Utrinek z nastopa LPS. Foto: AP
Utrinek z nastopa LPS. Foto: AP

Marius Bear iz Švice, Rosa Linn iz Armenije, Systur iz Islandije, Monika Liu iz Litve, MARO iz Portugalske, norveški predstavniki Subwoolfer, Grkinja Amanda Georgiadi Tenfjord, Kalush Orchestra iz Ukrajine, moldavski predstavniki Zdob şi Zdub & Frații Advahov in S10 iz Nizozemske so prvi finalisti letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije. V finalu se bodo pridružili veliki peterici (predstavnikom Francije, Španije, Nemčije, Velike Britanije in Italije) in še 10 finalistom, ki jih bo Evropa izbrala v drugem polfinalu, ki bo v četrtek.

Seznam prvih desetih evrovizijskih finalistov. Foto: TV Slovenija
Seznam prvih desetih evrovizijskih finalistov. Foto: TV Slovenija

Slovenijo je zastopala skupina LPS s pesmijo Disko. Vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni in na baskitari Zala Velenšek ter klaviaturist Žiga Žvižej so stavili na mladostniško energijo in diskoritme. Pred nastopom so bili sicer zelo samozavestni, saj so bili prepričani, da so dobro opravili že generalko, ki so jo ocenjevale strokovne žirije.

LPS: Že sama uvrstitev na Evrovizijo nekaj izjemnega za tako mlade, kot smo

"Naša celotna evrovizijska izkušnja se je začela dosti nepričakovano, dosti spontano," je po polfinalu dejal Filip Vidušin in dodal, da je že sama uvrstitev na Evrovizijo "nekaj izjemnega", ki se tako mladim, kot so, le redko zgodi. "Zelo smo hvaležni za to celotno izkušnjo," so še dodali člani zasedbe v prvi izjavi ter poudarili, da so bili z vsemi nastopi zelo zadovoljni: "Naredili smo to, kar smo želeli. Pokazali smo se Evropi."

Sorodna novica Bi bil vaš izbor podoben? Katere pesmi so vas najbolj prepričale?

Glasove so nocoj poleg nastopajočih držav oddajali tudi v Italiji in Franciji. Kot je znano, gledalci s telefonskim glasovanjem (in prek uradne evrovizijske aplikacije) prispevajo polovico glasov, polovico pa nacionalne žirije. Slovensko so sestavljali: Alenka Godec (predsednica), Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač.

Drugi polfinale v četrtek, finale v soboto

Na tokratni, že 66. izvedbi največjega evropskega glasbenega dogodka sodeluje 40 držav – po premoru sta se v evrovizijski cirkus vrnili Armenija, ki je lani nastop odpovedala zaradi vojnih razmer v Gorskem Karabahu, in Črna gora, ki lani ni sodelovala zaradi "skromnih rezultatov" in finančnih razlogov. Prvotno je bilo sicer napovedanih 41 držav udeleženk, a so pri EBU-ju zaradi vojne z Ukrajino s tekmovanja izločili Rusijo.

Slovenija: LPS – Disko

Drugi polfinale bo v četrtek, ko se bodo predstavili izvajalci iz osemnajstih držav, in sicer Finske, Izraela, Srbije, Azerbajdžana, Gruzije, Malte, San Marina, Avstralije, Cipra, Irske, Severne Makedonije, Estonije, Romunije, Poljske, Črne gore, Belgije, Švedske in Češke. Prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Veliki finale bo v soboto, prav tako ob 21. uri, s prenosom na TV SLO 1 in MMC-ju. Tudi prhajajoča dva evrovizijska večera bo dogajanje komentiral Andrej Hofer, slovenske glasove pa bo v soboto v Torino sporočila Lorella Flego. Voditelji vseh evrovizijskih večerov so Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika.

Pesem Evrovizije 2022, 1. predizbor iz Torina

Sodeč po stavnicah najbolje kaže Ukrajini in Grčiji, za petami sta jima Norveška in Nizozemska, visoko se uvrščata tudi Armenija in Portugalska.

Evrovizija tokrat poteka v Italiji tretjič. Sosedje so tekmovanje gostili že leta 1965, ko je potekalo v Neaplju, in 1991, ko ga je gostil Rim. Tretjo zmago so, kot je znano, Italiji lani pripeli Måneskin.

Pesem Evrovizije 2022 lahko spremljate na MMC-jevem evrovizijskem portalu, na Facebooku, Instagramu in YouTubovem kanalu. Več o samem izboru za pesem Evrovizije 2022 pa lahko spremljate na uradni spletni strani www.eurovision.tv.