33-letna Jana Šušteršič je leta 2015 sodelovala na Emi, štiri leta pozneje pa skuša na Evrovizijo priti prek srbskega izbora Beovizije. Tam vse stavi na pesem Viktorija. Foto: Urša Premik
33-letna Jana Šušteršič je leta 2015 sodelovala na Emi, štiri leta pozneje pa skuša na Evrovizijo priti prek srbskega izbora Beovizije. Tam vse stavi na pesem Viktorija. Foto: Urša Premik

33-letna Jana se je z glasbo začela ukvarjati že v otroštvu, širna Slovenija pa jo je spoznala leta 2014 na slovenskem šovu talentov, na katerem je na koncu tudi slavila. Leto pozneje je nastopila na Emi s pesmijo Glas srca, leta 2017 pa je sodelovala tudi na Slovenski popevki s pesmijo Sama. Zdaj je ena izmed finalistk Beovizije, srbskega izbora za Pesem Evrovizije.

Trdno verjamem, da je tisto, kar osvoji ljudi, iskrenost, dobra pesem, vzdušje, ki ga ustvarite, in seveda glas.

Recept za zmago na Evroviziji

V igri za evrovizijsko vstopnico je bilo 24 pesmi – prvi polfinale je potekal že včeraj, drugi, ko je nastopila tudi Jana pod zaporedno številko osem, pa je bil na sporedu nocoj. Iz vsakega polfinala se je po šest pesmi uvrstilo v veliki finale, ki bo na sporedu v nedeljo, 3. marca.

Za eno izmed favoritinj za končno zmago velja tudi Jana, ki stavi na pesem Viktorija, za katero stoji priznani besedilopisec Vladimir Graić, eden izmed žirantov na slovenskem izboru za Pesem Evrovizije, Emi 2019, in predvsem avtor zmagovalne evrovizijske pesmi Molitva, s katero je leta 2007 zmagala Marija Šerifović.

Jana Šušteršič - Sama

Pesem Viktorija bi seveda rada predstavila širnemu evrovizijskemu občinstvu: "Neverjetna izkušnja bi bila, če bi to lahko predstavila tudi v Izraelu." Kot je povedala Jana, ji je v čast in zadovoljstvo sodelovati z Graićem, ki ju druži veliko stvari: "Oba od sebe vedno pričakujeva veliko, ampak tokrat si ne dovoliva, da se odvzame pozornost s same pesmi in sporočila, ki ga želimo poslati ljudem." In kakšno je sporočilo pesmi Viktorija: "Viktorija so vztrajnost, male zmage, sanje, ki se začnejo zjutraj, dvig po padcu, rama v brezupu … Glasbeno na nevsakdanji način opiše vsakdanji koncept trpljenja in boja, o katerem drugi nič ne vejo. Tekstualno pa gre za čist in topel način, da tej teži vsakodnevja dodamo tako potrebno luč."

Jana Šušteršič se je izpopolnjevala na prestižni fakulteti moderne glasbe Berklee College of music v Bostonu. Foto: Urša Premik
Jana Šušteršič se je izpopolnjevala na prestižni fakulteti moderne glasbe Berklee College of music v Bostonu. Foto: Urša Premik
Jana Šušteršič je leta 2015 tekmovala na Emi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Jana Šušteršič je leta 2015 tekmovala na Emi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Moj dom je povsod, kjer je glasba, kjer so dobrosrčni ljudje, ki jih imam rada. Res je tudi, da sem od otroških dni mali nomad. Trenutno sem vsakih nekaj dni med Beogradom in Ljubljano, tako poslovno kot družinsko. Zemun in Medvode sta moji zatočišči in mesti, ki ju pojmujem kot svoj dom.

Kje je njen dom?

V Ljubljani rojena pevka je kot otrok ločenih staršev, očeta Slovenca in matere Srbkinje, živela med Slovenijo in Srbijo. Prav tu je preživela največ časa: "V Srbiji sem se šolala in odraščala od četrtega leta naprej. Tam sem živela do svojega 25. leta in bilo bi mi v veliko čast, če bi predstavljala državo, ki me je značajsko in glasbeno izoblikovala."

Zaznamovala pa jo je tudi Slovenija: "Od četrtega leta sem prihajala na obisk k očetu dvakrat na leto in se mimogrede naučila slovenskega jezika. Rada imam jezike in predvidevam, da se jih kot glasbenica zlahka naučim. Dokler nisem nastopila v šovu Slovenija ima talent, so v Sloveniji zame vedeli le magična slovenska narava, očetova družina in nekaj prijateljev (smeh). Ta šov me je postavil na slovensko glasbeno prizorišče. Resnično nisem vedela, kaj lahko pričakujem, ko sem se prijavila, ampak naletela sem na neverjeten odziv slovenske javnosti, ki še vedno traja. Hvaležna sem za to podporo."

Z glasom je osvojila vso Slovenijo. Foto: Urša Premik
Z glasom je osvojila vso Slovenijo. Foto: Urša Premik

Študij na Berkleeju
Svojo profesionalno pevsko kariero je začela v Srbiji leta 2003, pela je v znani srbski skupini Neverne bebe. To je morala leta 2011 zapustiti zaradi odhoda na prestižno fakulteto moderne glasbe Berklee College of music v Bostonu, kjer je uspešno opravila avdicijo in kjer ji je po končanem šolanju diplomo izročil legendarni Jimmy Page. "V ZDA sem vzpostavila stik z nekaj največjimi imeni glasbe, ki so obenem najskromnejši, najmodrejši in najdobrosrčnejši ljudje, ki sem jih spoznala."

Pesem je čudovita. Drugačna, spevna, čista, je nekakšen obliž na rano. Želim jima vso srečo v Izraelu, če se tam vidimo, jima bom te želje predala tudi v živo.

O zmagovalni pesmi Eme 2019

Čas, preživet na Berkleeju, je izbrusil že naučeno, prinesel ji je nov zagon, raznolikost in ustvarjalnost: "Uspelo mi je priti do točke, ko sem se počutila še bolj izpopolnjena in samostojna glasbenica – zdaj sama pišem, aranžiram, produciram pesmi. Predavam petje in klavir, vodim glasbene delavnice. Tam sem prepoznala svoje potenciale, raziskala in nadgradila svoje petje."

Ema 2015: Jana Šušteršič - Glas srca

Kmalu minialbum
Jana, ki igra tudi na klavir, je zelo raznovrstna pevka – pela je od rocka do popa, sodelovala je na Slovenski popevki: "Rada imam svojo posebno glasbeno pot. Vsak korak v karieri me je naredil takšno, kakršna sem, in ponosna sem na doseženo in naučeno, najbolj od vsega pa me zanima, kaj glasba pripravlja za naju v prihodnosti." Želja ne manjka, jasno pa je, da v kratkem prihaja njen minialbum, kar jo trenutno poleg nastopa na Beoviziji najbolj veseli.

Mislim, da vedno in povsod obstaja prostor za nadarjene in delavne ljudi, čeprav bi glasno pozvala medije v Srbiji in Sloveniji, da morajo najti prostor za mlade in manj komercialne glasbenike. Ne pozabimo, da je ves mainstream v nekem trenutku nosil etiketo alternative in da žal številne genialne ideje in ljudje propadajo, ker verjamejo, da s tem ne bodo mogli plačati elektrike.

Kako težko je uspeti kot glasbenik v Srbiji in Sloveniji?

Svoje glasbeno znanje prenaša tudi na druge, po končani diplomi na Berkleeju je magisterij nadaljevala na njegovi izpostavi v Valencii. Tam je delovala tudi kot glasbena pedagoginja, predavala je še na nekaj šolah v Španiji, pa tudi v Srbiji, svoje glasbene, pevske in klavirske delavnice pa namerava v prihodnje začeti tudi v Sloveniji. "Rada imam pedagoško delo in zaljubljenost ljudi v glasbo. Delam tako z amaterji kot profesionalci ... Učim najmlajše od komaj treh let, najstarejši učenec pa ima 59 let."

Leta 2017 pa je sodelovala na Popevki. Foto: Jani Ugrin
Leta 2017 pa je sodelovala na Popevki. Foto: Jani Ugrin

Glasba vse na svetu
Glasba je njeno življenje: "Poleg družine mi glasba pomeni vse na svetu. Je moja najboljša prijateljica, z njo se prebujam, zaspim, izražam, sanjam, vstajam, diham in živim. Odrekanja so od vedno bila, še vedno so kdaj težka, ampak na koncu dne vem, da vse to počnem zaradi ljubezni do glasbe, spoštovanja do talenta, ki mi je dan, in vseh tistih, ki jim moja glasba in energija veliko pomenita."

Za konec nas je zanimalo, kaj so njene želje za prihodnost, prek Evrovizije doseči širno občinstvo in uspeh v tujini? "Iz vaših ust v božja ušesa (smeh)! Kar zadeva mene, še naprej živim svoje sanje in se jim trudim slediti."

Jana Šušteršič je odraščala med Srbijo in Slovenijo. Foto: Urša Premik
Jana Šušteršič je odraščala med Srbijo in Slovenijo. Foto: Urša Premik