V prvem polfinalu bo nastopilo deset izvajalcev. Foto: RTV SLO
V prvem polfinalu bo nastopilo deset izvajalcev. Foto: RTV SLO

V dveh predizborih za EMO 2022 bo slišati 20 tekmovalnih skladb. Prvi polfinalni izbor bo na TV SLO 1 to soboto, 5. februarja, ob 20.20, ko se bo predstavilo deset izvajalcev in izvajalk.

Vse tri EMI posvečene februarske sobote bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Foto: Televizija Slovenija
Vse tri EMI posvečene februarske sobote bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Foto: Televizija Slovenija

Nastopajoči se bodo predstavili v naslednjem vrstnem redu: July Jones, David Amaro, Le Serpentine, Bowrain & Brina, LUMA, Stela Sofia, Jonatan Haller, Batista Cadillac, Zala Smolnikar - Z Á L I in Manouche.

Tekmovalci v zadnjih dneh intenzivno vadijo za sobotni nastop. Tri zmagovalce izbrala strokovna žirija, tri pa bo prek telefonskega glasovanja izbralo občinstvo – zato vas izvajalci vabijo h glasovanju.

Tekmovalci vabijo h glasovanju

July Jones želi pokazati, da "imajo punce moč in so med seboj različne". Obljublja šov z veliko plesalkami, backvokalistkami in bobnarko. Gledalcem sporoča, da kot sodobna pevka predstavlja novo moderno obdobje, na Evroviziji pa "gre prav za to".

David Amaro glede svoje ode ljubezni pravi, da ti "ljubezen lahko polepša življenje, lahko pa ti ga uniči". Želi si, da bi ga ljudje med nastopom začutili in da bi se jih nastop dotaknil, saj je to bistveno. "Ne bom rekel, da glasujte zame, a če ste dovolj zreli, boste glasovali zame," poziva občinstvo.

Rockovska zasedba Le Serpentine s pesmijo Tudi teb se lahko zgodi sporoča, da se lahko zgodi kar koli. "Tudi nam se lahko zgodi, da gremo v Torino (na Evrovizijo, op. a.)," pravijo in se občinstvu predstavljajo kot "izvirni, malo drugačni, malo alternativni". "Drugačno je zmeraj dobro," pravijo.

Bowrain in Brina, skladatelj in vokalistka, sodelujeta prvič. "Skladba govori o tem, da mladi nočejo biti zaman," sporočata, pri čemer se jima bodo med drugim na odru pridružili tudi člani pevskega zbora OŠ Ledina. Občinstvu sporočata, da imata "ful dober komad".

Dvojec LUMA sestavljata Lucija in Martin skušata v skladbi All In naslikati "človeški odnos prek referenc na gambling in igranje s čustvi". Upata, da bo pesem občinstvu všeč, na vprašanje, zakaj naj glasujejo zanju, pa odgovarjata: "Ni treba, če nočejo. Bova pa vesela, če bodo. Upava, da jim bova všeč."

16-letna pevka Stella Sofia, katere največja strast je petje, se tudi v svoji pesmi "osredotoča na trenutek, ki se dogaja zdaj". "Glasujte zame, ker si želim predstaviti pesem širšemu občinstvu, vesela bom vsakega glasu," sporoča mlada pevka in obljublja "vesoljski" nastop.

Jonatan Haller, prebivalec Slovenije in Portugalske, ki se čuti povezanega z obema državama, pripravlja "intimen" nastop. "Najbolj si želim, da bi stopil na mednarodni oder, saj sem vedno sem razdeljen med državami, s to priložnostjo pa se lahko vse skupaj združi, kar bo meni ogromno pomenilo," vabi h glasovanju.

Batista Cadillac pravijo, da se njihova pesem bere kot "inštrukcije zapeljevanja". Gledalcem jedrnato sporočajo, da so "divji" in obljubljajo, da so "edina pravilna izbira".

Zala Smolnikar - Z Á L I pravi, da je strastna do stvari, ki jih počne. V petju in ustvarjanju glasbe uživa. "Če jim bo všeč, naj glasujejo zame," brez dolgovezenja sporoča občinstvu.

Manouche so izkušeni mački slovenskih odrov, zato tudi upajo, da za EMO niso "prestari in radikalno staromodni". "Upamo, da čim bolje odpojemo, ker je veliko pevcev na EMI boljših," iskreno priznavajo in upajo, da bo njihova ljubezenska pesem všeč čim več ljudem.

Finalni izbor 19. februarja

Drugi polfinalni izbor bo 12. februarja. 10 novih skladb bodo izvajalci predstavili v naslednjem vrstnem redu: Mia Guček, Gušti feat. Leyre, Klara Jazbec, Vedran Ljubenko, Leya Leanne, LPS, Anabel, BQL, Hauptman in Eva Moškon.

Iz vsakega predizbora se bo v finalni izbor uvrstilo šest skladb (tri po telefonskem glasovanju in tri po glasovanju žirije).

Finalni izbor, na katerem bodo izbrali slovenskega potnika na Evrovizijo, bo v soboto, 19. februarja, ob 20. uri na TV SLO 1. Takrat se bo tako predstavilo 12 skladb. Zmagovalna pesem bo določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50:50.

Gostitelja vseh treh večerov bosta voditeljica Melani Mekicar ter glasbenik in pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin.