Prebivalci žepne državice bodo lahko znova uživali v Evroviziji. Foto: EPA
Prebivalci žepne državice bodo lahko znova uživali v Evroviziji. Foto: EPA

Slovenci smo se z zasedbo 1X Band in skladbo Tih deževen dan ljubiteljem Evrovizije prvič predstavili leta 1993, pred natanko tridesetimi leti. Prav toliko časa je minilo tudi od zadnjega nastopa Luksemburžanov na enem najbolj pričakovanih vsakoletnih glasbenih dogodkov. Skupina Modern Times je takrat s pesmijo Donne-moi une chance dosegla eno izmed slabših uvrstitev države, ki spada med sedmerico tekmovalk prve izvedbe Evrovizije leta 1956.

Po dolgem premoru so se Luksemburžani odločili, da na tekmovanje prihodnje leto znova pošljejo svojega predstavnika. Petkratni zmagovalci Evrovizije (po številu zmag si s Francijo, Veliko Britanijo in Nizozemsko delijo tretje mesto) bodo tako po treh desetletjih skušali v svojo vitrino dodati še šesto glasbeno lovoriko.

Odločitev luksemburške radiotelevizije (RTL), da se znova pridruži evrovizijskemu dogajanju, je pred kratkim podprla tudi vlada te žepne državice. "Navdušeni smo, da lahko na Evroviziji po tridesetih letih znova pozdravimo Luksemburg," je povedal glavni nadzornik tekmovanja Martin Österdahl in dodal, da je država ena izmed najuspešnejših tekmovalk vseh časov, kljub dolgi odsotnosti. "Zelo se veselim izbora mreže RTL in njihove vrnitve na največji glasbeni dogodek v letu 2024," je sklenil.

Ob tem je prvi mož luksemburške radiotelevizije Christophe Goossens povedal, da se izjemno veseli ponovnega sodelovanja Luksemburžanov, še bolj pa ga veseli, da RTL čaka razburljiva naloga – določiti predstavnika na Evroviziji prihodnje leto. "Kot medij, ki je predan prebivalcem Luksemburga, smo že v pričakovanju prenosa glamurozne prireditve, naši gledalci bodo lahko Evrovizijo uživali v vsem svojem sijaju," je še dodal.

Sicer bo izbor primernih izvajalcev za RTL še posebej zahteven, saj so zaradi majhnosti državo večinoma zastopali tuji, predvsem francoski glasbeniki.