Damir Martinović - Mrle in Zoran Prodanović - Prlja. Foto: MMC RTV SLO
Damir Martinović - Mrle in Zoran Prodanović - Prlja. Foto: MMC RTV SLO

Reška rokovska zasedba je prepričljivo pometla s konkurenco, žirija in občinstvo sta jim skupno namenila kar 279 točk, drugouvrščena skladba jih je zbrala komaj 155. "Trudili smo se, a tega nismo pričakovali, joj, kaj nas zdaj čaka," so po razglasitvi rezultatov povedali zmagovalci letošnje Dore. Basist, eden izmed frontmanov zasedbe Damir Martinović - Mrle se je po zmagi pošalil, da bo pot v Liverpool dolga, a okolju prijazna: "Povedali so mi, da moram pripraviti traktor s posebnim pogonom, na elektriko. To bo popolnoma nova vrsta traktorja, ki bo imel volan na levi in na desni strani, po potrebi seveda. Vozili se bomo dvajset dni, lepo počasi, da bomo videli vse lepote držav na poti."

Srednje poti ni

Tako kot skupina sama je tudi skladba Mama ŠČ izzivalna, govori namreč o rusko-ukrajinski vojni, natančneje o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Družbeno omrežje Twitter so preplavili pozivi k diskvalifikaciji Hrvaške skupine, čeprav so številni uporabniki opozarjali, da ne gre za parodijo vojne kot take, pesem pa dejansko ni proruski spev, ampak ravno obratno.

Hrvaška na Evrovizijo pošilja Let 3

"Motiv v pesmi je vojna, vendar je skladba kot taka seveda kritična do tega. Nastala je lani, ko sem v Splitu delal neko predstavo. Zgodila se je vojna, zaradi tega sem se tudi odločili, da naredimo "vojno opero," Mama ŠČ pa je ena izmed skladb te opere," je zaupal Mrle. O skladbi so si mnenje ustvarili skoraj vsi na družabnih omrežjih, nekateri so skladbo obsodili, spet drugi so prepričani, da je genialna. Očitno za Let 3 srednja pot ne obstaja, morda se bodo uvrstili izjemno visoko, a če evrovizijska množica ostane napačno informirana, lahko pride tudi do popolnega pogroma hrvaških predstavnikov.

Od dveh psov do Angele Merkel

Danes ena najpopularnejših, pa tudi najprovokativnejših (leta 2006 so jih namreč prijavili zaradi napada na javno moralo) hrvaških rokovskih skupin je bila ustanovljena leta 1987 na Reki. Skupina je prve posnetke objavila leta 1987 na kompilaciji Rijeka-Pariz-Texas, leto pozneje pa debitantski album Two dogs F*ckin' z zdaj že legendarno pesmijo Izgubljeni. Po drugem albumu El desperado in dvojnemu albumu v živo Živi ku**c, je sledil album Nečuveno, ki je bil pravzaprav kos plastike, na katerem ni bilo posneto nič, niti tišina, kljub temu pa so prodali 350 izvodov.

Skupno so izdali kar 10 albumov, med njimi izzivalna Bombardiranje Srbije i Čačka leta 2006, na katerem je veliko prahu dvignil videospot za priredbo skladbe Rado ide Srbin u vojnike. Novega albuma niso izdali vse od leta 2016 (Angela Merkel se*e), a to še zdaleč ne pomeni, da ne ustvarjajo novih vsebin. Golota na koncertih za njihove oboževalce nista niti malo presenetljiva. Včasih igrajo popolnoma nagi, veliko jim ni manjkalo niti na letošnji Dori. Kljub provokativnosti je skupina v svoji dolgoletni karieri prejela številne glasbene nagrade, med njimi kar nekaj prestižnih porinov, nagrad crni mačak in zlatna koogla.

Besedilo skladbe Mama ŠČ

Mama kupila traktora, šč
mama kupila traktora, šč
mama kupila traktora
trajna - nina, Armagedonona

(Kitica se nanaša na darilo beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki je Putinu za 70. rojstni dan podaril traktor.)

Mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona
trajna - nina, ArmagedononaMama, mama, mama ja se idem igrat
mama, idem u rat

Refren

Onaj mali psihopat
mali podli psihopat
krokodilski psihopat
mama, idem u rat

Mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona
trajna - nina, Armagedonona