Pevec, multiinstrumentalist in vsestranski umetnik, ki deluje na različnih področjih ustvarjanja. Foto: Jani Ugrin
Pevec, multiinstrumentalist in vsestranski umetnik, ki deluje na različnih področjih ustvarjanja. Foto: Jani Ugrin

GLASBA: MARTIN BEZJAK

BESEDILO: TADEJ JAMBROVIČ

ARANŽMA: MARTIN BEZJAK
Sebastijan Lukovnjak
Je stalni član lutkovnega gledališča Pika, glasbeni pedagog in učitelj petja. Foto: Jani Ugrin
Sebastijan Lukovnjak
Poleg samostojne kariere se kot »frontman« udejstvuje tudi v različnih glasbenih skupinah: Leonart, The Swingtones in Zebra, s katerimi nastopa po odrih v Sloveniji in tujini. Foto: Arhiv
Kot gost je nastopal tudi v številnih drugih glasbenih sestavih. Foto: Maja Modrinjak
Na Emi se bo predstavil prvič. Foto: Maja Modrinjak

Lukovnjak je vsestranski umetnik. Poleg glasbe se ukvarja tudi z lutkami, saj je stalni član lutkovnega gledališča Pika. S skupinami Leonart, Swingtones in Zebra je imel številne koncerte tako doma kot v tujini.

Za pesem, na kateri se bo predstavil na Emi, je združil moči s producentom Martinom Bezjakom (Happy Ol' McWeasel), ki je v preteklosti sodeloval že s številnimi domačimi izvajalci.

Priprave pred izborom lahko spremljate na družbenih omrežjih Eme:

- Na uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in Twitterju.

"Že dalj časa si želim nastopiti kot solist, ampak nikoli si nisem vzel časa, da bi to idejo izkristaliziral in udejanjil," je povedal Lukovnjak.

Več pa si lahko preberete spodaj.


Sebastijan, kaj pripravi umetnika, ki deluje na različnih področjih ustvarjanja, da se prijavi na Emo?
Predvsem želja po ustvarjanju na večjih odrih, po zanimivejših nastopih in po povezovanje z različnimi ustvarjalnimi ljudmi.

V zadnjem času vas najbolj poznamo kot vokalista skupine Leonart. Kako to, da ne boste stopili na oder s skupino?
Že dalj časa si želim nastopiti kot solist, ampak nikoli si nisem vzel časa, da bi to idejo izkristaliziral in udejanjil.

V skupinah Leonart in Swingtones je velik poudarek na igranju v živo, zdaj pa prihajate na festival, kjer je vse podrejeno samo vokalu?
Zadnja leta sem veliko igral s skupinami v živo po Sloveniji in v tujini. Prednost igranja v skupini je v tem, da smo pri skupinah kot razširjena družina.
Glede Eme pa moram povedati, da v mojem primeru poudarek ni bil samo na vokalu, ampak sem bil udeležen pri vseh fazah ustvarjanja: pri ustvarjanju glasbe, pri ustvarjanju besedila, pri snemanju, pri miksanju in tudi pri pripravi scenskega nastopa.

Kakšna je razlika, če interpretiraš svojo skladbo ali skladbo, ki jo je napisal nekdo drug?
Če interpretiraš skladbo, ki si jo soustvaril, ta izhaja iz tebe. Bolje jo lahko predstaviš, bolj se z njo identificiraš.

Kako se je začela vaša glasbena pot?
Moja glasbena pot se je začela, ko sem se rodil (smeh). V družini je bilo tako, da smo veliko peli in igrali. Prvo kitaro mi je dal oče, ki mi je pokazal nekaj akordov, od takrat sem se večinoma učil sam. Sicer potrebuješ več časa, da prideš do neke točke, ampak ko prideš do te točke, to postane del tebe in vzpostavi se energija, ko to glasbo čutiš v svojem telesu.

Kako to, da se niste vrgli v rokerske vode oz. da ste ostali tu?
Že v srednji šoli sem bil roker, v bistvu sem se preizkusil že v številnih zvrsteh. Imel sem klasične garažne bende, igrali smo Metallico in Guns N’Roses … Tudi pivo smo pili v garaži, ampak potem greš naprej. Spoznavaš različne stvari, druge glasbene žanre in posledično tudi pop. Tako sem danes tukaj – pred nastopom na Emi.

S skupino Leonart ste izdali že štiri single, pripravljate ploščo … Koliko časa pa veljaš v Sloveniji za mladega izvajalca?
Nikoli se nisem obremenjeval z oznako mladi ali novi izvajalec. Delam tisto, kar si želim, in se ne omejujem. Mislim, da je to za umetnika, ki se ukvarja z glasbo, tudi edino prav - da ustvarja brez pritiska, da se loti stvari po navdihu. In samo tako lahko nastanejo najboljše stvari.

Niste le glasbenik, ukvarjate se tudi z lutkami. Kdaj ste prvič prišli v stik z lutkami?
To je zelo zanimiva zgodba. Moj pokojni oče Boris me je predstavil svojemu najboljšemu prijatelju Sreču, ustanovitelju lutkovnega gledališča Pika iz Lenarta. Ta skupina deluje na zelo osebni ravni, skoraj kot družinsko ulično gledališče z bogato tradicijo. Pred skoraj desetimi leti so me povabili, da bi pri predstavi igral kitaro. Značilnost tega gledališča je namreč, da je glasba, ki jo tudi sami napišejo, igrana v živo. Naslednje leto sem dobil prvo vlogo kot lutkovni animator, pozneje tudi kot živ igralec. Tako sem se seznanil z najrazličnejšimi tehnikami lutkovnega gledališča.

Pri lutkah je velik poudarek na gibalnem izražanju, kako lahko to spretnost izkoriščate na glasbenem področju?
Gibalno izražanje, ki je pri lutkah značilno, je pomembno tudi v glasbi. Menim, da je gib odraz nekega duhovnega stanja človeka - s tem, kako se posameznik giblje, kaže na to, kakšen človek je. Kot 'frontmen' v glasbi moram seveda tudi komunicirati z občinstvom, kjer ta gib pride v ospredje. Bolj kot gib pa mislim, da je pomembna energija, ki se ustvari na odru. Ta energija potem postane medij, ki se pošilja med občinstvo.

Kaj pričakujete od nastopa na Emi?
Pričakujem dober nastop in upam na uvrstitev v finale. Če bo moj nastop dovolj za odhod na Švedsko, pa bo odvisno od glasov gledalcev.


GLASBA: MARTIN BEZJAK

BESEDILO: TADEJ JAMBROVIČ

ARANŽMA: MARTIN BEZJAK