Komentarji, kot sta naslednja, se kar vrstijo na družbenih omrežjih. "100-odstotno bojkotiram Evrovizijo, ker so se odločili vključiti Izrael in Azerbajdžan kljub njunim grozotam in zločinom proti človeštvu." "Združeni z glasbo ali združeni z zagrešitvijo genocida? Izrael mora oditi. Enako se je zgodilo z Rusijo. Ploskate nasilju in genocidu in ju odobravate."

Izrael je štirikrat slavil na Evroviziji, nazadnje leta 2018, ko je Netta evrovizijsko občinstvo osvojila s pesmijo Toy. Foto: Reuters
Izrael je štirikrat slavil na Evroviziji, nazadnje leta 2018, ko je Netta evrovizijsko občinstvo osvojila s pesmijo Toy. Foto: Reuters

EBU se je odločil odzvati na takšne komentarje z uradno izjavo. V tej je sodelovanje Izraela na Evroviziji najprej opravičil z besedami, da je tekmovanje za pesem Evrovizije tekmovanje za javne radiotelevizije iz vse Evrope in Bližnjega vzhoda, piše Euronews.

"To je tekmovanje za izdajatelje televizijskih programov – ne za vlade – in izraelski javni izdajatelj televizijskih programov sodeluje na tekmovanju že 50 let." Nadaljevali so: "EBU je organizacija, ki jo vodijo članice. Vodstveni organi EBU-ja, ki jih vodi upravni odbor, zastopajo člane. Ti organi so ocenili seznam udeležencev in odločili, da izraelska javna radiotelevizija izpolnjuje vsa pravila. Skupaj s 36 drugimi državami bo lahko sodelovala na tekmovanju prihodnje leto."

EBU se je pri odločitvi oprl na trenutni odnos drugih mednarodnih organizacij do Izraela. "Trenutno obstaja vključujoč odnos do izraelskih udeležencev velikih tekmovanj. Pesem Evrovizije ostaja nepolitični dogodek, ki z glasbo združuje občinstvo po vsem svetu."

Primerjave med dovoljenjem Izraelu in prepovedjo Rusiji (leta 2022 je bila izključena iz Evrovizije zaradi invazije v Ukrajini) je EBU obrazložil: "Po invaziji v Ukrajini so se vodstveni organi EBU-ja odločili, da Rusijo izključijo s Pesmi Evrovizije, kjer naj bi tekmovala skupaj z Ukrajino. Kot že rečeno, je Pesem Evrovizije tekmovanje za televizijske hiše. Po ponavljajočih se kršitvah članskih obveznosti in kršitvah vrednot javnih medijev je bila Rusija suspendirana."