Maruv je veljala za eno izmed favoriitnj za končno zmago na Evroviziji 2019. Foto: EPA
Maruv je veljala za eno izmed favoriitnj za končno zmago na Evroviziji 2019. Foto: EPA

Na začetku tedna so mediji poročali, da zmagovalka ukrajinskega izbora za nastop na Evroviziji Maruv, ki so jo številni že uvrščali med favoritinje za evrovizijsko zmago, ne bo ukrajinska predstavnica na tem evropskem tekmovanju.

Ukrajinska javna radiotelevizija UA:PBC je od 27-letnice, ki je v soboto Ukrajince prepričala s pesmijo Siren Song, zahtevala, da v 24 urah po zmagi podpiše pogodbo, s katero bi se zavezala, da začasno ne bo nastopala v Rusiji.

Glasbenica jim je zagotovila, da bo odpovedala prihajajočo turnejo po Rusiji, vendar pogodbe ni želela podpisati, ker naj bi vsebovala še nekaj spornih določil. Kot je dejala, ne bo dovolila, da jo uporabljajo kot politično orožje. Radiotelevizija se je takoj lotila iskanja novega predstavnika, kar pa ni obrodilo sadov, saj sta nastop v Izraelu zavrnili tudi drugo- in tretjeuvrščena skupina Freedom Jazz in Kazka. Nato so sporočili, da se letos Ukrajina umika iz tekmovanja.

"Letošnji nacionalni izbor je opozoril na sistemsko težavo z glasbeno industrijo v Ukrajini – povezavo glasbenikov z agresorsko državo, s katero smo že peto leto v vojaškem konfliktu. Medtem ko so za nekatere te povezave sprejemljive, so drugi nad njimi ogorčeni in jih ne sprejemajo. Glede na trenutni položaj in v skladu z ukrajinskim zakonom o javni radioteleviziji ter zaradi pretirane politizacije nacionalnega izbirnega postopka smo se odločili, da se umaknemo iz tekmovanja za Pesem Evrovizije," so v izjavi za javnost zapisali v UA:PBC-ju.