"Tudi če bi prišla v finale, vem, da bi bila zadnja." Foto: EBU

Prvi finalisti letošnje Evrovizije so Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska, to pa pomeni, da v finalu na oder ne bodo stopili predstavniki Danske, Avstrije, Albanije, Hrvaške, Bolgarije, Latvije in Slovenije.

Na družbenih omrežjih so se vsula mnenja, kako bi moral večer potekati drugače. Večina spremljevalcev Evrovizije je bilo namreč ogorčenih, da zastopnica Albanije Ronela Hajati s pesmijo, ki so jo domačini dobro sprejeli, ni napredovala v naslednji krog – po njihovo naj bi si pevka to zaslužila.

"Bodi ponosna nase, zažigala si," je zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Twitter, ki takega izida ni pričakoval. "Tudi če bi prišla v finale, vem, da bi bila zadnja," pa je zatrdila albanska predstavnica na družbenem omrežju Instagram in poudarila, da ima sicer občinstvo vedno prav, poroča srbski medij B92.

Hrvaška naj bi bila žrtev tujih interesov

Poleg Albanije naj bi bila po mnenju ljudstva "okradena" tudi latvijska pesem, ki je sicer zaživela na družbenem omrežju TikTok, v srcih oboževalcev naj bi kraljevala tudi Avstrija. Presenečeni naj bi bili predvsem nad tem, da sta si mesto v finalu prislužili Švica in Islandija.

Hrvatica Mia Dimšić naj bi bila po mnenju hrvaškega strokovnjaka za stike z javnostmi Vedrana Strukarja "žrtev tujih interesov in ambicij ter prepuščena sama sebi", tako pa je v nasprotju s švicarsko balado izpadla.

Bolgarske predstavnike, ki so sicer svojo pot na evrovizijskem tekmovanju prav tako končali v polfinalu, je nekdo označil za novo različico lanskih zmagovalcev Evrovizije Måneskin. Tudi rokerski Danski je uvrstitev v finale spodletela. Eden izmed uporabnikov je celotno izkušnjo prvega polfinala Evrovizije povzel z videom igralke Jamie Lee Curtis, ki izgovarja besede "bes, travma in posttravmatski stres".

Poslovili so se tudi slovenski LPS

Veliko odzivov se je nanašalo tudi na predstavnike Slovenije, ki naj bi bili prav tako nepravično prikrajšani za finale. "Naša celotna evrovizijska izkušnja se je začela dosti nepričakovano, dosti spontano," je po polfinalu dejal Filip Vidušin in dodal, da je že sama uvrstitev na Evrovizijo "nekaj izjemnega", ki se tako mladim, kot so oni, le redko zgodi. "Zelo smo hvaležni za to celotno izkušnjo," so še dodali člani zasedbe v prvi izjavi in poudarili, da so bili z vsemi nastopi zelo zadovoljni: "Naredili smo to, kar smo želeli. Pokazali smo se Evropi."

Drugi polfinale bo v četrtek, ko se bodo predstavili izvajalci iz osemnajstih držav, in sicer Finske, Izraela, Srbije, Azerbajdžana, Gruzije, Malte, San Marina, Avstralije, Cipra, Irske, Severne Makedonije, Estonije, Romunije, Poljske, Črne gore, Belgije, Švedske in Češke. Prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Veliki finale bo v soboto, prav tako ob 21. uri, s prenosom na TV SLO 1 in MMC-ju.

Sodeč po stavnicah, najbolje kaže Ukrajini in Grčiji, za petami sta jima Norveška in Nizozemska, visoko se uvrščata tudi Armenija in Portugalska.

Foto: AP
Foto: AP