14-letnik, ki je očaral Evropo. Foto: EBU (Elena Volotova/Maria Mifsud)
14-letnik, ki je očaral Evropo. Foto: EBU (Elena Volotova/Maria Mifsud)
Stiskali smo pesti za Ulo. Foto: EBU (Elena Volotova/Maria Mifsud)
Na Malti je bilo vzdušje dobro, razigrano in veselo, pravi komentatorka Bernarda Žarn. Že na generalki je bila visoko v zraku slovenska zastava. Foto: EBU (Elena Volotova/Maria Mifsud)
Ula Ložar
Ula je nastopila pod zaporedno številko devet. Foto: MMC RTV SLO

16 mladih in nadobudnih pevcev je na Malti s svojim glasom skušalo prepričati evrovizijsko občinstvo, svoje železo v ognju pa je imela tudi Slovenija. Ula Ložar je s skladbo Nisi Sam/Your Light nastopila pod zaporedno številko devet in na koncu osvojila 12. mesto. 12-letna pevka, ki je skupno nabrala 29 točk z vseh koncev Evrope, svojim oboževalcem na domačih tleh sporoča: "Vedno sledite svojim sanjam. Se vidimo v Sloveniji."

12-letna Ula se je že teden pred spektaklom mudila na Malti, kjer se je skupaj s svojo ekipo in z avtorjema skladbe Nisi sam/Your Light Raayem in Marjetko Vovk pripravljala na sobotni veliki finale.

Že v četrtek zjutraj je na plaži blizu hotela, v katerem prebiva v Valletti, posnela videospot za slovensko različico evrovizijske skladbe, preostali del dneva pa je preživela v dvorani, kjer je najprej prestala drugo vajo, vmes tudi tiskovno konferenco, zvečer pa še vajo s preostalimi petnajstimi tekmovalci.

V petek zvečer je po vaji "oddelala" še generalko (ki se je zavlekla za dobro uro, saj je v dvorani zmanjkalo elektrike), kjer so nastope tekmovalcev ocenjevale nacionalne žirije sodelujočih. "Sploh se nisem ozirala na to, da me je ocenjevala žirija, uživala sem na odru in komaj čakam, da se nocoj vrnem nanj. Navijajte zame," je sporočila Ula.

Glasovi so se prišteli glasovanju občinstva, ki je potekalo na večer finala, in skupni seštevek je dal zmagovalca. Posebnost mladinske Evrovizije pa je, da se države niso javljale v neposredni prenos prek satelita. To nalogo so prevzeli mladi predstavniki 16 držav, med katerimi je veliko starih tekmovalcev.

Ker Slovenija tekmuje prvič, je naše glasove sporočil Gal Fajon, ki je tudi sam glasbenik ter velik ljubitelj stripov in umetnosti. V slovenski žiriji, ki je podelila glasove, so bili Irena Vrčkovnik, Eva Černe, Urša Vlašič, Anže Langus Petrović in Alex Volasko.

Ula je bila za nastop na "Junior" Evroviziji, ki je po zaslugi lanske malteške predstavnice letos potekala na Malti, izbrana na interni avdiciji na začetku septembra. RTV Slovenija je na tem tekmovanju, ki poteka od leta 2003 in na katerem lahko sodelujejo otroci, stari od 10 do 15 let, nastopila prvič.

Gostiteljica prireditve Pesem Evrovizije za otroke, ki nastaja pod okriljem EBU-ja (Evropske zveze radiotelevizij), je bila znana televizijska voditeljica Moira Delia, ki je pred leti že povezovala malteški izbor za Pesem Evrovizije. Izbor je za slovenske gledalce komentirala znana televizijka Bernarda Žarn.

Več podrobnosti o otroški Evroviziji lahko najdete na posebnem interaktivnem zemljevidu.

16 držav, 16 favoritov
Poleg Slovenije se je na malteškem evrovizijskem odru predstavilo še 15 otrok, starih od 10 do 15 let, in sicer iz Armenije, Belorusije, Bolgarije, Cipra, Črne gore, Gruzije, Hrvaške, Italije, Malte, Nizozemske, Rusije, San Marina, Srbije, Švedske in Ukrajine.

Favoriti za zmago so bili vsi, za manjši kazalnik priljubljenosti pa so na spletnem evrovizijskem blogu WiwiBloggs vzeli števec ogledov na YouTubu. Tam je bila v izraziti prednosti najmanjša tekmovalka na letošnji Evroviziji, Bolgarka Krisia. Sledili sta ji predstavnici Nizozemske Julia in predstavnica Belorusije Nadežda Misjakova. Slovenska predstavnica je pred velikim finalom po številu ogledov držala suvereno sedmo mesto.

A zmagovalec Vincenzo je pometel s konkurenco, na koncu so se mu za petami znašli bolgarski predstavniki Krisia, Hasan in Ibrahim - prej favoriti za zmago -, na tretjem mestu pa Armenka Betty.

MestoŠt. točkDržavaIzvajalecSkladba
1.159ItalijaVincenzo CantielloTu primo grande amore
2.147BolgarijaKrisia, Hasan in IbrahimPlanet of the Children
3.146ArmenijaBettyPeople Of The Sun
4.116MaltaFederica FalzonDiamonds
5.96RusijaAlisa KozhikinaDreamer
6.74UkrajinaSympho-Nick Spring will come
7. 71BelorusijaNadezhda MisyakovaSokal (Falcon)
8.70NizozemskaJuliaAround
9.69CiperSophia PatsalidesI pio omorfi mera – The most beautiful day
10.61Srbija Emilija Djonin Svet u mojim očima / World In My Eyes
11.54GruzijaLizi Japaridze (Lizi Pop)Happy Day
12.29Slovenija Ula Ložar Nisi sam / Your Light
13.28ŠvedskaJulia KedhammarDu är inte ensam
14.24Črna goraMaša Vujadinović & Lejla VulićBudi dijete na jedan dan
15.21San MarinoThe Peppermints Breaking My Heart
16.13HrvaškaJosieGame over

https://4d.rtvslo.si/arhiv/bansi/174304539