Nemo. Foto: Reuters
Nemo. Foto: Reuters

To je tretja evrovizijska zmaga za Švico, ki je na tem tekmovanju nastopila že 63-krat. V evrovizijsko zgodovino se je zapisala kot prva zmagovalka tega tekmovanja, saj je leta 1956 s pesmijo Refrain slavila Lys Assia. Drugo zmago pa je Švici leta 1988 pripela slavna Celine Dion s skladbo Ne partez pas sans moi. Na novo zmago so tako čakali kar 36 let.

The Code je pesem o potovanju, ki ga je Nemo začel_a s spoznanjem, da se ne identificira kot moški ali ženska. V svoji glasbi se ukvarja s temami, kot so spolna identiteta, duševno zdravje in iskanje svojega mesta na tem svetu.

Slovensko glasovanje ljudstva. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Slovensko glasovanje ljudstva. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Nemo se je rodil_a v Bielu, manjšem dvojezičnem mestu v kantonu Bern. Čez noč je postal_a slaven_a leta 2016, leta 2020 je začel_a pisati in producirati glasbo tudi za druge glasbenike, obenem pa se je lotil_a pesmi v angleščini. Že od majhnega igra violino, pa tudi klavir in bobne. Kot je dejal_a na novinarski konferenci, je vesel_a, da je lahko odraščal_a v okolju, kjer je bil_a sprejet_a tak_a, kot je.

Napeta razglasitev rezultatov

Po glasovanju strokovnih žirij je Nemo premočno vodil_a, s 365 glasovi, a so hrvaškemu predstavniku gledalke in gledalci po Evropi namenili največ točk (337), tako da se je zavihtel na prvo mesto. Kljub vsemu je na koncu slavil_a Nemo s skupno 591 glasovi, pred Baby Lasagno, ki jih je zbral 547.

Sledili so Ukrajina (453), Francija (445) in Izrael (375). Slovenija se je s 27 točkami (15 glasov žirije in 12 glasov ljudstva) na koncu uvrstila na 23. mesto.

Končni rezultat. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Končni rezultat. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot omenjeno, je največ glasov ljudstva prejel hrvaški predstavnik (337), sledila je izraelska predstavnica Eden Golan s 323 glasovi, ukrajinski duet je prejel 307 točk ljudstva, Švica pa 226.

Slovensko občinstvo je največ glasov namenilo Hrvaški, sledili so Izrael, Ukrajina, Francija, Ciper, Srbija, Švica, Italija, Irska in Švedska.

Zmagovalna skladba 68. Evrovizije: Švica: Nemo - The Code


Raiven dobila 10 točk hrvaške žirije, tri iz Azerbajdžana in dve iz Albanije

Polovico točk so, kot je to v navadi, prispevale nacionalne strokovne žirije. V slovenski žiriji so bili Lea Sirk (predsednica), plesalec in koreograf Matevž Česen, Filip Vidušin (pevec skupine LPS), producent Martin Štibernik ter pevka Maja Keuc. Točke glasovanja slovenske žirije je v Malmö sporočila Lorella Flego. Slovenija je največ, 10 točk, dobila od sosede Hrvaške, tri točke ji je namenil Azerbajdžan, še dve pa Albanija.

Kako so glasovale strokovne žirije?

Točke slovenske strokovne žirije

12 Francija;
10 Švica;
8 Portugalska,
7 Armenija,
6 Hrvaška,
5 Luksemburg.
4 Srbija,
3 Italija,
2 Grčija,
1 Irska.

Prva strokovna komisija, ki je oddala glas, je bila ukrajinska, ki je osem točk podelila Švedski, 10 Irski, 12 pa Švici. Združeno kraljestvo je 12 točk podelilo Portugalski, 10 točk je namenilo Švici, osem pa Hrvaški. Tretji je sporočil glasove Luksemburg: osem točk za Latvijo, 10 za Francijo in 12 za Švico.

Azerbajdžan je četrti naznanil svoje točke. Največ, 12, jih je dal Švici, 10 jih je namenil Irski, osem Luksemburgu. Slovenija je dobila prve točke – prejela je tri. Komisija San Marina je odločila takole: osem za Armenijo, 10 za Italijo in novih 12 za Švico.

Strokovna žirija Malte je 12 točk podarila Švici, 10 Hrvaški in osem Italiji. Tudi Izrael je prejel prve točke – tri. Hrvaška žirija je kar 10 točk namenila Sloveniji, osem točk Irski, 12 pa Portugalski.

Albanija je 12 točk namenila Švici, 10 točk je šlo Italiji, osem pa Armeniji. Sloveniji so namenili dve točki. Češka je osem točk dala Švedski, 10 Švici,12 pa Ukrajini. Razglasitev izraelskih točk so pospremili žvižgi v dvorani – 12 točk je šlo Luksemburgu, 10 točk Nemčiji, osem Ukrajini. Avstralija je namenila 12 točk Irski, 10 Švici in osem Hrvaški. Danska žirija se je odločila, da 12 točk nameni Švici, 10 Franciji in osem Hrvaški.

Tudi Španija je največ, 12 točk, podelila Švici, Irski so namenili 10 točk, osem pa Švedski. Norveška je 12 točk namenila Švici. 10 si jih je po njenem mnenju prislužila Francija in osem Izrael. Nemčija je 12 točk podelila Švedski, 10 Franciji in osem Izraelu. Tamkajšnja strokovna žirija se je odločila, da 12 točk podeli Franciji. Novih 10 točk dobi Portugalska, osem pa Italija. Armenska strokovna žirija se je odločila, da 12 točk podeli Franciji, 10 točk Portugalski, osem pa Italiji.

Stanje po glasovanju strokovnih žirij. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Stanje po glasovanju strokovnih žirij. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Slovenska žirija je 12 točk podelila Franciji, 10 Švici in osem Portugalski. Gruzija je z 12 točkami nagradila Švico. 10 točk je dala Franciji, osem Latviji. Švica je največ točk, 12, podelila Grčiji, Irski 10 točk in Hrvaški osem, Moldavija pa je 12 točk namenila Ukrajini, 10 Italiji in osem Hrvaški.

Tudi grških 12 točk je šlo Švici, 10 Cipru in osem Italiji, estonska žirija pa je 12 točk podelila Švici, 10 Ukrajini in osem Hrvaški. V imenu Nizozemske je glasove je ob glasnih žvižgih iz občinstva sporočil kar vodja tekmovanja Marstin Oesterdahl, ki je dejal, da je komisija 12 točk dala Švici, 10 Franciji in osem Portugalski. Avstrija je 12 točk dala Švici, 10 Italiji in osem Hrvaški. 12 italijanskih točk je pripadlo Švici, 10 jih je osvojila Irska in osem Hrvaška. Tudi Finskih 12 točk je šlo Švici, 10 Hrvaški in osem Ukrajini.

Portugalska strokovna žirija je ključnih 12 točk poklonila Švici, 10 Irski in osem Armeniji. Belgija je 12 točk namenila Franciji, 10 Švici in osem Nemčiji. Islandija je na vrh svoje lestvice uvrstila Francijo, ki ji je dala 12 točk. Švici je namenila 10 točk, osem pa Hrvaški. Latvija je 12 točk poslala v Švico, 10 točk v Francijo in osem v Ukrajino, Poljska pa je podelila 12 točk Švici, 10 Ukrajini in osem Hrvaški. Tudi 12 irskih točk je romalo Švici, 10 Švedski in osem Luksemburgu. Ciper je podelil 12 točk Hrvaški, 10 Franciji in osem Izraelu.

Litva je oddala glasove: 12 točk znova Švici, 10 Hrvaški in osem Portugalski. Srbija je 12 točk dala Hrvaški, 10 točk Švici in osem Franciji. Zadnja je glasovala Švedska: 12 točk za Švico, 10 za Hrvaško in osem za Združeno kraljestvo.

Lanska zmagovalka Loreen je predala kristalni mikrofon. Foto: AP
Lanska zmagovalka Loreen je predala kristalni mikrofon. Foto: AP

Od Švedske do Avstrije (a brez Nizozemca)

Tekmovalni del evrovizijskega finala sta odprla norveška dvojčka Marcus in Martinus, ki sta s skladbo Unforgettable zastopala državo gostiteljico, Švedsko. Oder sta nato zavzeli predstavnici Ukrajine Alyona Alyona in Jerry Heil, ki sta zapeli pesem Teresa & Maria, ki govori o materi Terezi in Devici Mariji. Tretji je nastopil 29-letni nemški glasbenik Isaak, ki je zapel Always On The Run. Po 31 letih se je na Evrovizijo vrnil Luksemburg, in sicer s 23-letno pevko Tali, ki se je predstavila s skladbo Fighter.

Za Tali bi moral na oder stopiti Joost Klein za Nizozemsko, a je bil izključen. Tako je sledil nastop Izraelke Eden Golan s skladbo Hurricane, ki jo je občinstvo v dvorani glasno izžvižgalo, v neposrednem prenosu je bil zvok dvorane (tako kot že v četrtkovem polfinalu) opazno utišan.

Nekdanje evrovizijske zmagovalke Charlotte Perrelli, Carola Haggkvist in Conchita Wurst so popestrile virtualni nastop zasedbe ABBA, ki je na Evroviziji zmagala pred 50 leti. Foto: Reuters
Nekdanje evrovizijske zmagovalke Charlotte Perrelli, Carola Haggkvist in Conchita Wurst so popestrile virtualni nastop zasedbe ABBA, ki je na Evroviziji zmagala pred 50 leti. Foto: Reuters

Šesta se je v finalu predstavila Litva oz. v njenem imenu Silvester Belt s pesmijo Luktelk, kar v slovenščini pomeni (Po)čakaj. Sledil je španski duet Nebulossa in skladba Zorra, ki je v domovini povzročila nekaj razburjenja zaradi neprimernosti izraza – beseda zorra se namreč uporablja kot žaljivka. Deveti so se na oder povzpeli Estonci 5miinust X Puuluup s skladbo (Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (Küll) Midagi, kar v prostem prevodu pomeni "Pravzaprav ne vemo ničesar o teh mamilih", gre pa za najdaljši naslov v evrovizijski zgodovini.

Številka deset je letos pripadala Irski in Bambie Thug, ki je prvi_a nebinarni_a glasbenik_ca na Evroviziji – ker je nastopil_a v prvem polfinalu, v drugem se ji_mu je pridružil_a še Nemo iz Švice. 11. je bil na vrsti Latvijec Dons z balado Holow, ki govori, kot je pojasnil, o spopadanju z lastnimi demoni.

Grčiji je letos finale pripela 37-letna Marina Satti, ki pri ustvarjanju svoje glasbe črpa iz grške, arabske in balkanske glasbene tradicije. Zapela je skladbo Zari, kar v prevodu pomeni Kocka. Sledil je še en predstavnik velike peterice, Olly Alexander iz Združenega kraljestva, kot je pojasnil, njegova skladba Dizzy govori o tem, kako si želi, da se mu zaradi številnih poljubov srčnega izbranca preprosto zvrti.

Raiven na evrovizijskem odru. Foto: Reuters
Raiven na evrovizijskem odru. Foto: Reuters

Drugo polovico nastopov so začeli predstavniki Norveške, petčlanska zasedba Gåte s pesmijo Ulveham. Ta črpa navdih iz srednjeveške balade, prvotna različica skladbe je bila dolga pet minut in 47 sekund. Sledila je še predzadnja od velike peterice, Italijanka Angelina Mango s skladbo La Noia (Dolgčas), za njo pa srbska glasbenica Teya Dora s pesmijo Ramonda, kar je redka roža, ki lahko preživi v zahtevnem okolju in je bila zato med prvo svetovno vojno simbol Srbov.

Voditeljici vseh treh evrovizijskih večerov sta bili Malin Akerman in Petra Mede. Foto: Reuters
Voditeljici vseh treh evrovizijskih večerov sta bili Malin Akerman in Petra Mede. Foto: Reuters

17. na seznamu nastopajočih je bila zasedba Windows95man, ki je s plesno popevko No Rules! na evrovizijski oder prinesla tudi nekaj šaljivosti. Naslednja je bila Portugalka Iolanda z balado Grito, kar pomeni krik, za avtorico pomeni krik samoobrambe in zaupanja vase. Dogajanje sta nato razvnela člana armenske zasedbe Ladaniva s pesmijo Jako, v kateri kritizirata družbene norme.

Pod številko 20 je na odru zaplesala in zapela najmlajša sodelujoča na letošnji Evroviziji, 17-letna Silia Kapsis, ki je s pesmijo Liar zastopala Ciper. Pesem po njenih besedah ne govori o osebi, ampak o zlaganosti sveta. The Code pa je naslov skladbe Nema iz Švice, govori pa o iskanju samega sebe, na to pot je stopil_a, ko je spoznal_a, da se ne identificira kot moški ali ženska in je nebinarna oseba.

Evrovizijski oder ne bi bil pravi brez dvakratne zmagovalke Loreen. Foto: EPA
Evrovizijski oder ne bi bil pravi brez dvakratne zmagovalke Loreen. Foto: EPA

Za Švico je bila na vrsti Slovenija oz. 28-letna akademsko izobražena glasbenica Raiven s svojo Veroniko. Za Raiven pa je na oder stopil predstavnik sosednje Hrvaške in glavni favorit za letošnjo evrovizijsko krono, Baby Lasagna s skladbo Rim Tim Tagi Dim. Čeprav, kot priznava, naslov nima posebnega pomena, pa je drugače z besedilom pesmi – to govori o tem, da s težkim srcem zapustiš svojo domovino v iskanju boljšega, bogatejšega življenja.

Sledila je Nutsa Buzaladze, predstavnica Gruzije, s pesmijo Firefighter, ki govori o "univerzalnem gasilcu" za tegobe tega sveta. Predzadnji je evrovizijski oder zavzel Slimane iz Francije s pesmijo Mon Amour, o kateri pravi, da gre za univerzalno ljubezensko pismo. Tekmovalni del 68. Evrovizije je sklenila avstrijska predstavnica Kaleen s plesno popevko We Will Rave.

Slovenija: Raiven - Veronika

Tudi finalni večer sta povezovali stara znanka Evrovizije, švedska voditeljica Petra Mede, in švedsko-ameriška igralka Malin Akerman. Prenos na TV SLO 1 je komentirala Mojca Mavec, na Valu 202 pa je dogajanje spremljal Maj Valerij v družbi Igorja Bračiča.

Sorodna novica Video: od Švedske do Avstrije in vsi ritmi vmes – oglejte si znova "razred 2024"

Finale v senci diskvalifikacije Nizozemca

Sklepno dogajanje v evrovizijskem Malmöju je bilo v senci "šokantne" odločitve EBU-ja, da zaradi incidenta, spora z izraelsko snemalko, prepove nastop Nizozemcu Joostu Kleinu, ki je s pesmijo Europapa kotiral precej visoko. Kot navaja nizozemska javna radiotelevizija Avrotros, je izraelska snemalka Kleina snemala v zakulisju po koncu polfinalnega nastopa, čeprav je bilo vnaprej dogovorjeno, da se tekmovalcev v zaodrju ne snema. "Joost je večkrat jasno nakazal, da ne želi, da ga snemajo. To ni bilo spoštovano. Vse skupaj je vodilo h grozilni kretnji proti snemalki. Joost se snemalke ni dotaknil," so zapisali.

Naknadno je nizozemska televizija Avrotros sporočila, da – ker je njihov predstavnik s tekmovanja izključen – ne vidijo razloga, da bi v tekmovanju sodelovali, zato tudi ne bodo predali oz. sporočili glasov svoje žirije. Kot omenjneo, je njihove glasove prebral izvšni producent tekmovanja Martin Österdahl. Napovedali so tudi tožbo EBU-ja.

Zaradi vedenja članov izraelske delegacije so se pritožili tudi nekateri drugi izvajalci oz. delegacije – da so podali prijavo, sta potrdila portugalska radiotelevizija in predstavnik_ca Irske Bambie Thug. Svojevrstni protest je uprizoril tudi Francoz Slimane, ki je med vajo namesto a capella delčka pesmi nagovoril občinstvo in pozval k miru.

Tako kot v četrtek, na dan drugega polfinala, so v Malmöju tudi v soboto potekali propalestinski protesti – po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na podatke policije, se je na ulicah zbralo od šest do osem tisoč ljudi.