Sam Ryder je bil na Evroviziji 2022 drugi. Foto: EPA
Sam Ryder je bil na Evroviziji 2022 drugi. Foto: EPA

Pripravljenost, da gostijo Evrovizijo 2023, je izrazilo 20 mest v Združenem kraljestvu, ki ležijo v vseh štirih delih države – Angliji, Severnem Irskem, Walesu in na Škotskem. Nato so izbor skrčili na sedem mest, zdaj pa še na dve.

Kot poroča britanska radiotelevizija BBC, ki bo kot producent dogodka skupaj z Evropsko radiofuzno zvezo (EBU) sprejel odločitev, je ponudba Liverpoola in Glasgowa najbolj popolna. Osredotočili so se na tista mesta, ki so se v preteklosti že izkazala kot dobri gostitelji velikih mednarodnih dogodkov.

Vodja mestnega sveta v Glasgowu Susan Aitken je na Twitterju zapisala, da ima škotsko mesto "vse predpogoje za organizacijo Evrovizije, ki si jo bo svet zapomnil".

Županja Liverpoola Joanne Anderson pa je tvitnila, da "nikjer ne prirejajo zabav, kot pri njih". Mesto na severozahodu Anglije, dom skupine The Beatles, je po njenih besedah pripravljeno "prirediti dogodek za Ukrajino, Veliko Britanijo in Evropo".

Martin Österdahl, izvršni nadzornik za Pesem Evrovizije, je ob oženju izbora povedal:
"EBU bi se rad toplo zahvalil vsem sedmim britanskim mestom, ki so vložila toliko truda v svoje ponudbe za gostiteljstvo Pesmi Evrovizije naslednje leto v imenu Ukrajine. Zelo cenimo njihovo sodelovanje ter kakovost in kreativnost vseh prejetih ponudb."

Dodal je, da je tekmovanje za Pesem Evrovizije najbolj zapletena televizijska produkcija na svetu z zelo posebnimi logističnimi zahtevami za sprejem okoli 40 delegacij in na tisoče ekip, prostovoljcev, novinarjev in evrovizijskih navdušencev.

"Prepričani smo, da sta naši zadnji dve mesti v najboljšem položaju za spopadanje s tem izzivom, in veselimo se nadaljevanja razprav, da izberemo tisto, ki bo maja prihodnje leto priredilo največji glasbeni dogodek na svetu," je še dodal Österdahl.

Združeno kraljestvo je tekmovanje v njegovi več kot 60-letni zgodovini doslej gostilo osemkrat, od tega štirikrat v Londonu, nazadnje pa leta 1998 v Birminghamu.

V skladu s pravili ima Ukrajina še vedno zagotovljeno mesto v velikem finalu leta 2023 poleg
V skladu s pravili ima Ukrajina še vedno zagotovljeno mesto v velikem finalu leta 2023 poleg "največjih petih" držav EBU - Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Španije. Foto: Reuters

Kot je znano, bi morala maja prihodnje leto največje evropsko glasbeno tekmovanje po zaslugi zmage skupine Kalush Orchestra gostiti Ukrajina, a so pri EBU-ju presodili, da varnostne razmere v državi zaradi ruske invazije niso dovolj dobre. Festival se tako seli na Otok, saj je britanski tekmovalec Sam Ryder na letošnjem tekmovanju osvojil drugo mesto.