Izraelska predstavnica Eden Golan je letošnjo Evrovizijo končala na petem mestu, bolj kot žirija ji je bilo naklonjeno občinstvo. Foto: Reuters
Izraelska predstavnica Eden Golan je letošnjo Evrovizijo končala na petem mestu, bolj kot žirija ji je bilo naklonjeno občinstvo. Foto: Reuters

V četrtek je tiskovni predstavnik javne radiotelevizije Kan izdal izjavo za BBC News, v kateri je druge države obtožil protiizraelskega vedenja.

"Letos se je izraelska delegacija spopadla z ogromnim pritiskom in izkazovanjem sovraštva brez primere, predvsem od drugih delegacij in umetnikov, javno in kolektivno, samo zaradi preprostega dejstva, da smo Izraelci in da smo bili tam," je zapisano v izjavi. Ob tem so dodali, da je delegacija ves čas ohranila dostojanstven in spoštljiv odnos do umetnikov in drugih delegacij in "si za razliko od nekaterih drugih delegacij prizadevala za spodbujanje enotnosti okoli glasbe ob upoštevanju pravil tekmovanja".

Organizatorji Evrovizije so po koncu tekmovanja sporočili, da nekatere delegacije na dogodku "niso spoštovale duha pravil", ne da bi navedli katero koli državo. Izraelsko delegacijo je kritiziralo več nastopajočih, več udeležencev, vključno z nizozemsko ekipo, ki je tudi obtožila izraelsko delegacijo, da jih snema in brez njihovega dovoljenja objavlja posnetke na spletu.

V Švici že opažajo povečanje zanimanja za maj 2025, čeprav še ni znan gostitelj prireditve

Največji navdušenci nad evrovizijskim spektaklom pa so le nekaj dni po koncu prireditve z načrti že pri maju prihodnje leto, ko bo tekmovanje gostila Švica, kar ji je zagotovil_a Nemo. Kot poroča Reuters, je v sredo spletna potovalna družba eDreams sporočila, da se je iskanje potovanj v Švico prihodnje leto povečalo za skoraj šestkrat. Podjetje je zaznalo 574-odstotno povečanje iskanja potovanj v Švico za maj 2025, ko bo alpska država gostila naslednjo izdajo glasbenega dogodka.

Točen datum in švicarsko mesto, kjer bo Evrovizija, pa še nista znana. Na tekmovanje prihodnje leto so najbolj pripravljeni odpotovati Američani, sledijo jim Španci, Japonci in Britanci, poroča eDreams. Evrovizijska vročica je med septembrom 2023 in aprilom 2024 povečala tudi potovalna iskanja za švedsko obalno mesto Malmö, ki je letos gostilo tekmovanje, je prejšnji mesec sporočilo potovalno podjetje.