Måneskin po zmagi na Evroviziji nizajo uspehe. Foto: EPA
Måneskin po zmagi na Evroviziji nizajo uspehe. Foto: EPA

Zasedba je ob izdaji novega singla spregovorila na novinarski konferenci, ki je potekala v berlinskem SO36 klubu.

Na sprejemu pri rimski županji, ki jim je podelila priznanje za evrovizijsko zmago. Foto: EPA
Na sprejemu pri rimski županji, ki jim je podelila priznanje za evrovizijsko zmago. Foto: EPA

Frontman skupine Damiano David je povedal, da so pesem MAMMAMIA napisali po slavju na Evroviziji 2021. Na voljo so imeli le nekaj dni, pesem pa je nastala v nekaj urah. S pesmijo se zasedba norčuje iz številnih govoric, ki so se pojavile o zasedbi po njenem nenadnem uspehu v začetku tega leta. "Po Evroviziji smo bili deležni veliko pozornosti. V preteklosti smo velikokrat naredili nekaj, kar se nam je zdelo odlično, vendar so ljudje to kritizirali. To sem želel prenesti v besedilo, ker se to velikokrat dogaja – morda počneš nekaj, za kar se ti zdi, da je super, vendar ljudje tega ne razumejo in o tem dajejo slabe sodbe in slabe komentarje. Hotel sem se ponorčevati iz te situacije."

Obenem v MAMMIMII opozorijo na polemiko na Evroviziji, kjer so Damiana Davida obtožili uživanja kokaina v zaodrju evrovizijskega finala. Obtožbe je ostro zanikal, po preiskavi pa so tudi organizatorji Evrovizije potrdili njegove besede. "Ljudje stalno govorijo o tem, kako se vedemo na odru. Očitali so nam, da smo divji, mamilarji, vendar to je vse naravno. Upam, da bodo ljudje razumeli ironijo, vendar nisem prepričan v to. Pripravljeni smo se spoprijeti s tem."

Måneskin nočejo sodelovati z ostalimi besedilopisci, vse sami ustvarijo. "Če naredimo nekaj dobrega ali slabega, želimo, da je to odvisno od nas samih," je pojasnila bastistka Victoria de Angelis. "Že od začetka pišemo lastno glasbo in to nam gre dobro od rok. Še vedno smo mladi, imamo toliko stvari za pokazati, radi eksperimentiramo in pri tem uživamo."

Frontman je najprej povedal, da velikanski uspeh žanjejo, ker so dobri v tem, kar počnejo. Nadaljeval je: "Mislimo, da zato, ker nikoli ne počnemo ničesar, zaradi česar se ne počutimo neprijetno. Ljudje lahko dejansko vidijo, da se zabavamo, ko opravljamo ali dajemo intervjuje, in da smo prijatelji. Mislim, da so nam ljudje blizu, ker smo normalni 20-letniki, vendar delamo nekaj velikega in pomembnega. Mladim in najstnikom daje upanje, da bodo v prihodnosti lahko naredili nekaj velikega."

Frontman Damiano David. Foto: EPA
Frontman Damiano David. Foto: EPA

De Angelis je nato spregovorila o tem, kako skupina podaja tudi sporočilo s svojim androginim, "spolno nevtralnim" slogom. "To ni nekaj, kar delamo namerno, preprosto takšni smo. Odraščali smo v Italiji, ki je zelo konzervativna država – ljudje mislijo o tebi slabe stvari, če nisi oblečen 'normalno' in to smo kot najstniki velikokrat doživeli. Čutimo, da lahko širimo pozitivno sporočilo tako, da ljudem povemo, da je v redu biti to, kar si."

Basistka je izrazila tudi prepričanje, da se rock glasba "počasi vrača" in da bi moral uspeh Måneskina dati upanje vsem, ki jim drugi pravijo, da ne bodo uspeli.

Pevec je za konec povedal: "Ko mladim dejansko pomagaš, je to velika stvar, saj so prihodnost naše družbe. Ne ustvarjamo glasbe za pohvale ali zato, da bi kaj dobili v zameno. Zdi pa se nam, da delamo nekaj res pomembnega."