Madžarski predstavniki so imeli na evrovizijskem odru pogosto v ozadju srčke ... Foto: Reuters
Madžarski predstavniki so imeli na evrovizijskem odru pogosto v ozadju srčke ... Foto: Reuters

"Nikakor ni res, da je na odločitev javne radiotelevizije MTVA, da prihodnje leto na Nizozemsko ne pošlje predstavnika, vplivalo veliko istopolno usmerjenih sodelujočih. Poročanja o spolni usmerjenosti ljudi kršijo človeško dostojanstvo, novinarsko etiko in vladavino prava. Sprejeli smo uredniško odločitev, da bomo raje, kot da bi se udeležili Evrovizije leta 2020, spodbujali mlade nadarjene izvajalce madžarske popglasbe. Še enkrat želimo poudariti, da se pri nobenem dogodku ali nastopu ne oziramo na spolno usmerjenost posameznika," so zapisali po poročanju portala Euractiv.

V četrtek se je namreč razširila novica, da Madžarske prihodnje leto na Evroviziji ne bo, ker naj bi bilo tekmovanje preveč povezano z gibanjem LGBTQ+, kar ni všeč desničarski vladi Viktorja Orbana in medijem, ki ga podpirajo.

"Homoseksualna flota"

Ker MTVA uradnega razloga za umik s festivala ni navedla, so mediji pograbili izjavo novinarja in komentatorja provladnih medijev Andrasa Bencsika, ki je dejal: "Pozdravljam odločitev o tem, da Madžarska ne bo sodelovala v tej homoseksualni floti, na kar je bila Evrovizija zreducirana v zadnjih letih." Bencsik je dodal, da je Evrovizija "nagnusen, propagandistični festival drugačnosti, ki ga uteleša Conchita Wurst".

Conchita Wurst, umetniško ime Avstrijca Thomasa Neuwirtha, velja za eno največjih evrovizijskih zvezdnic. Foto: Reuters
Conchita Wurst, umetniško ime Avstrijca Thomasa Neuwirtha, velja za eno največjih evrovizijskih zvezdnic. Foto: Reuters

Namige o tem, da je ta glasbeni festival postal "preveč gejevski" za trenutno oblast, je zavrnil tudi Orbanov predstavnik za medije Zoltan Kovacs, ki je na Twitterju zapisal: "O čem govorite? To je brezsramno mrhovinarstvo, trač iz vaših liberalnih medijev. Nihče v madžarski vladi nikoli ni rekel, da je Evrovizija 'preveč gejevska'. A dejstva verjetno ne bodo premagala vaše senzacionalistične, liberalne zgodbe ..." Zraven je dopisal ključnik "lažne novice".

Madžarska sicer ni ena izmed stalnih udeleženk izbora za Pesem Evrovzije, saj je na tem festivalu prvič sodelovala leta 1994, od takrat pa se je pojavila še 16-krat. Najboljšo uvrstitev je dosegla prav v prvem nastopu, ko je Friderika Bayer osvojila četrto mesto.