Tako da ne odrastemo (smeh).
Renata: Tako kot v zvezi – malo se vidimo (smeh). Drugače pa se imamo zelo radi – to je prvi razlog. V skupini smo se karakterno zelo lepo ujeli, kar je osnova za dobro delovanje. Zdi se mi, da vsi zelo zaupamo v skupno ustvarjanje. Že od samega začetka. Ne glede na to, da to traja že deset let, se mi zdi, da se je to zaupanje v zadnjem letu še okrepilo.
Tine: Zato, ker smo dobili Blaža (smeh).
Jalen: Uživamo, ko hodimo na vaje in v prostoru za vaje nastanejo vse naše skladbe. Eden prinese idejo, drugi jo sestavi skupaj in po vajah gremo snemati. Naše delo je plod ustvarjalnosti.
Matej: Eni se dobivajo v gostilni na pivu, mi pa v prostoru za vaje, da igramo.
Jalen: Ampak pivo je pa vseeno poleg (smeh).

Kaj se je zgodilo s skupino po izdaji prvenca oz. valu, ki je prišel s singlom Na liniji?
Tine: Uradni izgovor je, da smo morali zaključiti fakultete in da smo dobili službe. Drugače pa nas je sredi koncertiranja ob promociji prvega albuma, zapustil naš bobnar, Luka. Potem smo imeli v skupini kar nekaj članov, s katerimi smo se razumeli, ampak nekako se niso vključili v ekipo kot enakopravni peti član. Manjkal nam je en delček. In celotni ustvarjalni proces se je malo ustavil.

Blaž, spremljali smo vas lahko že v zasedbah Puppetz in Tide, ampak zakaj ste izbrali zdaj I.C.E.?
Blaž: Prvotno zaradi glasbe. Z Matejem sem že prej sodeloval, skupino sem tudi spremljal. Prišla je ideja, da bi se dobili enkrat v prostoru za vaje, to je bila tudi moja avdicija, ki sem jo prestal in od tam smo nadaljevali ... Skupaj. Nič nas ne ovira, samo vztrajati je treba.

Renata, kakšne so vaše ambicije po samostojni karieri? Na Viktorjih leta 2008 smo vas lahko videli kot spremljava Zlatku v skladbi Ni mi žal. Zakaj se je to samostojno pojavljanje ustavilo tam?
Tine: Pazi, kaj boš rekla (smeh).
Renata: (Smeh). Ti projekti so bili zanimiva izkušnja, ampak vedno, ko sem se spuščala v njih, sem čutila, da rabim ob sebi "svoje" I.C.E.-e. Na začetku je bil sicer namen, da najdem skupino, ki me bo spremljala kot pevko. Ko pa smo se s fanti dobili na prvi vaji, sem začutila, da je to to in ideja o solo karieri je bila nekako pozabljena. Podpora skupine mi veliko pomeni, kar pa ne pomeni, da se nikoli več ne bi lotila kakšnega solističnega projekta. Kot je dejala ena slovenska mis: "Nikoli ne reci ne." (Smeh).
Tine: Reci, da nas imaš tako rada, da ne moreš brez nas. (Smeh)
Renata: Itak! (Smeh)

Ali je kdaj v tem času, ko ste zaključevali študij in začeli delati po službah, prišla misel, da bi odnehali?
Tine: Ne.
Jalen: Včasih te prešine ideja, da bi pustil vse skupaj, saj ni toliko denarja v tem, da bi lahko človek živel od tega. Vedno so prošnje, če bi igrali za malo nižje zneske in "če bi se dalo kaj zmenit", vendar smo z leti postali skoraj odvisni od vaj in druženja, zato ni opcije, da bi kar odnehali.
Tine: Najprej smo bili skupina kot celota, kar smo spet postali, ko je prišel Blaž (smeh).
Renata: Moje zaupanje v I.C.E. je večje kot kakršenkoli dvom.

Ko se vozite na koncerte, še vedno poslušate v kombiju albume od Roxette in Alice Cooperja?
Tine: Zdaj ne, ker že lep čas nismo bili na nobenem koncertu (smeh). Drugače pa še vedno.
Jalen: Veliko koncertov smo morali žal odpovedati od lanskega poletja dalje zaradi številnih bolezni v skupini.
Matej: Album bi morali tudi izdati lansko jesen, ampak smo ga prestavili na spomlad, ko bo tudi deseta obletnica našega delovanja.
Tine: Blaža smo prepričali, da se nam pridruži z argumentom, da bo veliko igral. Potem pa sem zbolel in se je to malo zamaknilo (smeh).
Renata: Smo pa sprejeti na Emo, zato ker nas je informiral Blaž.
Tine: On je naše darilo z nebes (smeh).

Kateremu izmed zadnjih treh singlov – Spomni se, Stara gara, Na vrh sveta – bo še najbolj podobna pesem, s katero prihajate na Emo?
Tine: Težka odločitev.
Blaž: Če bi morali izbrati, bi izbrali Staro garo.
Jalen: Mogoče je malce bolj spevna in vsebuje še več rokerskega pridiha.
Tine: Radi malo eksperimentiramo, da se pesmi med sabo razlikujejo.

Renata, ena izmed specifikacij Eme je, da pojete na matrico. Boste pogrešali občutek preigravanja inštrumentov v živo za vami?
Renata: Bom, absolutno. Glasba v živo ima poseben čar. Ravno zaradi tega live feelinga na koncertih se je v moji glavi že v "smrkavih letih" rodila želja "imeti bend". Se bom pa sigurno potrudila, da bodo fantje tudi na Emi malo delali zraven (smeh).
Matej: Mi bomo igrali v živo, samo slišali nas ne boste (smeh).
Renata: Za vas pripravljam posebno koreografijo (smeh).
Tine: V bistvu bo zelo zadovoljna, ker bomo tišje, kot smo običajno na nastopih (smeh).

Kakšne so želje za Emo?
Blaž: Narediti dober nastop.
Renata: Energičen.
Tine: Vidim, da so nekateri zelo skromni: da zmagamo (smeh). V današnjem času, kjer je vedno manj medijske podpore za glasbo, ki jo mi ustvarjamo, je naš namen, da izkoristimo to priložnost, da se pokažemo širši skupini ljudi.
Jalen: Naši glasbi želimo dati »obraze«. Da se ne bo ponovno zgodilo, kar se je pri prvih dveh singlih, ko so poslušalci avtorstvo pripisovali vsem drugim – od Tabujev do Neishe – samo nam ne. To je bila naša začetniška "napaka", ki jo človek običajno opazi nekoliko prepozno.
Renata: Glavno sporočilo pesmi je, da je vse mogoče. Naša želja je, da bi v tistih treh minutkah našega nastopa vsakdo vsaj za trenutek občutil, da je temu res tako.

Avtorji glasbe: Jalen Štremfelj, Blaž Sotošek, Renata Mohorič, Tine Janžek, Matej Sušnik
Avtorica besedila: Reneta Mohorič
Avtorji aranžmaja: Jalen Štremfelj, Blaž Sotošek, Renata Mohorič, Tine Janžek, Matej Sušnik
I.C.E. o EMI