Maraaya bosta nastopila v drugem predizboru 21. maja pod zaporedno številko 16. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya bosta nastopila v drugem predizboru 21. maja pod zaporedno številko 16. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Lado Leskovar
Lado Leskovar letošnjo evrovizijsko pesem označuje za moderno in poslušljivo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Alenka Gotar
"Slovenci so našli to zmes, ki je nagovorila celotno Evropo. Ne smemo pozabiti, da smo na lestvicah zelo visoko. Mislim, da skladba veliko obeta, gre v ušesa. Tiste tri minute bodo pustile vtis in ljudje bodo glasovali," je dejala Gotarjeva. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nuša Derenda. Foto: Anže Vrabl
Nuša Derenda si z Darjo Švajger še vedno deli najvišjo slovensko uvrstitev na Evroviziji - 7. mesto. Foto: Anže Vrabl

Lado Leskovar, Vili Resnik, Nuša Derenda in Alenka Gotar - štirje nekdanji predstavniki Slovenije na izboru za pesem Evrovizije so enotni v mnenju, da lahko Slovenija letos poseže visoko.

Pred 48 leti je na Dunaju Leskovar prepeval Vse rože sveta ter tako predstavljal Slovenijo in Jugoslavijo. "Spomini so zanimivi. Na Dunaju sem nastopil, ker je leto pred tem na Evroviziji zmagal Udo Jürgens s pesmijo Merci Cherie. Zanimivo je to, da sem to pesem že v 14 dneh posnel v slovenščini in jo potem čez tri, štiri mesece pel v angleškem jeziku v Londonu, da bi potem naslednje leto predstavljal Slovenijo in Jugoslavijo na Evroviziji," je strnil svojo pot do Dunaja Leskovar.

"Z mano v garderobi je bil Claudio Villa, največja zvezda italijanske kancone, ki ga žal ni več. Tudi Uda ni več. Tako da so spomini lepi, nerodno mi je samo, ker sam še vedno pojem in nastopam, veliko mojih kolegov pa ni več. Imam 73 let in nimam namena, da bi se ustavil," je dodal pevec.

Spomini počasi bledijo, pravi Derenda. "Vsako leto se nekaj zgodi, da se spomnim na Evrovizijo. Ne, saj je ne morem pozabiti. Tedensko, vsaj nekajkrat na teden, zapojem Energy. Te skladbe se ne bom "rešila" (smeh). Vesela sem, da sem imela to priložnost. Leta tečejo," je priznala Derenda, ki je na evrovizijskem odru stala pred 14 leti.

"To bo vedno del mene in tudi ljudje ne bodo tako hitro pozabili na pesem, ker smo naredili dober rezultat. Skladba ima pozitiven, energičen naboj. Velikokrat bi rada zapela kakšno drugo skladbo, pa me prosijo, naj zapojem Energy, ki jim bo dal energijo," je priznala pevka.

Ob spominu na svoj nastop še vedno stisne pri srcu Resnika, ki je leta 1998 na evrovizijskem odru prepeval Naj bogovi slišijo: "Spremljam Evrovizijo, ker je to del mene in mojega življenja, dela. Priznam, da zadnje čase ne v neposrednem prenosu, ker nastopam. In ko nastopam ob petkih in sobotah, gledam posnetek. Prej pa izvem, kdo je zmagal."

Vse o poti Maraaye na Dunaj najdete na:

- uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in na naši interaktivni podstrani.

Rezervirane napovedi
21. maja bo tudi on stiskal pesti za Maraayo, z njim pa tudi Gotarjeva, ki je leta 2007 s pesmijo Cvet z juga priborila Sloveniji mesto v finalu. "Mislim, da Raay in Marjetka delata vse prav - vse od promocije do vsega spremljajočega dogajanja. Skladba je dobra. Pravilno so jo predstavili v domačih in tujih medijih. Mislim, da bi to, kar delata ona, z znanjem, ki ga imam danes, delala tudi jaz. Mislim, da se lahko letos že vnaprej veselimo zelo dobre uvrstitve," je prepričana Gotarjeva.

Vsi štirje sogovorniki so se strinjali, da je pesem zelo dobra, toda pri napovedih so ostali zadržani. "Naj delata naprej tako, kot počneta zdaj. Želim si samo, da bi jih Slovenija podprla, tako kot je mene. In še bolj. In da se veselimo vsega, kar pride," je strnila Gotarjeva.

Kaj menijo o pesmi, si lahko pogledate v spodnjem videu.