Konstrakta bo s pesmijo In Corpore Sano nastopila v drugem predizboru. Foto: eurovision.tv
Konstrakta bo s pesmijo In Corpore Sano nastopila v drugem predizboru. Foto: eurovision.tv

Ekscentrična glasbenica s pravim imenom Ana Đurić, ki je bila avtsajderka, je občinstvo osvojila na prvem preidzboru srbskega izbora za Pesem Evrovizije z nenavadnim in avtentičnim nastopom ter besedilom, ki ga je napisala sama. Nemudoma je postala favoritinja, kar se je pokazalo tudi v velikem finalu, ko je prejela polno podporo tako občinstva kot strokovne žirije. Zmagala je v konkurenci 18 pesmi.

Medtem ko je navdih za naslov pesmi našla v latinskem pregovoru Zdrav duh v zdravem telesu, pa je navdih za nastop dobila pri srbski legendarni umetnici performansa Marini Abramović in njenem znanem performansu Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep.

O zmagovalni pesmi In Corpore Sano je povedala, da je večplastna in nosi veliko sporočil. "Naj vsak izbere, kar želi slišati. Večinoma govori o odnosu do zdravja, ki je trend, prisoten zadnjih deset let."

O zdravju poje na specifičen način, kot je povedala sama. V refrenu poje o tem, da "umetnica mora biti zdrava", s čimer opozarja na slab položaj umetnikov v Srbiji (slabo plačani in podcenjeni), med katerimi številni, tudi ona sama, nimajo zdravstvene izkaznice.

"Po eni strani živimo v ozračju (strahu), v katerem je zdravje postavljeno kot vrhunska vrednota, za katero stoji velikanska poraba. O zdravju se govori kot o nečem, kar je popolnoma pod našim nadzorom, le če naredimo to, kupimo tisto, sledimo najnovejšim trendom, poslušamo to … Človek mora biti zdrav. To je pritisk, ki nas pusti v strahu. Po drugi strani pa je mogoče doseči zdravorazumski odnos, v katerem je zdravje do neke mere v naših rokah, v katerem bolezen in smrt sprejemamo z manj strahu. In sistemska podpora je, na žalost, tako v zdravstvu kot v šolstvu na to temo, žal zelo slaba. Zdravstvo je vse bolj nedostopno in drago … In tako naprej." Konstrakta tako s pesmijo pošilja močna družbena in politična sporočila, pri tem pa pesem ostaja zabavna.

Pred samostojno kariero je bila Konstrakta članica skupine Zemlja gruva, zato so mnogi ugibali, da je pesem posvečena njenemu pokojnemu kolegu iz te zasedbe, kitaristu Miroslavu Ničiću, ki je umrl po dolgem boju z levkemijo (brez kartice zdravstvenega zavarovanja, o čemer poje tudi pesem). Pevka je že zanikala te navedbe.

Dodala je, da gre na Evrovizijo brez kartice zdravstvenega zavarovanja.

V pesmi poje tudi o lepih laseh Meghan Markle, žene britanskega princa Harryja. "Odločila sem se, da v pesmi omenim Meghan, ker časopisi pišejo, da ima lepe lase ... Meghan je tudi izgnana, mi pa podpiramo izgnane."

Tudi nekaj drugih držav udeleženk Evrovizije 2022 je razkrilo svoje predstavnike. Alvan & Ahez bodo Francijo zastopali s pesmijo Fulenn.

Na romunskem izboru je zmagal WRS s pesmijo Llámame.

Dance bo zastopala skupina Reddi s pesmijo The Show.

Malik Harris, nemški adut, stavi vse na pesem Rockstars.

Finci na Evrovizijo pošiljajo skupino Rasmus s pesmijo Jezebel.

Sheldon Riley s pesmijo Not The Same predstavlja Avstralijo.